Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Warmtepomp: het verwarmingssysteem van de toekomst

Met een warmtepomp van Vaillant ben je klaar voor de toekomst. Als je voor dit type verwarmingssysteem kiest, ontzie je niet alleen het milieu, maar bespaar je ook energie.

Ontvang advies op maat

Met een warmtepomp van Vaillant ben je klaar voor de toekomst. Als je voor dit type verwarmingssysteem kiest, ontzie je niet alleen het milieu, maar bespaar je ook energie.

Een warmtepomp behoudt de natuurlijke rijkdommen, omdat hij voor 75% gebruik maakt van hernieuwbare energie in plaats van fossiele brandstoffen. Lees snel verder en kom meer te weten over onder andere de voordelen van warmtepompen, de beschikbare soorten en de prijs.

Welke warmtepomp past het best bij jouw woning?

Om het maximale rendement uit een warmtepomp te halen is het belangrijk dat de installatie volledig afgestemd is op jouw woning en wensen. Daarom bieden wij vrijblijvend advies op maat en ontvang je een gratis offerte van een erkend installateur.

Ontvang advies op maat

Voordelen van een warmtepomp

Milieuvriendelijk

Een warmtepomp maakt handig gebruik van de energie in de lucht, de bodem en het grondwater.

Hoog comfort

Een warmtepomp kan verwarmen, koelen en sanitair warm water produceren.

Onafhankelijk

De lucht, bodem of het grondwater is een onuitputtelijke bron van energie, waardoor je onafhankelijk bent van energieleveranciers.

Super stil

Dankzij ons SoundSafeSystem zijn Vaillant warmtepompen superstil.

Hoe werkt een warmtepomp?

Het principe

Verwarming

Koeling

Warm water

Krijg advies

Het principe

Het principe

Een warmtepomp zet de beschikbare energie uit de omgeving efficiënt in voor de verwarming van uw woning of de productie van sanitair warm water. Daarnaast kan een warmtepomp ook gebruikt worden om te koelen. In een warmtepomp circuleert een vorstvrije vloeistof of koudemiddel dat voortdurend van gasvormige naar vloeibare toestand overgaat en omgekeerd.

Verwarming

Verwarming

Bij het verwarmen werkt een warmtepomp eigenlijk als een omgekeerde koelkast. Een koelkast zal de warmte aan de binnenkant onttrekken en naar buiten afvoeren. Een warmtepomp onttrekt thermische energie aan de omgeving, zet deze om in verwarmingsenergie en geeft dit af aan de woning. Ze kan thermische energie onttrekken van 3 energiebronnen: de lucht, de bodem of het grondwater.

Koeling

Koeling

Naast verwarmen kan een warmtepomp ook koelen in de zomer. Er zijn 2 soorten koeling: actieve koeling of passieve koeling. Bij actieve koeling wordt het water dat door de leidingen stroomt gekoeld. Passieve koeling kan enkel bij geothermische warmtepompen (die de bodem als energiebron hebben). Deze koelmethode gebruikt de koelte van de bodem om de woning te koelen en verbruikt daarvoor geen extra energie.

Warm water

Warm water

Sommige warmtepompen hebben een ingebouwde warmwaterboiler, anderen kan je eenvoudig combineren met een boiler met een capaciteit die past bij jouw wensen.

Krijg advies

Welke warmtpomp past het best bij jouw woning?

Om het maximale rendement uit een warmtepomp te halen is het belangrijk dat de installatie volledig afgestemd is op jouw woning en wensen. Daarom bieden wij vrijblijvend advies op maat en ontvang je een gratis offerte van een erkend installateur

Een warmtepomp maakt geen lawaai

De warmtepompen van Vaillant voldoen niet alleen aan de Europese richtlijnen; ze behoren met hun 35 tot 50 dB tot de stilste op de markt. Het geluid van een binnenunit is vergelijkbaar met dat van een klassieke cv-ketel. Maar ook van de buitenunit van een Vaillant-warmtepomp heeft niemand last, waardoor je ze zowat overal kunt laten installeren: in een appartementsgebouw, een rijwoning, een (half)open bebouwing en zelfs op plaatsen waar strenge geluidsbeperkingen gelden.

Lees meer over het geluidsniveau of luister zelf hoe stil onze warmtepompen zijn

 

Naar boven

Drie soorten warmtepompen

Geen idee welk type warmtepomp het beste bij je past? Steek dan hier zeker je licht op.

Lucht/water-warmtepompen

De lucht/water-warmtepompen halen warmte uit de omgevingslucht. Lucht/water-warmtepompen zijn het eenvoudigst te installeren, omdat er geen boringen of vergunning voor nodig zijn. Bovendien kun je kiezen voor een model met of zonder buitenunit, waardoor de plaatsing bijna overal mogelijk is.

Bodem/water-warmtepompen

Bodem/water warmtepompen maken gebruik van de energie in de grond. Bodemwarmte kan men op twee manieren opvangen: met behulp van verticale aardsondes of horizontale collectoren. Voor de horizontale collectoren is een groot en toegankelijk stuk grond nodig en moet je in sommige gevallen een vergunning aanvragen. Verder kost een bodem/water-warmtepomp iets meer dan een lucht/lucht- of lucht/water-warmtepomp. Daar staat wel tegenover dat hij een hoger rendement heeft.

Water/water-warmtepompen

Water/water-warmtepompen onttrekken energie uit het grondwater. Als er nog geen waterput aanwezig is, moet er een waterwinningsput geïnstalleerd worden om het water uit de grond te halen. Voor die installatie is een vergunning vereist, net als een injectieput om het gekoelde water terug in de bodem te injecteren. Een water/water-warmtepomp kost net zoals een bodem/water-warmtepomp iets meer, maar heeft ook een hoger rendement.

Warmtepomp zonder buitenunit geoTHERM 3kW

Warmtepompen zonder buitenunit

Wist je dat er ook warmtepompen zonder buitenunit bestaan? Daarmee blijf je buitenmuur of dak dus precies zoals het was. Ook voor appartementsgebouwen is het systeem handig. In zo’n situatie zit je meestal met meerdere buitenunits, die allemaal een plekje moeten krijgen. Een warmtepomp zonder buitenunit betekent zeker niet dat je binnen meer plaats verliest. De geoTHERM 3kW bijvoorbeeld is niet groter dan een wandketel. 

Ontdek onze warmtepompen zonder buitenunit

 

Hybride systeem

Je kan al onze warmtepompen inzetten als een hybride systeem. Dit betekent dat je ze combineert met een andere energiebron, zoals een gas- of een mazoutketel. De regeling gaat continu na wat de meest voordelige energiebron is.

Ontdek of dit systeem iets voor je is

 

Naar boven

Renoveren met een warmtepomp

Een warmtepomp bij renovatie of nieuwbouw?

Renovatie

Soorten renovaties

Sinds 2006 moet elke renovatie voldoen aan de EPB-eisen, waarbij EPB staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’. Maar niet alle renovatiewerken zijn even uitgebreid: je kan kiezen voor een kleine renovatie of een ingrijpende energetische renovatie of IER. In dat laatste geval vervang je al je technische installaties en isoleer je minstens drievierde van je buitenmuren. Een warmtepomp past prima in dat plaatje, én ze helpt je om de EPB-eis te halen rond het aandeel hernieuwbare energie. Sinds 2018 moet je na een IER namelijk minstens 15 kWh per m² bruto vloeroppervlakte uit hernieuwbare bronnen halen. Laat je bestaande technische installaties staan en isoleer je minder dan 75% van je buitenmuur, dan val je onder de regels voor een gewone renovatie en zijn de EPB-eisen minder streng. Of het in die situatie ook loont om een warmtepomp te installeren, hangt vooral af van de isolatiegraad van jouw woning. Onze installateurs helpen je graag de juiste keuze maken.

Lees meer over een warmtepomp bij verbouwingen

 

De combinatie met radiatoren

De combinatie van warmtepompen en klassieke radiatoren is vaak niet ideaal. De meeste warmtepompen die je op radiatoren kunt aansluiten, werken op lage temperatuur, terwijl radiatoren bedoeld zijn om op hoge temperatuur te werken. Gelukkig is er de aroTHERM plus. Deze veelzijdige warmtepomp kun je niet alleen aansluiten op warmte-afgiftesystemen op lage temperatuur, zoals vloerverwarming, ventiloconvectoren of radiatoren op lage temperatuur, maar ook op klassieke radiatoren die werken op hoge temperatuur. 

Lees meer over warmtepompen en radiatoren

 

Vloerverwarming of convectoren

Vloerverwarming en convectoren of ventiloconvectoren werken op lage temperatuur en zijn daardoor het meest geschikt voor warmtepompen. Ventiloconvectoren zijn een zuinigere variant dan gewone convectoren, omdat ze een nog lagere vertrektemperatuur hebben. Het verschil tussen ventiloconvectoren en vloerverwarming ligt dan weer in het feit dat die eerste een snellere opwarmtijd hebben en een groter koelvermogen. Maar op sommige vlakken komen ventiloconvectoren ook minder goed uit de vergelijking met warmtepompen. Zo zijn ze zichtbaar in de ruimte en nemen ze plaats in, zijn ze niet volledig geluidloos, leveren ze een minder homogene warmteverdeling op en bezorgen ze je geen warme voeten – allemaal in tegenstelling tot vloerverwarming.

Getuigenissen

Nieuwbouw

Bij nieuwbouw is een warmtepomp al helemaal een logische keuze. Nieuwbouwwoningen zijn meestal heel goed geïsoleerd, waardoor je warmtepomp een optimaal rendement haalt. Bovendien helpt een warmtepomp je om – net als bij een IER – het aandeel hernieuwbare energie te halen dat de EPB-eisen opleggen. Je hebt daarvoor trouwens verschillende mogelijkheden, zoals minstens 15 kWh aan hernieuwbare energie produceren per m² bruto vloeroppervlakte of de volledige energievraag voor ruimteverwarming dekken door middel van een warmtepomp of andere groene technieken.

Getuigenissen

Warmtepomp: verbruik en rendement

Een warmtepomp gebruikt voor 75% gratis energie uit de omgeving. Wees gerust: ook in de winter zit er nog voldoende warmte-energie in de bodem, de lucht en het water. Voor de overige 25% doen warmtepompen een beroep op elektriciteit. Dat aandeel kan je verkleinen door PV-panelen te plaatsen.

Meer over het verbruik

Het rendement van een warmtepomp bereken je door de energie die de warmtepomp uit de lucht, de bodem of het grondwater haalt te delen door de elektrische energie die ze verbruikt. Het resultaat is de COP-waarde, waarbij COP staat voor Coefficient of Performance of prestatiecoëfficient. Het gemiddelde rendement van de meeste warmtepompen bedraagt minstens 4: dat betekent dat er voor de productie van 4 kWh energie of warmte 1 kWh elektriciteit nodig is. De SCOP of Seasonal Coefficient of Performance geeft echter een nóg beter beeld, onder meer omdat het rendement over een langere periode wordt gemeten.

Meer over het rendement

 

Naar boven

Welke factoren beïnvloeden de prijs van een warmtepomp?

Prijs warmtepomp

Deze factoren beïnvloeden de prijs van een warmtepomp:

  • Type warmtepomp en energiebron (lucht, grondwater, bodem)
  • De arbeidskost van de installateur
  • Accessoires (denk aan de grootte van de boiler en het aantal cv-circuits) 
  • Eventuele boringen of grondwerken/graafwerken
  • De complexiteit van de installatie

 

Wil je meer weten over de richtprijzen van een (bepaald type) warmtepomp? Dan ben je op onze prijspagina aan het juiste adres.

Premies voor warmtepompen

Een financieel duwtje in de rug kan nooit kwaad, toch? Daarom is het goed om te weten dat er aantrekkelijke premies voor de aankoop van een warmtepomp zijn.

We zetten ze hier op een rij

 

De terugverdientijd

De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp ligt op dit moment tussen de zeven en de vijftien jaar. Uiteraard hangt de exacte termijn af van het type warmtepomp dat je laat installeren en van de premies die je ontvangt. 

 

Naar boven

Het onderhoud van een warmtepomp

Wil je zeker zijn dat je warmtepomp efficiënt blijft werken? Dan laat je ze het best jaarlijks nakijken door een erkende Vaillant-installateur. Zo’n nazicht is niet verplicht, maar het zorgt er wel voor dat je toestel optimaal presteert, dat het langer meegaat én dat je niet plots af te rekenen krijgt met eventuele mankementen. Verder hoef je zelf maar weinig te ondernemen om je warmtepomp te onderhouden. 

 

Naar boven

Meer weten over de warmtepompen van Vaillant? Download onze brochure!