Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Gascondensatieketel

Een gascondensatieketel is efficiëntie troef. Hij maakt niet alleen optimaal gebruik van zijn energiebron, maar benut ook de warmte die bij traditionele verwarming langs de schoorsteen verdwijnt. Ontdek hier meer over deze zuinige én efficiënte verwarmingsinstallatie.

De voordelen van een condensatieketel op gas

Ecologisch

Een gascondensatieketel is een erg milieuvriendelijke verwarmingsoplossing die quasi geen CO₂, roetdeeltjes en andere verbruiksgassen uitstoot.

Hoog rendement

Een condenserende gasketel behaalt een energierendement tot wel 98%.

Laag verbruik

Het verbruik ligt tot 35% lager dan dat van een oudere verwarmingsinstallatie.

Lage investeringskosten

Een condensatiegasketel kost je minder dan andere verwarmingsinstallaties.

Compact

De compacte ketels van Vaillant nemen amper plaats in in je woning.

Flexibele uitbreiding

In combinatie met andere installaties zoals zonnepanelen, een warmtepomp, buffertank of thermostaat werkt je ketel nog efficiënter.

Hoe werkt een gascondensatieketel?

Bij een traditionele verwarmingsinstallatie gaat de warmte van de verbrandingsgassen via de schoorsteen verloren. Je kunt het vergelijken met een kookpot op het vuur. Als het deksel niet op de pot staat, ontsnapt er veel warmte en duurt het langer om de kookpunttemperatuur te bereiken. Met een deksel op de pot, blijft de energie behouden. En dat laatste is precies hoe een condenserende gasketel werkt.

De condensatietechnologie maakt efficiënt gebruik van de energie uit de verbrandingsgassen. Die gassen worden door de warmtewisselaar geleid, condenseren daar en geven de restwarmte af aan het verwarmingswater, waardoor je stookkosten dalen.

Het rendement van een condensatieketel

Een Vaillant-condensatieketel behaalt een rendement van 98% (Hs). Dit percentage verwijst naar de bovenste brandwaarde (Hs), die ook de hoeveelheid warmte in de waterdamp en het rookgas dat via condensatie benut wordt, meeneemt. De onderste verbrandingswaarde (Hi) is de hoeveelheid warmte die bij de verbranding van een energiebron kan worden gebruikt zonder dat er condensatie plaatsvindt. Deze tweede waarde heeft dus slechts betrekking op een deel van de totale energie van de brandstof.

Ons gamma

Wandketels

We hebben 2 verschillende wandketels in ons gamma waarop je allebei geniet van 5 jaar garantie:

5 jaar garantie

ecoTEC exclusive

Intelligente gascondensatieketel met een hoog sanitair warm water comfort.

  • Bespaar jaarlijks tot 35% op je gasfactuur en tot € 75 op elektriciteitskosten.
  • Bijgeleverde internetmodule maakt besturing op afstand mogelijk
  • Zuinige werking dankzij geoptimaliseerde verbranding
5 jaar garantie

ecoTEC plus

Onze meest verkochte gascondensatieketel.

  • Bespaar jaarlijks tot 35% op je gasfactuur en tot € 75 op je elektriciteitskosten.
  • Warm water beschikbaar in slechts 5 seconden
  • Meest compacte model

Vloerketels

We hebben ook een uitgebreid gamma staande ketels:

ecoCOMPACT

De ecoCOMPACT is een condensatieketel bovenop een warmwaterboiler, samen in één vloermodel. Zijn technologie is gebaseerd op die van de wandcondensatieketels waarvoor Vaillant al jarenlang bekend staat. De ecoCOMPACT beschikt over alle voordelen van een condensatieketel van de laatste nieuwe generatie (laag gas- en elektriciteitsverbruik, betrouwbaar, veilig en een gegarandeerd comfort), en vormt samen met de ingebouwde sanitaire boiler een compacte eenheid

auroCOMPACT

De auroCOMPACT is een ecoCOMPACT maar dan met een zonneboiler van 190 liter in plaats van een klassieke boiler. Deze uiterst complete oplossing die nauwelijks 60 op 70 cm vloer inneemt en slechts 1,90 m hoog is, biedt het beste van de laatste nieuwe technologieën op het gebied van verwarming op gas en de productie van warm water met zonne-energie.

ecoVIT

Ben je op zoek naar een duurzaam en efficiënt toestel? Dan is de ecoVIT de ideale vervanging voor je oude ketel. De ecoVIT kan geïnstalleerd worden zonder het verplicht vervangen van bestaande buizen. De ecoVIT vraagt ook weinig onderhoud: de gemakkelijkte bereiken siphon zorgt voor het moeiteloos schoonmaken van de ketel en verminderde kans op verstopping.

ecoVIT exclusiv

De ecoVIT exclusiv kan zowel een normale ééngezinswoning als een industrieel gebouw moeiteloos de baas en is dankzij zijn opbouw bijzonder geschikt om een oude ketel te vervangen. Tezelfdertijd beantwoordt hij door zijn technologie ook aan de hoogste nieuwbouwvereisten. Sterker nog: in combinatie met de warmwaterboiler actoSTOR VIH K 300 zorgt de ecoVIT exclusiv voor het meest optimale energiegebruik voor zowel verwarming als warmwaterproductie.

Maak je gascondensatieketel slim

De gascondensatieketels van Vaillant zijn makkelijk aan te sluiten op een slimme thermostaat zoals de vSMART of weersafhankelijke regelaar zoals de sensoCOMFORT. Om je installatie op afstand via je smartphone of tablet te besturen, moet je meestal de VR 921 internetmodule aankopen. Maar de ecoTEC exclusive heeft bijvoorbeeld al een ingebouwde internetmodule.

sensoCOMFORT

Een weersafhankelijke regeling met uitgebreide mogelijkheden die je ook toestaat om koppelingen te maken met domotica zoals KNX. Door de internetmodule VR 921 toe te voegen kan je de thermostaat ook bedienen met je smartphone.

sensoHOME

Deze kamerthermostaat beschikt over alle basisfuncties om je verwarming te regelen. Hij is iets minder zuinig omdat hij geen rekening houdt met de buitentemperatuur zoals een weersafhankelijke regeling. Door de internetmodule VR 921 toe te voegen kan je de thermostaat ook bedienen met je smartphone.

vSMART

Deze zelflerende thermostaat zorgt ervoor dat je verwarming op elk moment zo zuinig mogelijk werkt. Koppel de vSMART met Niko Home Control voor huisautomatisatie bij zowel nieuwbouw als renovaties. De app heeft beperkte functies op de thermostaat zelf en wordt voornamelijk bediend via een gratis app.

Hoeveel kost een nieuwe condensatieketel op gas?

De totale kostprijs van een nieuw verwarmingssysteem bestaat uit de prijs van het product en eventuele extra onderdelen, evenals de installatiekosten. De productkosten verschillen naar gelang van het model en het vermogen. De prijs ligt tussen € 1 000 en € 5 000.

 

Premies

Een financieel duwtje kan nooit kwaad. Check daarom zeker of er interessante premies zijn voor gascondensatieketels.

Check alle premies

Een nieuwe cv-ketel kiezen? Hierop moet je letten

Een oude cv-ketel vervangen door een nieuw exemplaar is een slim idee! Zo ben je altijd zeker van de perfecte temperatuur in huis en krijg je meteen sanitair warm water wanneer jij dat wil. Bovendien bespaar je met een condenserende ketel tot 35% energie tegenover een niet-condenserend model. Al die voordelen gelden natuurlijk alleen wanneer je nieuwe cv-ketel het juiste vermogen heeft.

 

Je verwarmingsketel vervangen

Is je stookketel al wat ouder en overweeg je een efficiëntere oplossing, maar ben je niet zeker of je stookketel wel écht aan vervanging toe is? Ontdek wanneer je de overstap moet maken

 

Heeft jouw oude cv-ketel zijn beste tijd gehad? Wacht dan niet te lang om een nieuw toestel in huis te halen, als je een panne wilt vermijden. Maar waarop moet je letten als je een nieuwe cv-ketel gaat kiezen? We zetten enkele aandachtspunten op een rijtje.

Getuigenissen

Wat met het onderhoud van je condensatieketel?

Wil je jarenlang zorgeloos genieten van je cv-ketel en het maximumrendement uit je investering halen? Dan is het belangrijk om regelmatig een onderhoud op je gascondensatieketel te voorzien.

 

Lees meer over het onderhoud van je ketel

Of ontdek alles over een onderhoudscontract bij Vaillant.

Extra efficiëntie: breid je gascondensatieketel uit met...

Een gascondensatieketel is het meest efficiënt in combinatie met hernieuwbare energie. Er zijn enkele opties:

Warmtepompboiler

Zonneboiler

Ingebouwde boiler

Warmtepompboiler

... een warmtepompboiler

Door je gascondensatieketel uit te breiden met een warmtepompboiler zoals de aroSTOR VWL (ook geschikt voor renovaties en kleinere woningen) geniet je extra veel voordelen. De warmtepompboiler is de meest rendabele optie voor de productie van sanitair warm water. Zo wordt je energie duurzamer én goedkoper. Nog een reden om te investeren in zo’n installatie? Je komt in aanmerking voor een premie.

Zonneboiler

... een zonneboiler

Door je gascondensatieketel met een zonneboiler te combineren, ga je voor uiterste energie-efficiëntie. Je kunt zowel verwarmen als sanitair warm water produceren. Of denk ook hier eens na over een twee-in-een-oplossing, zoals de auroCOMPACT. Dat is een ecoTEC condensatiegasketel met een ingebouwde zonneboiler van 190 liter, die door de combinatie met thermische zonnepanelen de energie van de zon gebruikt om jouw sanitair water te verwarmen. Op bewolkte dagen springt de ketel bij, zodat je nooit zonder warm water komt te zitten. De auroCOMPACT is geschikt voor zowel renovatie als nieuwbouw.

Ingebouwde boiler

Ingebouwde boiler

Of je kiest voor een installatie met een ingebouwde boiler, zoals de ecoCOMPACT. In een appartement is dit bijvoorbeeld dé oplossing, omdat de installatie weinig plaats inneemt. Ze is maar zo groot als een koelkast. Met een ecoCOMPACT heb je een rendement van 108 %.

De atmosferische ketel: het buitenbeentje

Terwijl condensatiegasketels de norm zijn, zijn atmosferische ketels de buitenbeentjes in de gasketelfamilie. Sommige appartementsgebouwen hebben nog atmosferische ketels omdat ze een gemeenschappelijke schoorsteen hebben. Als in zulke gebouwen één bewoner wil overschakelen op een condensatieketel, dan moeten de andere bewoners dat ook willen en is overleg met de syndicus nodig. Bovendien moet de schoorsteen getubeerd worden om de rookgassen af te voeren. Daarom besliste de overheid dat atmosferische toestellen in zulke (uitzonderlijke) gevallen wel nog geplaatst mogen worden.

Met de atmoTEC plus beschik je over een verwarmingsketel met hoogrendementspomp die wordt aangesloten op een klassieke schoorsteen. Je kunt deze installatie gebruiken in combinatie met radiatoren, convectoren en vloerverwarming. Als je van een atmosferische ketel naar een condensatieketel overschakelt, dan moet je je schoorsteen in de meeste gevallen laten tuberen met een plastic pijp. Die heeft een kleine diameter en past makkelijk in je huidige schoorsteen. Je installateur adviseert je graag.