Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Lucht/water-warmtepompen:

alles wat je moet weten

Lucht/water-warmtepompen maken gebruik van warmte uit de buitenlucht. Ze zijn budgetvriendelijk en eenvoudig te installeren. In dit artikel lees je meer over dit type warmtepomp.

We hebben de belangrijkste informatie over lucht/water-warmtepompen voor jou verzameld:

Wanneer kiezen voor een lucht/water-warmtepomp?

Lucht/water-warmtepompen zijn erg populair. Logisch, want in tegenstelling tot andere types warmtepompen, heb je er geen grote tuinoppervlakte voor nodig en moet je er geen ingrijpende graafwerken voor uitvoeren.

 

Lucht/water-warmtepompen zijn zeer geschikt om bestaande verwarmingsinstallaties te verbeteren. Het is dan ook het meest geplaatste type warmtepomp bij renovaties. Daarnaast zijn lucht/water-warmtepompen ook ideaal om te installeren in gebouwen die weinig of geen (toegankelijke) grond ter beschikking hebben.

 

De meeste lucht/water-warmtepompen zijn uiterst stil. Ze zijn dus bij uitstek geschikt om te installeren in rijwoningen of appartementsgebouwen.

Voordelen

De voordelen van een lucht/water-warmtepomp zijn talrijk:

  • Compact toestel.
  • Eenvoudig en snel te installeren (geen boringen of grondwerken nodig).
  • Geen vergunningen nodig voor de installatie.
  • Budgetvriendelijk.

 

  • Ideaal om bestaande verwarmingsinstallaties te verbeteren.
  • Ook geschikt voor appartementen of kleine huizen.
  • Kan dienen als zwembadverwarming.
  • Kan in de zomer de woning ook koelen.

Nadelen

Het enige noemenswaardige nadeel van een lucht/water-warmtepomp is dat het rendement afhankelijk is van de buitentemperatuur.

Naar boven

Hoe werkt een lucht/water-warmtepomp?

Een lucht/water-warmtepomp zuigt de buitenlucht aan. Een verdamper neemt de warmte op, waarna een compressor de temperatuur verhoogt, zodat de warmte kan gebruikt kan worden voor verwarming van je woning en/of je sanitair water.

 

Aangezien de verdamper de warmte uit de lucht onttrekt, zal de temperatuur van de afgekoelde lucht lager zijn dan de buitentemperatuur. Voldoende luchtcirculatie is dan ook nodig om luchtkortsluiting (koude afgevoerde lucht die opnieuw gebruikt wordt als luchtaanvoer) te vermijden.

 

Lees meer over de werking van een warmtepomp.

Naar boven

Soorten lucht/water-warmtepompen

In het gamma van Vaillant vind je verschillende soorten lucht/water-warmtepompen:

aroTHERM plus

De aroTHERM plus-warmtepomp is ideaal is voor renovaties. In bepaalde gevallen is het zelfs mogelijk om ze aan te sluiten op radiatoren. De aroTHERM plus maakt gebruik van een natuurlijk koudemiddel.

aroTHERM split

De aroTHERM split werkt met split-technologie en is een van de stilste warmtepompen op de markt, ideaal voor nieuwbouw of ingrijpende energetische renovaties.

flexoTHERM exclusive

De flexoTHERM exclusive-warmtepompen kun je inzetten als lucht/water-warmtepompen, door de buiteneenheid aroCOLLECT toe te voegen. Deze buiteneenheid wordt in de tuin geplaatst, op maximaal dertig meter afstand van de warmtepomp.

flexoCOMPACT exclusive

De flexoCOMPACT exclusive-warmtepompen kun je inzetten als lucht/water-warmtepompen, door de buiteneenheid aroCOLLECT toe te voegen. Deze warmtepomp heeft een ingebouwde boiler van 175 liter, die moeiteloos voorziet in de normale behoeften van een vierkoppig gezin.

Prijs van een lucht/water-warmtepomp

Van alle soorten warmtepompen is de lucht/water-warmtepomp over het algemeen de goedkoopste oplossing omdat deze redelijk eenvoudig geplaatst kan worden en er geen graaf- of breekwerken nodig zijn. Een juiste prijs geven is niet mogelijk omdat de prijs afhangt van verschillende factoren zoals de accessoires, arbeidskost van de installateur en de complexiteit van de installatie.

 

Ontvang advies op maat voor een lucht/water-warmtepomp

Of lees meer over de prijs van een warmtepomp

Premies

Een financieel duwtje kan nooit kwaad. Daarom is het goed om te weten dat er aantrekkelijke premies zijn voor de aanschaf van een lucht/water-warmtepomp.

Ontdek een overzicht van premies per regio

Naar boven

Interessante uitbreidingen voor een lucht/water-warmtepomp

Zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Ze zijn daardoor de perfecte aanvulling op een warmtepomp want een deel van de elektriciteit die je warmtepomp nodig heeft wordt op deze manier gratis opgewekt via de energie van de zon.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler produceert op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier sanitair warm water door energie te halen uit de omgevings- of buitenlucht. Het is de ideale vervanging van een oude elektrische boiler én in Vlaanderen heb je momenteel recht op een extra premie.

Slimme regeling

Haal het maximale uit je warmtepomp door gebruik te maken van een intelligente regeling. Een weersafhankelijke regeling houdt rekening met de buitentemperatuur bij het aansturen van je verwarming. Met een slimme thermostaat kan je je warmtepomp op afstand besturen.

Getuigenissen

Deze artikels interesseren je misschien ook?

Een warmtepomp als airco?

Tegenwoordig zijn de zomers heel wat warmer dan vroeger en je woning koelen is daarom niet langer een luxe, maar een absolute noodzaak. Op hete dagen kan een warmtepomp met een geïntegreerde koelfunctie dienstdoen als een airco en binnen voor de nodige verfrissing zorgen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, ontdek je in dit artikel.

De juiste warmtepomp kiezen voor jouw situatie: waarop moet je letten?

07/05/2020

Ben je overtuigd van de vele voordelen van een warmtepomp en overweeg je de installatie van zo’n systeem? Gelijk heb je, want een warmtepomp biedt niet alleen een groot comfort, maar is bovendien een zeer duurzame manier om je woning te verwarmen. Maar misschien zie je door de bomen het bos niet meer en twijfel je over welk type warmtepomp je moet kiezen? We zetten voor jou de verschillende soorten en de aandachtspunten op een rijtje.

Werkt een warmtepomp nog voldoende in de winter?

Zoals het woord al zegt, haalt een warmtepomp zijn energie uit warmte. Die is , afhankelijk van het type warmtepomp, afkomstig uit de bodem, de lucht of het grondwater. Maar is het in de winter niet te koud voor een goede werking van je warmtepomp? Of erger nog: valt ze dan niet helemaal stil? In dit artikel stellen we je gerust.

10 mythes ontkracht

Twijfel je over de aankoop van een warmtepomp? We ontkrachtten de 10 meest voorkomende mythes rond warmtepompenin onze praktische gids.