Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Fotovoltaïsche zonnepanelen wekken elektriciteit op

  • Bespaar op jouw energieverbruik
  • Sla het teveel aan elektriciteit op
  • Ook opbrengst op bewolkte dagen

Zonnepanelen, fotovoltaïsche zonnepanelen of PV-panelen zetten de energie van de zon om in elektriciteit die je kan gebruiken voor huishoudelijk gebruik. Het teveel dat de zonnepanelen produceren op piekmomenten kan opgeslagen en later gebruikt worden dankzij een batterij. Zo gaat er geen energie verloren. Opgelet: Vaillant heeft sinds 2021 geen fotovoltaïsche zonnepanelen meer in het gamma.

Zonnepanelen versus zonnecollectoren: wat is het verschil?

Iedereen kent zonnepanelen maar niet iedereen weet dat er verschillende soorten zijn. Vaak wordt de term ‘zonnepaneel’ onterecht gebruikt voor (thermische) zonnecollectoren. Maar er is wel degelijk een verschil:

Zonnepanelen, fotovoltaïsche zonnepanelen of PV-panelen gebruiken zonne-energie om elektriciteit op te wekken. We gaan in dit artikel specifiek in op dit soort zonnepanelen.

Thermische zonnepanelen of zonnecollectoren zetten zonne-energie om in warmte en worden gebruikt in combinatie met een zonneboiler om sanitair water op te warmen.

Lees meer over thermische zonnepanelen.

De voordelen van zonnepanelen

Nadelen

De aankoopprijs van een fotovoltaïsch zonne-energiesysteem kan een rol spelen bij de keuze. Hou er echter rekening mee dat er verschillende voordelen zijn aan de plaatsing van zonnepanelen. Daarnaast is de investering op 8- 10 jaar terugverdiend en komt de installatie mogelijk in aanmerking voor aantrekkelijke subsidies.

De opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als de zonnepanelen naar het zuiden gericht zijn. Maar ook indien dit niet het geval is, is de opbrengst nog de moeite.

Oriëntatie en hellingsgraad

Het type dak en de hellingsgraad spelen een rol. Zonnepanelen kunnen zowel op schuine als vlakke daken geplaatst worden.

Bij een plat dak worden de zonnepanelen in een hoek van 10-15° geplaatst. Op deze manier wordt er niet te veel druk gezet op de panelen bij windstoten. Vaillant biedt ook accessoires aan om de zonnepanelen te verzwaren zodat de wind geen invloed heeft. Deze hellingsgraad zorgt ervoor dat de schaduw van de panelen tot een minimum beperkt wordt, waardoor de zonnepanelen dichter bij elkaar kunnen staan en je een maximum aantal panelen kan plaatsen.

Bij een hellend dak is de hellingsgraad bij voorkeur 30-35° en is het dak best gericht op het zuiden voor een maximaal rendement. Ook op daken die gericht zijn op het oosten of het westen kan je PV-panelen plaatsen, maar je moet mogelijk wel rekening houden met een iets lagere opbrengst.

Opbrengst op bewolke dagen dankzij zonnepanelen die geproduceerd worden met hoogwaardige materialen:

OriëntatieHellingsgraadHellingsgraadHellingsgraadHellingsgraadHellingsgraadHellingsgraadHellingsgraad
 0152535507090
Oosten88%87%85%83%77%65%50%
Zuid-Oost88%93%95%95%92%81%64%
Zuiden88%96%99%Max 100%98%87%68%
Zuid-West88%93%95%95%92%81%64%
Westen88%87%85%82%76%65%50%

Gemiddelde jaarlijkse besparing

Een gezin van 4 personen verbruikt per jaar gemiddeld ongeveer 4.000 kWh elektriciteit. Voor 4 personen raden we aan om ongeveer 17 zonnepanelen te plaatsen. Jaarlijks levert dit ongeveer een besparing op van € 1.000. De zonnepanelen zijn na +/- 8-10 jaar terugbetaald terwijl ze een levensduur hebben van ongeveer 25 jaar. Na 25 jaar brengen ze nog steeds 80% van de beginopbrengst op.

Monokristalijn versus polykristalijne zonnepanelen

Er bestaan twee soorten fotovoltaïsche zonnepanelen: monokristalijne en polykristalijne zonnepanelen. Het verschil tussen beide zit in de kwaliteit en de samenstelling. Bij monokristalijne PV-panelen zijn de moleculen van de siciciumlagen anders opgebouwd waardoor ze efficiënter werken.

Opgelet: Vaillant heeft sinds 2021 geen fotovoltaïsche zonnepanelen meer in het gamma.

Wanneer kiezen voor zonnepanelen

Een PV-installatie is bijzonder geschikt wanneer je een hoog elektrisch verbruik hebt en jouw dak goed georiënteerd is voor het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen. Zonnepanelen zijn dan ook bijzonder interessant wanneer je overweegt om een warmtepomp of warmtepompboiler te plaatsen of al een warmtepomp geplaatst hebt.

Fotovoltaïsche zonnepanelen en warmtepompen – de perfecte combinatie voor maximaal rendement

Bij PV-stroom geldt: hoe meer je zelf verbruikt, hoe beter. Daarom kunnen fotovoltaïsche installaties perfect met elektrisch aangedreven warmtegeneratoren, zoals warmtepompen, worden gecombineerd.

Fotovoltaïsche installaties gebruiken lichtstralen om stroom op te wekken. Warmtepompen zetten de zonne-energie om in warmte. Als je beide technologieën met elkaar verbindt, ontstaat een bijzonder milieuvriendelijk verwarmingssysteem.

Een warmtepomp haalt 75% van zijn energie uit de natuur (lucht, bodem of water). 25% van de energie wordt geleverd door het elektriciteitsnet. Met een fotovoltaïsche installatie levert je goedkope stroom voor de warmtepomp waardoor jouw verwarmingskosten dalen. Door een hoger autonoom verbruik maakt de warmtepomp de fotovoltaïsche installatie bovendien nog rendabeler.

Hoe werkt het?

De componenten van een fotovoltaïsche installatie

Een fotovoltaïsche installatie bestaat uit deze onderdelen:

  • Fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak
  • Een stroomomvormer
  • Een elektriciteits- en verbruiksmeter
  • Een accu/batterij (optioneel)

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Fotovoltaïsche cellen bestaan uit twee verschillende siliciumlagen. In de bovenste negatief geladen laag (1) is er een teveel aan elektronen, in de onderste (2) positieve laag een tekort. Een elektrisch veld in de grenslaag (3) scheidt beide ladingen. Zodra zonlicht op de zonnepanelen valt, komen uit beide lagen ladingen vrij. Wordt de stroomkring tussen de bovenste en de onderste pool gesloten, dan vloeit er gelijkstroom.

Omzetten en opslaan

De gelijkstroomomvormer zet de gelijkstroom vervolgens om in de wisselstroom die we voor huishoudelijke doeleinden kennen. Bij beschikbare fotovoltaïsche stroom beperkt de elektriciteits- en verbruiksmeter de hoeveelheid stroom die van het elektriciteitsnet wordt afgetapt en registreert daarnaast de overschotten die in het net worden geïnjecteerd.

Een fotovoltaïsch systeem is maximaal efficiënt wanneer je de zelf opgewekte stroom ook zelf verbruikt. Met een accu (batterij) kan je bij zonnig weer overschotten opslaan om die later te gebruiken

Na de plaatsing: Keuring en registratie

Na de plaatsing van jouw zonnepanelen moet je nog enkele stappen ondernemen:

  • De installatie moet gekeurd worden door een erkend keuringsmechanisme (AREI-keuring)
  • De installatie moet geregistreerd worden bij jouw netbeheerder

Onderhoud

Fotovoltaïsche zonnepanelen moeten niet onderhouden worden. De hellingsgraad en de speciale coating van de panelen zorgen ervoor dat het vuil en stof er bij een regenbui gewoon afregent. Indien je gemakkelijk toegang hebt tot de zonnepanelen (bv bij een plat dak) kan het tijdens lange droogte soms aangeraden zijn de panelen kort af te spuiten maar dit zal geen significant verschil maken in opbrengst.