Wat moet je weten over het koudemiddel van je warmtepomp?
Een warmtepomp biedt niet alleen heel wat comfort, het is ook een bijzonder efficiënte, energiezuinige en milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen, te koelen en om sanitair warm water te produceren. Voor de werking van je warmtepomp is een koudemiddel essentieel. Maar wat is dat precies en hoe werkt het? Je ontdekt het in dit artikel.
De functie van een koudemiddel
Het principe van de compressietechniek vormt de basis voor de werking van je warmtepomp. Je kunt een warmtepomp het best zien als een soort ‘omgekeerde koelkast’. Een koelkast onttrekt warmte uit de binnenkant van het toestel en geeft die af aan de omgeving. Een warmtepomp doet net het tegenovergestelde: zo’n installatie neemt warmte op uit de omgeving (de lucht, de bodem of het grondwater) en gebruikt die om je woning en/of je sanitair water te verwarmen.
In de installatie wordt de warmte getransporteerd via een koudemiddel (ook wel koelmiddel of koelvloeistof genaamd). Dat is een vloeistof die speciaal ontwikkeld werd voor het transport van warmte. Kenmerkend voor een koudemiddel is het lage kookpunt, die ervoor zorgt dat de vloeistof heel snel verdampt. Die damp wordt vervolgens samengeperst in een compressor. Door de verhoogde druk stijgt de temperatuur, waarna de verdampte koelvloeistof naar een condensor geleid wordt om daar zijn warmte af te geven aan het afgiftesysteem (bijvoorbeeld vloerverwarming) van de verwarmingsinstallatie. Ten slotte wordt de druk opnieuw verlaagd, waardoor de damp afkoelt en het koudemiddel terug vloeibaar wordt. De vloeistof is dan klaar om de kringloop te herbeginnen. Als je je warmtepomp gebruikt om te koelen, wordt het werkingsprincipe omgekeerd (zoals bij een koelkast).
Laat je warmtepomp tijdig onderhouden
Uiteraard is het cruciaal dat de kringloop waarin het koudemiddel circuleert gesloten blijft en dat er geen lekken optreden. Daarom worden alle warmtepompen van Vaillant uitvoerig getest vooraleer ze de fabriek verlaten. Het koudemiddel moet je in principe nooit bijvullen.
Toch is het belangrijk dat je jouw warmtepomp regelmatig (best jaarlijks) laat nakijken. Zo’n onderhoud voorkomt lekken en verzekert een optimale werking van je installatie.
Heb je een onderhoud van je warmtepomp nodig? Neem contact op voor een afspraak.
Krijg advies op maat van je woning
Met een warmtepomp van Vaillant ben je klaar voor de toekomst. Als je voor dit type verwarmingssysteem kiest, ontzie je niet alleen het milieu, maar bespaar je ook energie.