Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Hoe verleng je de levensduur van je warmtepomp?

Een warmtepomp is een fikse investering. Gelukkig betaalt die zich na verloop van tijd volledig terug. Wij geven je enkele tips om de levensduur van je warmtepomp te verlengen, zodat jij er zo lang mogelijk van kan genieten.

Hoe verleng je de levensduur van je warmtepomp?

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

De levensduur van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, maar wordt in het algemeen op zo’n twintig jaar geschat. Uiteraard geldt, zoals met alles: hoe meer zorg je draagt voor je warmtepomp, hoe langer je ervan kunt genieten.

4 tips om de levensduur van je warmtepomp te verlengen

 1. Laat je warmtepomp professioneel installeren
  Wie wil dat z’n warmtepomp efficiënt werkt, laat hem het best installeren door een professional. Jouw vakman beschikt over de nodige expertise om ervoor te zorgen dat het systeem juist wordt geplaatst en aangesloten. Een foutieve installatie kan leiden tot problemen en verminderde prestaties van de warmtepomp.
 2. Laat de werkingsparameters goed instellen
  Een professional stelt tijdens de installatie de werkingsparameters van de warmtepomp ook meteen juist af. Dat komt niet alleen het rendement ten goede, maar heeft ook een positief effect op de levensduur van je warmtepomp.
 3. Zorg voor een vrije luchtstroom
  Check regelmatig of de luchtstroom niet wordt belemmerd door bladeren of andere voorwerpen. Als de luchtstroom niet vrij is, kan dat de prestaties van je installatie aanzienlijk verminderen. Hou de omgeving rond de warmtepomp dus schoon.
 4. Laat je warmtepomp regelmatig onderhouden
  Je warmtepomp is fluisterstil, en daarom durf je hem wel eens te vergeten. Toch heeft het systeem zo nu en dan wat aandacht nodig. Laat je warmtepomp ieder jaar onderhouden door een professionele installateur. Je kunt een defect beter voorkomen dan genezen! 

Wist je dat Vaillant drie, vijf of tien jaar garantie geeft op de compressoren van bepaalde geothermische warmtepompen? Zo ben je gerust wanneer je de stap naar een warmtepomp zet.

Wil je meer weten over de duur van een warmtepomp of heb je problemen?

Vraag dan advies op maat of neem snel contact op met je installateur.