Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Wat is het verschil tussen airco en een lucht/lucht-warmtepomp

Terwijl je in de winter graag een lekker warm huis wilt, is er in de zomer niets heerlijker dan een heerlijk frisse woning. Investeren in een goed verkoelingssysteem is dus zeker geen overbodige luxe, maar ga je daarbij voor een klassieke airco of voor een lucht/lucht-warmtepomp? En wat zijn nu precies de verschillen tussen beide systemen? Je ontdekt er alles over in dit artikel.

Koeling door warmtepompen

Alle warmtepompen van Vaillant kunnen naast verwarmen ook voor koeling zorgen. Daardoor heb je zowel in de winter als in de zomer een optimaal binnenklimaat. Er bestaan wel een aantal verschillen tussen de diverse types warmtepompen in ons gamma. Zo koelen de bodem/water-, water/water- warmtepompen op een passieve manier en lucht/water-warmtepompen van Vaillant op een actieve manier via het verwarmingssysteem.

Bij actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp omgedraaid, waardoor het water dat door het verwarmingssysteem stroomt, gekoeld in plaats van verwarmd wordt. Deze methode is iets minder energiezuinig aangezien de compressor hiervoor gebruikt wordt. Verder wordt de warmte uit de leefruimte onttrokken en afgegeven aan de energiebron (de lucht).

Bij passieve koeling gebruikt de warmtepomp de koelte uit de bodem, waardoor het water dat door het verwarmingssysteem circuleert ook afkoelt en voor koeling van je huis zorgt. De warmte uit je leefruimtes wordt via het water terug afgegeven aan de bodem. Enkel warmtepompen die grondwater of de bodem als energiebron gebruiken, kunnen op een passieve manier koelen.

Meer uitleg over koeling door warmtepompen

De verschillen tussen airco en lucht/lucht-warmtepompen

Airco en lucht/lucht-warmtepompen

Terwijl de bodem/water-, water/water- en lucht/water-warmtepompen gebruikmaken van het afgiftesysteem (bijvoorbeeld vloerverwarming) te koelen, doet de lucht/lucht-warmtepomp dat niet. Een lucht/lucht-warmtepomp is dan ook hetzelfde als een vaste airco, waarbij er gekoeld wordt door luchtverplaatsing. Deze systemen blazen gekoelde lucht in de leefruimte die gespreid wordt door horizontale en verticale luchtstuwing.

Als je dus op zoek bent naar een klassiek airconditioningsysteem, is de climaVAIR van Vaillant een prima keuze. Deze warmtepomp kan tot vier ruimtes koelen met één buitenunit en is beschikbaar als wandmodel, inbouwmodel (cassette) of vloermodel. Bovendien zorgt de warmtepomp niet enkel voor koeling, maar ook voor luchtzuivering, ventilatie en ontvochting in je leefruimtes.

 

Ben je geïnteresseerd in een lucht/lucht-warmtepomp van Vaillant?

Ontvang advies op maat

Neem contact op met een installateur