Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Thermostaat

‘Thermostaat’ en ‘regeling’ worden vaak door elkaar gebruikt omdat men denkt dat dit synoniemen zijn. Onterecht! Want er is wel degelijk een verschil. Ontdek er alles over in dit artikel.

Wat is een thermostaat?

Een thermostaat is het brein van je verwarmingsinstallatie. Je beheert er alle instellingen mee om je verwarming volledig aan te passen aan je eigen wensen.

De juiste regeling zorgt ervoor dat je optimaal kan genieten van nuttige functies van je verwarming.

Het nut van een thermostaat

Bijna elk verwarmingssysteem heeft tegenwoordig een thermostaat of weersafhankelijke regeling. Regelingen spelen een belangrijke rol in systemen die uit meerdere onderdelen bestaan, zoals een condensatieketel op gas gecombineerd met een zonneboiler en thermische zonnepanelen.

Een regeling zorgt ervoor dat alle onderdelen efficiënt samenwerken en je geen energie verspilt.

Lees ook deze 5 tips om je huis duurzaam te verwarmen

Voordelen

Bespaar energie

Verlaag je energieverbruik en bespaar op gebruikskosten.

Centrale bediening

Bedien je volledige verwarmingsinstallatie met één regeling

Monitor je verbruik

Via bepaalde thermostaten kan je je verbruik volledig monitoren

Gebruik nuttige functies

Gebruik handige functies zoals één dag thuis of warmwaterboost.

Soorten thermostaten en regelingen

Kamerthermostaat

Weersafhankelijke regeling

Slimme thermostaat

Zelflerende thermostaat

Draadloze thermostaat

Kamerthermostaat

Een kamerthermostaat gebruik je voor het aansturen van een eenvoudige verwarmingsinstallatie met maar één kring (bv. radiatoren). Je regelt je verwarming in functie van de temperatuur in de referentiekamer.

Weersafhankelijke regeling

Een weersafhankelijke regeling is geschikt voor complexere verwarmingssystemen met meerdere kringen (bv. vloerverwarming en radiatoren) of voor het aansturen van een warmtepomp. Dit type regeling meet de buitentemperatuur en houdt daar rekening mee.

Slimme thermostaat

Dankzij een slimme thermostaat bedien je je verwarming op afstand met een smartphone of tablet én bespaar je op je energieverbruik. Bepaalde weersafhankelijke regelingen zoals de sensoCOMFORT of de multiMATIC kunnen dankzij het toevoegen van de internetmodule VR 921 ook gebruikt worden als slimme thermostaat.

Zelflerende thermostaat

De vSMART is de enige zelflerende slimme thermostaat. Hij herkent na twee weken routines in je verwarmingspatroon. De vSMART biedt integratiemogelijkheden met onder andere Amazon Echo en kan bediend worden met de virtuele assistent Alexa.

Draadloze thermostaat

Een draadloze thermostaat werkt op batterijen en communiceert via radiosignalen met de ketel. Dit systeem wordt meestal afgeraden in nieuwbouwwoningen of woningen met veel beton omdat dit het signaal tussen de ketel en de thermostaat kan verstoren.

Bedien je verwarming op afstand met een app

Bedien je verwarming op afstand met een app

Dankzij de nieuwste technologieën kan je je verwarming op afstand bedienen met een smartphone of tablet dankzij een gratis app op je telefoon. Onze vSMART zelflerende slimme thermostaat is er zelfs volledig op gebouwd om bediend te worden met een smartphone en biedt slechts beperkte mogelijkheden op de thermostaat zelf.

De vSMART bedien je met de vSMART-app, de multiMATIC bedien je met de multiMATIC app en sensoCOMFORT en sensoHOME bedien je met de sensoNET app.

Slimme uitbreidingen en domotica

ambiSENSE: slimme radiatorkranen

Dankzij ambiSENSE kun je per kamer een aparte temperatuur instellen, onafhankelijk van de temperatuur in de kamer waar de thermostaat staat. Meer nog: je kan de temperatuur niet alleen op elk moment manueel of via de app aanpassen, maar per kamer kun je maar liefst zes verschillende verwarmingstijden ingeven. De ambiSENSE is compatibel met verwarmingssystemen met een sensoCOMFORT- of multiMATIC-regelaar en je hebt er de sensoNET-internetmodule voor nodig. 

vSMART compatibel met Niko Home Control

De slimme thermostaat vSMART is bovendien compatibel met Niko Home Control, zodat je met dit domoticasysteem niet alleen de verlichting, ventilatie, rolluiken en zonwering via de tablet of smartphone bedient, maar ook het verwarmingssysteem.

KNX: slim wonen met Vaillant

Bovendien zijn de multiMATIC en sensoCOMFORT compatibel met de KNX-standaard, waardoor je er volautomatisch de verwarming, sanitair warm water en eventueel koeling mee kunt regelen. De KNX-standaard is een communicatieprotocol voor elektronische toestellen dat vaak gebruikt wordt bij domotica, en dus ook bij de systemen van Vaillant. Daardoor verdienen die laatste écht hun plek in een slimme woning.

Kies de juiste thermostaat

De juiste thermostaat heeft een grote invloed op het rendement en energieverbruik van je verwarming. Je laat je best adviseren door een installateur.