Veelgestelde vragen
Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?
Een warmtepomp is gemaakt om stil te zijn en produceert dus praktisch geen geluid. De geluidsproductie van elke warmtepomp wordt gemeten; het resultaat staat te lezen linksonder op het energielabel.
Het maximumgeluidsniveau is onderworpen aan Europese regelgeving. Zo mag het geluidsvermogensniveau van buitenunits van warmtepompen met een nominale warmteafgifte van ≤ 6 kW niet meer dan 65 dB bedragen. Vaillant-warmtepompen voldoen aan alle criteria en horen bij de stilste op de markt met 35 tot 50 dB
Lees meer over het geluid van een warmtepomp: Maakt een warmtepomp veel geluid?
Hoeveel ruimte heeft een warmtepomp nodig?
De plaats die je voor een warmtepomp moet voorzien hangt sterk af van het type warmtepomp en de accessoires die nodig zijn. De meeste lucht/water-warmtepompen en airco’s hebben een buitenunit die naast de gevel geplaatst wordt. Beide soorten beschikken over één (of bij airco meestal meerdere) binnenunits. In bepaalde gevallen, zoals bij de uniTOWER, zit er de warmwaterboiler al ingebouwd in de binneneenheid. Die neemt ongeveer evenveel plaats in als een grote koelkast. Wil je een groter warmwatercomfort? Dan kan je kiezen voor een externe boiler met een groter volume, die ook meer plaats inneemt.
Daarnaast zijn er ook warmtepompen beschikbaar zonder buitenunit
Bij bodem/water- en water/water-warmtepompen staat de warmtepomp binnenin de woning en is er buiten niets zichtbaar van de installatie. Ook hier kan je opteren voor een ingebouwde boiler of een aparte boiler voor meer warmwatercomfort.
Verbruikt een warmtepomp veel elektriciteit?
Er wordt vaak verteld dat een warmtepomp een elektriciteitsslokop is. Toch staat een warmtepomp net garant voor een enorme energie-efficiëntie, want de natuur levert gratis de resterende 75% van de energiebehoefte – en daarbij verbruikt een warmtepomp zelfs vier keer minder dan elektrische radiatoren.
Met een geothermische warmtepomp zakt het aandeel van elektriciteit bovendien van 25% naar 20%. Dat is goed nieuws, want elektriciteit is momenteel minstens drie keer zo duur als gas.
Lees ook onze tip: Verlaag het verbruik van uw warmtepomp!
Kan een warmtepomp voldoende sanitair warm water produceren?
We beschikken over verschillende warmtepompen waarbij er een boiler in de binneneenheid verwerkt zit. Modellen zoals de uniTOWER of de flexoCOMPACT beschikken over een geïntegreerde boiler die kan instaan voor het warmwaterverbruik van een gezin van 3-4 personen.
Je kan een warmtepomp ook combineren met een aparte warmwaterboiler, je hebt daarbij de keuze uit verschillende capaciteiten: 150, 200, 400 of 500 liter.
Wens je maximaal gebruik te maken van hernieuwbare energie? Dan kan je nog meer besparen door je warmtepomp te combineren met een zonneboiler of een warmtepompboiler. Indien u kiest voor een zonneboiler kan het nuttig zijn om ook een buffervat zoals de allSTOR exclusive te overwegen. Dankzij deze combinatie wordt de energie die de zon levert opgeslagen en kan deze zelfs gebruikt worden op dagen dat de zon niet schijnt.
Werkt een warmtepomp ook in de winter?
Als je denkt dat warmtepompen alleen in de zomer goed functioneren, moet je je mening herzien: de warmtepompen zijn het hele jaar door betrouwbaar. Lucht van -10°C is relatief koud, maar wanneer deze lucht in contact komt met een veel kouder medium kan ze gemakkelijk haar energie (warmte) afstaan. De buitenunit van een lucht/water-warmtepomp draait vlotjes tot zelfs bij -20°C. Voldoende warmte produceren is geen enkel probleem wanneer je warmtepomp correct gedimensioneerd en je huis goed geïsoleerd is.
Voor warmtepompen die warmte aan het grondwater onttrekken, is deze discussie trouwens al helemaal niet van toepassing. De temperatuur van de bron blijft het hele jaar door namelijk zo’n 7 à 13 graden. Bij bodem/water-warmtepompen kan de brontemperatuur wel iets meer zakken, maar zolang de temperatuur van de bron boven de 0°C blijft, is de kwestie ook bij dit type pompen niet aan de orde
Het onderhoud van je warmtepomp
Een warmtepomp installeren heeft tal van voordelen. De verwarmingsoplossing is erg duurzaam, omdat ze gebruik maakt van hernieuwbare energie. Het is echter wel belangrijk dat je je warmtepomp goed onderhoudt voor een optimale werking.
Alles wat je moet weten over het onderhoud van je warmtepomp
Hoe verleng je de levensduur van je warmtepomp?
Een warmtepomp is een fikse investering. Gelukkig betaalt de aanschaf zich na verloop van tijd volledig terug, tenminste als je warmtepomp lang genoeg meegaat. Wij geven je enkele tips om de levensduur van je warmtepomp te verlengen, zodat je zeker geen spijt krijgt van je aankoop.