Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Kamerthermostaat

Een kamerthermostaat is een regeling die je gebruikt om eenvoudige verwarmingsinstallaties met één kring (bijvoorbeeld radiatoren) aan te sturen.

Vind een installateur

Hoe werkt het?

Met een kamerthermostaat regel je je verwarming in functie van de kamertemperatuur in een referentiekamer (dat is de kamer waar de thermostaat geïnstalleerd is), vaak de woonkamer. De ingestelde temperatuur zal in alle kamers dezelfde zijn.

 

Wil je graag een andere temperatuur in bijvoorbeeld je slaapkamer? Dan installeer je best een weersafhankelijke regelaar met thermostatische kranen waarmee je de temperatuur in elke kamer manueel aanpast.

Ontdek ambiSENSE, het systeem voor individuele kamertemperatuurregeling.

Voordelen

  • Je referentiekamer is comfortabel verwarmd.
  • Het systeem is eenvoudig te gebruiken.

Nadelen

  • Andere ruimtes zijn afhankelijk van de referentiekamer.
  • Een kamerthermostaat kan maar één verwarmingskring sturen en is dus niet geschikt voor complexe installaties met meerdere cv-kringen*.

*(bijvoorbeeld een systeem met radiatoren én vloerverwarming).

Soorten kamerthermostaten

Slimme kamerthermostaat

Een slimme thermostaat leert op twee weken je verwarmingsgewoonten en past zich zo volledig aan je levensritme aan. Met deze thermostaat verwarm je heel energiezuinig en houd je nauwlettend je verbruik in het oog.

Modulerende kamerthermostaat

Een modulerende thermostaat is intelligenter dan een eenvoudige aan-uitthermostaat. Als de kamertemperatuur dichter bij de gewenste temperatuur komt, zorgt deze thermostaat ervoor dat de ketel minder hard gaat branden. Het verbruik ligt dan ook beduidend lager dan bij een aan-uitthermostaat.

Aan/uit-kamerthermostaat

Een aan/uit-thermostaat doet niets meer dan je verwarmingsketel aan- of uitzetten. Daalt de temperatuur in je huis? Dan zal de thermostaat een signaal sturen naar de ketel om de kamer op te warmen. Met dit type thermostaat ligt het verbruik van je ketel hoger dan bij een modulerende thermostaat.

Thermostaten van Vaillant

Slimme thermostaten

Modulerende thermostaat

Aan/uit-thermostaten

Slimme thermostaten

Slimme kamerthermostaten

De slimme thermostaat vSMART zorgt ervoor dat je je verwarmingsinstallatie vanop afstand kunt bedienen via een app.

 

De sensoHOME VRT 380 kan je ook op afstand aansturen door de internetmodule VR 921 toe te voegen.

Modulerende thermostaat

Modulerende kamerthermostaten

Met de thermostaat sensoROOM pure VRT 50 kies je voor een eenvoudige thermostaat met digitaal display die geschikt is voor modulerende verwarmingsketels.

 

Met de calorMATIC VRT 350 regel je je verwarming in functie van de temperatuur en de tijd via het ingebouwde dag- of weekprogramma. Je kunt ook de opwarming van de boiler programmeren.

 

De sensoHOME VRT 380 is ideaal voor appartementen en kleine woningen. Met zijn gebruiksvriendelijke interface is je verwarming bedienen kinderspel. Voeg je de internetmodule VR 921 toe, dan kun je je verwarming vanop afstand aansturen.

Aan/uit-thermostaten

Aan/uit-kamerthermostaten

De kamerthermostaat VRT 15 is een aan/uit-thermostaat zonder klok of display. Deze thermostaat is de ideale vervanger voor een oude thermostaat.

Nuttige functies

Stem je verwarming af op je levensritme

Niets is aangenamer dan na een drukke werkdag thuiskomen in een lekker warm huis. Met de dag- en weekprogramma’s van je kamerthermostaat kun je instellen wanneer je verwarming moet aanspringen, zodat je niet onnodig verwarmt als je niet thuis bent.

Verspil geen energie in de zomermaanden

Tijdens de zomermaanden staat je verwarming zelden op, maar heb je wel warm water nodig om te douchen. Geen nood. In de zomer kun je de ingebouwde zomerfunctie instellen. Je thermostaat zorgt ervoor dat je sanitair warm water hebt zonder dat je verwarming opspringt.

Kom thuis in een heerlijk warme woning

Na een leuke reis kom je liever niet thuis in een kille woning. Stel je kamerthermostaat zo in dat hij enkele uren voor je thuiskomst de woning al begint op te warmen. Zo sluit je je vakantie in schoonheid af.

Geniet ook buiten vooraf ingestelde uren van een warme douche

Dankzij de ‘warm water boost’-functie kun je eenmalig een bepaalde hoeveelheid warm water opwarmen. Ben je thuis op een onverwacht moment? Zet de boostfunctie aan in het menu van je thermostaat en je verwarmingsketel verwarmt net voldoende warm water voor één douche.

Een dagje weg

Een dag vakantie gepland? Met de afwezigheidsfunctie laat je je verwarmingsketel weten dat je uitzonderlijk één dag (niet) thuis zal zijn.

Meer informatie nodig?

Heb je thuis een complexere verwarmingsinstallatie of wil je meer opties? Dan kies je beter voor een weersafhankelijke regeling.