Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Warmtepompboiler:

wat is het en wat zijn de voordelen?

Een warmtepompboiler produceert op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier sanitair warm water en is de ideale opvolger van je elektrische boiler. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over warmtepompboilers.

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een lucht/water-warmtepomp die specifiek ontwikkeld is om sanitair water te verwarmen. Het systeem maakt hiervoor gebruik van warmte-energie die het onttrekt aan de buitenlucht (of binnenlucht van een niet-verwarmde ruimte). Dit principe maakt een warmtepompboiler een zeer energiezuinige oplossing.

De voordelen van een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler heeft tal van voordelen in vergelijking met andere soorten boilers:

  • Combineerbaar met een condensatieketel op gas of op stookolie 
  • Compatibel met thermische zonnecollectoren
  • Door middel van een PV-contact compatibel met fotovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit opwekken (PV-panelen)
  • Een terugverdientijd van minder dan vijf jaar, wat heel wat minder is dan bij een elektrische boiler
  • Perfect als vervanging van een elektrische boiler
  • Geschikt voor woningen zonder gasaansluiting
  • Eenvoudige en snelle installatie
  • Weinig warmteverlies door kwalitatieve (PU-)isolatie
  • Heeft de beste score voor je EPB
  • Heeft de beste score voor je EPC
  • In Vlaanderen kom je voor bestaande woningen in aanmerking voor een premie van 300 euro en met een teller exclusief nacht zelfs 360 euro (bedragen 2021)

Zijn er ook nadelen?

Een warmtepompboiler neemt meer plaats in dan een traditionele elektrische boiler omdat het toestel naast de boiler ook een warmtepomp omvat.

Let op: in verwarde ruimtes of ruimtes kleiner dan 20 m3, is het noodzakelijk om luchtkanalen te voorzien. Wil je dat liever niet? Installeer je warmtepompboiler dan in een ruime, onverwarmde garage, kelder of zolder.

Wanneer kiezen voor een warmtepompboiler?

Vervang een elektrische boiler

Als vervanging van een elektrische boiler, zelfs als die nog werkt. Je zult je investering snel terugverdienen.

Geen gasaansluiting

Wanneer er geen gasaansluiting is in je woning.

Veel warm water

Bij een grote behoefte aan sanitair warm water.

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Wanneer je fotovoltaïsche zonnepanelen hebt of overweegt om je eigenverbruik te verhogen

Ons gamma warmtepompboilers: aroSTOR

De nieuwe aroSTOR warmtepompboiler is bijzonder efficiënt en uiterst stil. Het is een veelzijdige oplossing voor de milieuvriendelijke en flexibele verwarming van sanitair water in eengezinswoningen. De warmtepompboiler haalt de energie om het water te verwarmen uit de omgevings- of buitenlucht.

Hoeveel kost een warmtepompboiler

De kostprijs van een warmtepompboiler ligt rond de € 2.500 (exclusief btw en installatie). Dit is duurder dan de meeste gewone elektrische warmwaterboilers, maar door zijn efficiëntie betaalt de installatie zichzelf terug in minder dan vijf jaar. In Vlaanderen kom je voor bestaande woningen in aanmerking voor een premie van 300 euro

 

Rendement

Het rendement van een warmtepompboiler wordt aangegeven met een COP-waarde (Coefficient of Performance) en is driemaal hoger dan een elektrische boiler. Bij de modellen van 200 en 270 liter is dit zelf 3,5x hoger. Een warmtepompboiler verwarmt het sanitair water niet alleen op een milieuvriendelijke manier, maar is dus ook driemaal (of 3,5 maal) goedkoper dan een elektrische boiler.

 

Een gemiddeld gezin van vier personen met een gemiddeld verbruik van 50 liter warm water per dag aan 50°C zal ongeveer voor 1.000 euro per jaar verbruiken met een elektrische boiler (bij een elektriciteitskost van 27 c€/kWh). Met een warmtepompboiler zal dat maar rond de 300 euro zijn.

Werking

 

De werking van een warmtepompboiler is gelijkaardig aan de werking van een lucht/water-warmtepomp. Een warmtepompboiler maakt gebruik van de energie uit de lucht om het sanitair water op te warmen. De warmte-energie uit de lucht verwarmt het vloeibare koudemiddel (ook koelvloeistof genoemd) in de warmtepompboiler.

 

In de compressor van de installatie wordt de druk van de koelvloeistof verhoogd, waardoor de vloeistof nog meer opwarmt en overgaat naar een gasvormige toestand. De gasvormige koelvloeistof geeft haar warmte af aan het water in de boiler, de druk wordt verlaagd en de koelvloeistof wordt opnieuw vloeibaar. Daarna kan het proces opnieuw beginnen.

 

Je kunt een warmtepompboiler ook aansluiten op een condensatieketel op gas of op thermische zonnepanelen (zonnecollectoren). In dat geval warmen de ketel of de zonnepanelen het voorverwarmde water verder op tot de gewenste temperatuur.

 

Meer informatie over de werking van warmtepompen

Interessante uitbreidingen voor een warmtepompboiler

Zonnepanelen

Condensatieketel

Zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Je haalt het maximum uit een warmtepompboiler als je je installatie combineert met fotovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit opwekken dankzij zonne-energie.

Overdag leveren de zonnepanelen een maximum aan energie. De meeste mensen zijn overdag evenwel niet thuis en hebben dus weinig aan deze opgewekte energie. Als je een warmtepompboiler hebt, kun je die ‘extra’ energie gebruiken als voeding voor je warmtepompboiler. De inhoud van de boiler warmt dan overdag volledig op. Als je thuiskomt, heb je een grote hoeveelheid sanitair warm water ter beschikking.

Dankzij de uitstekende isolatie koelt het water niet snel af, en kost het slechts een minimum aan energie om het water op temperatuur te houden.

Condensatieketel

Condensatieketel

Een warmtepompboiler laat zich prima combineren met een condensatieketel op aardgas of stookolie. Zo kun je de opwarmtijd van het vat enorm verkorten.

Meer informatie over warmtepompboilers