Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Warmtepomp bij renovatie: ga voor duurzaamheid én comfort

Vind een warmtepompinstallateurOntdek onze warmtepompen

Duurzame renovatie met een warmtepomp

Een warmtepomp installeren om je woning te verwarmen, te koelen en om je sanitair water op te warmen: het is een slimme zet. Maar misschien wil je renoveren, en associeer je een warmtepomp vooral met nieuwbouwprojecten? Lees dan zeker verder om de vele voordelen van warmtepompen bij een renovatie te ontdekken, of bekijk ons filmpje over renoveren met een warmtepomp.

De EPB-eisen

Alle woningen, nieuwbouw of niet, moeten voldoen aan verschillende regels op vlak van energieprestaties en binnenklimaat. Ook voor gerenoveerde huizen gelden er zogenaamde EPB-eisen wat betreft energieprestatie en binnenklimaat. Bovendien worden die eisen steeds strenger, zodat je er dus maar beter zo vroeg mogelijk rekening mee houdt. Het is wel zo dat de wetgeving verschilt naargelang de soort renovatie die je uitvoert. Voor een ingrijpende renovatie gelden strengere regels dan voor een kleine of gewone renovatie.

Ingrijpende energetische renovatie (IER)

Voor een ingrijpende energetische renovatie of IER gelden er strengere regels. Zo moet je woning voor meer dan 75% geïsoleerd zijn, mag je energieverbruik of E-peil niet hoger dan 90 zijn, moet je huis voor een deel zelfvoorzienend zijn met hernieuwbare energie, zijn minimale ventilatievoorzieningen verplicht, …

Bij een ingrijpende renovatie zijn een lucht/water-warmtepomp of een bodem/water-warmtepomp de beste keuze, omdat ze het E-peil van je woning omlaag halen en op hernieuwbare energie werken. Onthoud wel dat vooral een bodem/water-warmtepomp een uitgebreidere installatie vergt en dat dit dus ook een grotere investering met zich meebrengt. Als je elektrische accumulatoren of convectoren hebt, kun je deze eenvoudig laten vervangen door een lucht/lucht-warmtepomp of airco, omdat er hiervoor geen afgiftesysteem en dus geen breekwerken nodig zijn.

Warmtepomp installeren bij kleine of gewone renovatie

Warmtepomp installeren bij kleine of gewone renovatie

Bij een kleine of gewone renovatie moet je wel voldoen aan bepaalde isolatieregels, maar hoef je niet voor minstens 75% geïsoleerd te hebben. Houd echter wel in je achterhoofd dat een goede isolatie essentieel is voor een hoog rendement van je warmtepomp. Als je huis niet voldoende geïsoleerd is, gaat er te veel warmte verloren en kan je warmtepomp niet optimaal presteren.

Een andere belangrijke factor bij het plaatsen van een warmtepomp is de aanwezigheid van vloerverwarming. Een warmtepomp op gewone radiatoren aansluiten, wordt namelijk afgeraden.

 

Heb je geen plannen voor vloerverwarming? Dan is een warmtepompboiler voor sanitair warm water misschien een betere keuze voor jou.

 

Als je een goed geïsoleerd huis hebt, kun je bij een gewone renovatie het best kiezen voor een airco (lucht/lucht-warmtepomp) of een lucht/water-warmtepomp. De installatie is veel minder ingrijpend dan met een grond/water- of water/water-warmtepomp het geval is, omdat er geen grondwerken bij komen kijken en je geen vergunningen moet aanvragen.

 

Meer informatie over de verschillende soorten warmtepompen

Een warmtepomp bij renovatie: voordelen

Lager energieverbruik

Een warmtepomp gebruikt tot 75 procent omgevingswarmte.

Groot comfort

Een warmtepomp staat in voor verwarming, koeling en warm water.

Premies

Aantrekkelijke subsidies beperken je investeringskost.

Onafhankelijkheid

Met een warmtepomp ben je niet onderhevig aan schommelende brandstofprijzen.

Benieuwd of een warmtepomp geschikt is voor jou?

Warmtepomp bij renovatie

Je bestaande verwarmingssysteem

Verwarm je je woning met vloerverwarming en/of ventilo-convectoren? Dan zit je sowieso goed. Die twee opties werken namelijk met lage temperaturen en zijn altijd geschikt voor de combinatie met een warmtepomp. Een ander groot voordeel van deze toepassingen is dat ze je woning in de zomer ook kunnen koelen – geen overbodige luxe, nu de zomermaanden steeds warmer worden! Je hoeft met andere woorden geen aparte airco te laten installeren voor koeling, maar pakt alles aan met één systeem.

 

Het is niet altijd mogelijk om vloerverwarming te installeren in bij een verbouwing. Veel van onze warmtepompen werken ook bij vertrektemperaturen van 50 °C en kunnen zelfs temperaturen tot 63 °C bereiken. Zo kan je ze gebruiken in combinatie met andere radiatoren. Vaillant raadt aan om, voor zover mogelijk, altijd te werken met lage temperatuur verwarmingssystemen zoals vloerverwarming of ventilo-convectoren.

 

Wil je radiatoren combineren met een warmtepomp?

Dat lukt in sommige gevallen ook perfect, zeker als je kiest voor een warmtepomp als de aroTHERM plus, die met hogere vertrektemperaturen werkt dan de meeste andere warmtepompen op de markt.

Je ontdekt alles over de combinatie tussen radiatoren en warmtepompen in een apart artikel op onze blog.

De isolatiegraad van je woning

Als je je woning ingrijpend renoveert, moet je sowieso voldoen aan strenge isolatieregels. Dat is niet het geval bij een kleine of gewone renovatie. Toch is een goede isolatie essentieel voor een hoog rendement van je warmtepomp. Als je huis niet voldoende geïsoleerd is, en je bijvoorbeeld geen hoogrendementsbeglazing hebt, gaat er te veel warmte verloren en zal je warmtepomp niet optimaal presteren.

Warmtepomp bij renovatie: een voorbeeld 

Stel: de familie Smith plant een renovatie van hun woning uit 1997 om meer comfort te genieten. Daarnaast moet ze ervoor zorgen dat hun huis beantwoordt aan de huidige wettelijke vereisten voor energie-efficiëntie.

Momenteel verwarmt de familie hun huis met een enorme stookolieketel, die veel energie verbruikt. Een energetische renovatie biedt dan ook een financieel voordeel, want de overheid kent aantrekkelijke premies toe. Het huis van de Smiths is thermisch voldoende geïsoleerd en heeft vloerverwarming: ideale voorwaarden voor het gebruik van een warmtepomp. 

Systeemoverzicht

Warmtepomp

Warm water

Systeemregeling

Systeemoverzicht

Warmtepomp voor renovatie: aroTHERM plus

  • We raden je aan om een lucht/water-warmtepomp aroTHERM plus te installeren.
  • De warmtepomp wordt voor de productie van sanitair warm water gecombineerd met een uniTOWER plus
  • Met een systeemregelaar als de sensoCOMFORT kan je het volledige verwarmingssysteem eenvoudig bedienen.

Warmtepomp

aroTHERM plus

Warmtepompen zijn geschikt voor renovatieprojecten. Dankzij zijn hoge vertrektemperatuur is met name de aroTHERM plus een perfect alternatief voor verwarmingssystemen op stookolie.

Deze warmtepomp gebruikt de warmte die is opgeslagen in de lucht. Het veelzijdige toestel zorgt voor warmte, warm water en ook optionele koeling in de zomer. 

De aroTHERM plus is uiterst stil en kan dus probleemloos in de tuin of naast de muur van het huis geplaatst worden. De compacte binneneenheid van de warmtepomp wordt naast de wasmachine in de wasruimte geplaatst.

Warm water

uniTOWER

De uniTOWER biedt een hoog warmwatercomfort en past perfect bij de behoeften van een gezin.

  • 190 liter geïntegreerde boiler - ideaal voor een gezin van 2 tot 4 personen.
  • Compacte afmetingen: met amper 0,5 m² grondoppervlak neemt de uniTOWER niet meer plaats in beslag dan een koelkast.
  • Laag energieverbruik dankzij hoogrendementspomp
  • Geruisloze werking

Systeemregeling

sensoCOMFORT

De sensoCOMFORT is de centrale regelaar voor het volledige verwarmingssysteem.

  • Eén bediening voor verwarming, koeling, warm water en/of ventilatie
  • Optionele app voor zowel Android als iOS (enkel mogelijk met VR 921 internetmodule)
  • Gebruiksvriendelijke bedieningsmodi om de juiste temperatuur te creëren.
  • Past het verwarmingsvermogen automatisch aan de weersomstandigheden aan en is daarmee zeer energiebesparend.

De beste warmtepomp voor jouw renovatieproject? Vraag advies!

Of de aroTHERM plus warmtepomp in jouw renovatieplannen past, hangt doorgaans vooral af van de ouderdom van het gebouw en de te verwarmen woonruimte. De staat van de renovatie – zoals de isolatiegraad en luchtdichtheid – is een belangrijk criterium. Je vraagt het best advies aan een specialist.

Premies en subsidies bij renovatie

Hoeveel financiële steun je krijgt, hangt af van je situatie. Er gelden namelijk andere regels voor renovatie dan voor nieuwbouw.

 

Als je een warmtepomp in een bestaande woning laat plaatsen, heb je recht op een premie van de netbeheerder die kan oplopen tot maximaal 40% van het factuurbedrag. Het premiebedrag wordt verdubbeld als er geen gasleiding aanwezig is in je straat of als je vroeger elektrische accumulatieverwarming had. Er gelden wel een aantal voorwaarden. Zo moet je warmtepomp geplaatst en gefactureerd worden door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid voor warmtepompen (RESCert). Je moet ook de juiste documenten goed bij de hand houden, zoals een kopie van alle facturen en het ondertekende attest van de aannemer.

Bekijk het overzicht van alle premies

 

Accessoires om je renovatie te optimaliseren

Onze producten zijn echte teamspelers. Ze werken het beste als een systeem. Als je dus nog meer wil inzetten op hernieuwbare energie - dan is dat geen enkel probleem. Alle Vaillant producten kunnen eenvoudig geïnstalleerd en uitgebreid worden, afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en noden.

Zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Ze zijn daardoor de perfecte aanvulling op een warmtepomp want een deel van de elektriciteit die je warmtepomp nodig heeft wordt op deze manier gratis opgewekt via de energie van de zon.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler produceert op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier sanitair warm water door energie te halen uit de omgevings- of buitenlucht. Het is de ideale vervanging van een oude elektrische boiler én in Vlaanderen heb je momenteel recht op een extra premie.

Slimme regeling

Haal het maximale uit je warmtepomp door gebruik te maken van een intelligente regeling. Een weersafhankelijke regeling houdt rekening met de buitentemperatuur bij het aansturen van je verwarming. Met een slimme thermostaat kan je je warmtepomp op afstand besturen.

Veelgestelde vragen

Vraag advies over de geschikte warmtepomp voor uw renovatieproject

Ben je je woning volop aan het renoveren? Dan is het geen slecht idee om een warmtepomp te installeren. De voordelen van een warmtepomp zijn namelijk niet enkel weggelegd voor nieuwbouwwoningen. Afhankelijk van het soort renovatie heb je verschillende opties.