Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

De prijs van een warmtepomp

Warmtepompen hebben veel voordelen: ze maken gebruik van de gratis energie uit de natuur, ze zijn milieuvriendelijk en ze leveren je een aanzienlijke energiebesparing op. Het is dan ook niet verrassend ze aan populariteit winnen. Toch brengt de aanschaf van een warmtepomp de nodige kosten met zich mee. Hoeveel juist? Dat ontdek je hier.

Wat bepaalt de prijs van een warmtepomp?”

Het is niet mogelijk om een vaste prijs te geven voor een warmtepomp, omdat verschillende factoren de exacte kost beïnvloeden. Denk aan het soort warmtepomp, het vermogen, de arbeidskost van de installateur en de complexiteit van de installatie (zijn er boringen nodig, wil je ook kunnen koelen met je warmtepomp, …).

1. Het vermogen

2. De arbeidskost

3. Type en energiebron

1. Het vermogen

Het vermogen van de warmtepomp

Het vermogen van een warmtepomp bepaalt deels de prijs. Hoe groter het vermogen, hoe duurder de warmtepomp. Het vermogen dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van je woning en hoe goed ze geïsoleerd is.

2. De arbeidskost

De arbeidskost van de installateur

Naast het vermogen moet je rekening houden met het uurloon van je installateur, en met het aantal uren dat hij nodig heeft om de warmtepomp te installeren (wat dan weer afhangt van het aantal toestellen en accessoires dat hij moet plaatsen).

3. Type en energiebron

Type warmtepomp en energiebron

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, elk met specifieke voor- en nadelen. Hieronder geven we een overzicht met richtprijzen per type warmtepomp. Alle prijzen zijn inclusief warmwaterbereiding of boiler, maar exclusief btw, installatie en afgiftesysteem (zoals vloerverwarming).

Hoeveel kost een lucht/water-warmtepomp voor een gemiddeld huis? € 6.000 tot € 10.000

Dit type warmtepomp is het goedkoopst in aanschaf. Reken voor een lucht/water-warmtepomp en een sanitaire boiler op een budget van € 6.000 tot € 10.000. Omdat deze warmtepomp zijn warmte uit de buitenlucht haalt, is de installatie minder complex: er zijn geen breekwerken nodig en er moeten geen putten gegraven worden. Bij lucht/water-warmtepompen heb je steeds een buiteneenheid. Hierbij moet je rekening houden met het geluid en de maximumafstand voor een goede werking. Bij de meeste warmtepompen kun je de buiteneenheid tot op dertig meter van de binneneenheid installeren.

Hoeveel kost een geothermische warmtepomp voor een gemiddeld huis? € 8.000 tot € 12.000

De prijs van een bodem/water-warmtepomp of geothermische warmtepomp ligt tussen de € 8.000 en € 12.000 – inclusief warmwaterbereiding, maar exclusief btw, installatie, grondwerken en het afgiftesysteem. Dit type warmtepomp gebruikt de warmte uit de bodem om je woning te verwarmen. Om dit mogelijk te maken, zijn er boringen nodig.

Het grote voordeel van bodem/water-warmtepompen is wel dat ze een bijzonder hoog rendement hebben en zeer zuinig kunnen koelen.

Passieve koeling (optioneel)

Bij passieve koeling gebruikt je warmtepomp de koelte van de grond om je woning op een energievriendelijke manier te koelen. Dit brengt een meerprijs tussen de € 600 en € 1.000 mee en is enkel mogelijk bij geothermische warmtepompen met een verticaal captatienetwerk.

Hoeveel kost een water/water-warmtepomp voor een gemiddeld huis? Vanaf € 20.000

Voor een water/water-warmtepomp moet je tot slot op meer dan € 20.000 rekenen. Waarom die prijs zo hoog ligt? Om de eenvoudige reden dat er bij dit type warmtepomp het meeste grondwerken komen kijken. Er moeten twee putten geboord worden tot de ondergrondse waterlaag: een om het water omhoog te pompen en een om het water achteraf terug te pompen. Bij dit soort warmtepomp heb je een vergunning nodig én een waterlaag op een minimale diepte. Dit zijn meteen ook de redenen waarom je dit type niet zo vaak ziet.

Check hier de mogelijkheden in jouw regio (enkel voor Vlaanderen en Brussel)

Je volledige installatie aanpakken?

Als je je volledige verwarmingssysteem aanpakt bij een grondige renovatie of als nog alle kaarten open liggen in een nieuwbouwscenario, moet je voor het kostenplaatje bovendien rekening houden met de prijs van je boiler en je afgiftesysteem, en met eventuele accessoires zoals slimme sturing.

1. De grootte van de sanitaire boiler

Net zoals je iets meer betaalt voor een warmtepomp met een groter vermogen, zo geldt de regel: hoe groter je sanitaire boiler, hoe meer geld je ervoor moet neertellen. Een expert kan je zeker vertellen welke boiler in jouw situatie het meest geschikt is. Een gezin van vier personen verbruikt gemiddeld 370 liter warm water per dag, en een boiler met een inhoud van 200 liter kan perfect in die behoefte voorzien.

2. Het type afgiftesysteem

Qua type afgiftesysteem heb je de keuze uit vloerverwarming, radiatoren (als je huis goed geïsoleerd is, anders doe je qua rendement geen goeie zaak) of ventiloconvectoren.

3. Accessoires

Tot slot kun je je verwarmingssysteem voorzien van accessoires zoals een thermostaat of slimme sturing.

Kan je nog een premie krijgen voor een warmtepomp?

Bij de aanschaf van een warmtepomp heb je in Vlaanderen recht op een premie van netbeheerder Fluvius. Het premiebedrag hangt af van het type warmtepomp en het feit of je als eindafnemer met uitsluitend een nachttarief op het elektriciteitsnet bent aangesloten. Meer informatie vind je terug op de website van de Vlaamse overheid.

Wandhangende bodem/water-warmtepomp geoTHERM VWS 36/4.1 met binneneenheid uniTOWER.

De terugverdienperiode van een warmtepomp

De gemiddelde terugverdienperiode van een warmtepomp ligt op dit moment tussen de zeven en de vijftien jaar. Net als de kost van een warmtepomp is deze termijn afhankelijk van heel wat elementen, zoals de prijs van je warmtepomp en de grootte van je eventuele premie. Toch kun je de terugverdientijd zelf ook beïnvloeden, bijvoorbeeld door je warmtepomp te combineren met fotovoltaïsche zonnepanelen.

Ontdek alles wat je moet weten over de terugverdientijd van je warmtepomp.

Een warmtepomp laten installeren?

Benieuwd hoeveel een warmtepomp inclusief installatie in jouw woning kost? Wil je weten welke warmtepomp het meest geschikt is? Een professioneel installateur vertelt je er alles over.