Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Water/water-warmtepompen

Alles wat je moet weten

Een water/water-warmtepomp haalt energie uit het grondwater om een gebouw en/of sanitair water te verwarmen. In dit artikel lees je meer over dit type warmtepomp.

De voordelen van een water/water-warmtepomp

Duurzaam

Dit type warmtepomp gebruikt de warmte van grondwater in plaats van fossiele brandstoffen en stoot daardoor geen CO₂ uit.

Zeer hoog rendement

De temperatuur van grondwater is constant, daarom geniet je van lage werkingskosten en een hoog rendement.

Onafhankelijk

Grondwater is een onuitputtelijke bron van energie, daardoor ben je onafhankelijk van energieleveranciers.

Ruimtebesparend

Buiten zie je helemaal niets van de installatie. Enkel de warmtepomp binnen is zichtbaar.

Werking van een water/water-warmtepomp

Een zuigpomp brengt grondwater van een waterwinningsput naar de warmtepomp.

De warmte van het grondwater wordt vervolgens gebruikt om het gebouw te verwarmen en om sanitair warm water te produceren.

Het afgekoelde grondwater loopt ten slotte via de absorptieput terug naar de natuurlijke waterbron. In sommige gevallen kun je voor dit pompsysteem bestaande putten gebruiken.

Meer info over de werking van een warmtepomp

Vereisten voor het gebruik van grondwater

Overweeg je een water-waterwarmtepomp? Weet dan dat er enkele belangrijke voorwaarden zijn voor de aanleg van zo’n installatie:

  • Je hebt een vergunning nodig van de waterbeheerder.
  • Er moet voldoende grondwater beschikbaar zijn.
  • Het grondwater moet een bepaalde kwaliteit hebben. Zo moet het arm aan kalk en mineralen zijn.
  • Na de warmteabsorptie moet het water opnieuw naar de waterlaag kunnen worden afgevoerd.

 

Aanleg waterput

Voor de aanleg van de waterwinnings- en absorptieputten zijn geen boringen nodig. Wel is een controle van de kwantiteit en kwaliteit van het grondwater essentieel.

Dankzij de hoge gemiddelde temperatuur van grondwater – het hele jaar door circa 10°C – hebben water/water-warmtepompen een zeer hoog rendement. In de zomer kun je met een daarvoor geschikte warmtepomp ook koelen.

Soorten water/water-warmtepompen

In het gamma van Vaillant vind je verschillende soorten water/water-warmtepompen: In het gamma van Vaillant vind je verschillende soorten water/water-warmtepompen:

flexoTHERM exclusive

De flexoTHERM exclusive-warmtepompen kun je inzetten als lucht/water-warmtepompen, door de buiteneenheid aroCOLLECT toe te voegen. Deze buiteneenheid wordt in de tuin geplaatst, op maximaal dertig meter afstand van de warmtepomp.

flexoCOMPACT exclusive

De flexoCOMPACT exclusive-warmtepompen kun je inzetten als lucht/water-warmtepompen, door de buiteneenheid aroCOLLECT toe te voegen. Deze warmtepomp heeft een ingebouwde boiler van 175 liter, die moeiteloos voorziet in de normale behoeften van een vierkoppig gezin.

De prijs van een water/water-warmtepomp

Bij water/water-warmtepompen moeten het meeste grondwerken uitgevoerd worden, daarom kosten zij vaak ook het meest: er moeten twee putten geboord worden tot de ondergrondse waterlaag: één om het water omhoog te pompen en één om het water achteraf terug te pompen.

Ontvang advies op maat voor een water/water-warmtepomp

Of lees meer over de prijs van een warmtepomp

 

Premies

Een financieel duwtje kan nooit kwaad. Daarom is het goed om te weten dat er aantrekkelijke premies zijn voor de aanschaf van een lucht/water-warmtepomp.

Een overzicht van alle premies

Interessante uitbreidingen voor een water/water-warmtepomp

Zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Ze zijn daardoor de perfecte aanvulling op een warmtepomp want een deel van de elektriciteit die je warmtepomp nodig heeft wordt op deze manier gratis opgewekt via de energie van de zon.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler produceert op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier sanitair warm water door energie te halen uit de omgevings- of buitenlucht. Het is de ideale vervanging van een oude elektrische boiler én in Vlaanderen heb je momenteel recht op een extra premie.

Slimme regeling

Haal het maximale uit je warmtepomp door gebruik te maken van een intelligente regeling. Een weersafhankelijke regeling houdt rekening met de buitentemperatuur bij het aansturen van je verwarming. Met een slimme thermostaat kan je je warmtepomp op afstand besturen.

Deze artikels interesseren je misschien ook?

Een warmtepomp als airco?

01/06/2021

Tegenwoordig zijn de zomers heel wat warmer dan vroeger en je woning koelen is daarom niet langer een luxe, maar een absolute noodzaak. Op hete dagen kan een warmtepomp met een geïntegreerde koelfunctie dienstdoen als een airco en binnen voor de nodige verfrissing zorgen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, ontdek je in dit artikel.

De juiste warmtepomp kiezen voor jouw situatie: waarop moet je letten?

03/06/2024

Ben je overtuigd van de vele voordelen van een warmtepomp en overweeg je de installatie van zo’n systeem? Gelijk heb je, want een warmtepomp biedt niet alleen een groot comfort, maar is bovendien een zeer duurzame manier om je woning te verwarmen. Maar misschien zie je door de bomen het bos niet meer en twijfel je over welk type warmtepomp je moet kiezen? We zetten voor jou de verschillende soorten en de aandachtspunten op een rijtje.

Werkt een warmtepomp nog voldoende in de winter?

05/05/2020

Zoals het woord al zegt, haalt een warmtepomp zijn energie uit warmte. Die is , afhankelijk van het type warmtepomp, afkomstig uit de bodem, de lucht of het grondwater. Maar is het in de winter niet te koud voor een goede werking van je warmtepomp? Of erger nog: valt ze dan niet helemaal stil? In dit artikel stellen we je gerust.

10 mythes ontkracht

Twijfel je over de aankoop van een warmtepomp? We ontkrachtten de 10 meest voorkomende mythes rond warmtepompenin onze praktische gids.

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.