Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Een warmtepomp zonder buitenunit: kan dat?

Overweeg je om een warmtepomp te laten installeren, maar twijfel je of je genoeg plaats hebt? Geen zorgen, warmtepompen zijn er in verschillende soorten en maten. Er bestaan zelfs types zonder buitenunit. We vertellen je er alles over in dit artikel.

Hoe groot is een warmtepomp?

Hoewel de meeste warmtepompen kleiner zijn dan je denkt, heb je toch een minimale oppervlakte nodig om een warmtepomp te laten installeren. Hoeveel plaats je moet vrijhouden is afhankelijk van het type warmtepomp.

Woon je in een nieuwbouw appartement of in een compact rijhuis? Zelfs dan kun je voor een warmtepomp kiezen. Zowel de flexoTHERM exclusive, de geoTHERM 3kW, de aroTHERM plus als de aroTHERM split passen perfect in kleine woningen.

Een warmtepomp zonder buitenunit

Heb je op zich genoeg woonoppervlakte, maar wil je liever geen buitenunit in je tuin? Dat kan. Een bodem/water-warmtepomp heeft geen buitenunit en dat brengt zeker enkele voordelen met zich mee. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het onderhoud van de buitenunit en is er in je tuin of op je terras niets zichtbaar van je warmtepomp. Voor de installatie moeten er boringen gebeuren, maar daar zie je achteraf niets meer van. Hou er rekening mee dat je wel een bepaald grondoppervlak nodig hebt voor horizontale boringen en er voor verticale boringen vaak een externe firma moet langskomen.

Warmtepomp zonder buitenunit

Geschikt voor kleine én grote vermogens

De geoTHERM 3kW is een goede optie als je voor een waterpomp zonder buitenunit kiest. Deze supercompacte en fluisterstille geothermische warmtepomp neemt niet meer plaats in dan een wandketel. Het vermogen van 3 kW maakt hem erg geschikt voor BEN-woningen of goed geïsoleerde nieuwbouwappartementen. Bovendien kun je hem in de zomermaanden ook gebruiken om je woning energiezuinig/passief te koelen.

De geoTHERM perform is dan weer ideaal voor grote vermogens zoals appartementsblokken en commerciële gebouwen. Omdat de bodemtemperatuur altijd constant blijft, heeft de geoTHERM perform een bijzonder hoog rendement. Wil je je energieverbruik nog efficiënter maken? Dan zijn fotovoltaïsche zonnepanelen een goede aanvulling op je warmtepomp.

Benieuwd of je over genoeg plaats binnen én buiten beschikt voor een warmtepomp?