Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Toekomstgerichte sociale woningbouw met Vaillant

Aan de rand van de stad tekende sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk in samenwerking met KRAS architecten een nieuwbouwwoonwijk uit met een gevarieerd aanbod van gezinswoningen, appartementen en assistentiewoningen. Ecologisch bouwen stond daarbij voorop. De oplossingen van Vaillant pasten dan ook perfect in het plaatje.

De Ceder- en Perziklaan maakten al deel uit van een sociale woonwijk in Kortrijk, maar de bestaande gebouwen voldeden niet langer aan de hedendaagse eisen rond comfort, isolatie en energieverbruik. In de eerste fase van project Cederlaan moesten 45 woningen daarom plaatsmaken voor 76 gloednieuwe wooneenheden: 18 gezinswoningen, 40 appartementen verdeeld over 2 blokken en 18 assistentiewoningen. Getrouw aan de vaste waarden van Wonen Regio Kortrijk stonden duurzaamheid en ecologisch bouwen voorop, met bijna- energieneutrale (BEN) woningen en laagenergetische appartementsgebouwen als resultaat.

Frank Deneckere: “Vaillant staat met stip bovenaan ons lijstje van voorkeurpartners.”

Focus op groene energie

De gunning voor de installatie van verwarming en sanitair ging naar Lieven Deneckere bvba, een gevestigde waarde in Kortrijk en ver daarbuiten. Het bedrijf startte in 1964 als eenmanszaak en groeide na de overname door Lievens zonen in 2000 uit tot een bloeiende zaak met meer dan 40 werknemers. Binnen hun brede aanbod vormt groene energie een van de focuspunten. “Vandaar dat de goede samenwerking die we al meer dan tien jaar hadden met Vaillant de laatste jaren nog een stuk intensiever werd”, zegt Frank Deneckere, CEO van het bedrijf. “Ze staan met stip bovenaan ons lijstje van voorkeur partners.”

Perfecte invulling van het lastenboek

Voor de verwarmings- en sanitaire oplossingen waren energie-efficiëntie, duurzaamheid en betrouwbaarheid de hoofdvereisten. “De Vaillantoplossingen sloten perfect aan bij het lastenboek dat studiebureau Istema had uitgeschreven”, zegt Boris Sabbe, projectleider bij Lieven Deneckere bvba “Dat maakte de keuze voor ons gemakkelijk.” “Onze eigen technische binnendienst rekent bovendien alles nog eens nauwkeurig na”, voegt Guy Cleys, accountmanager Zuid-West-Vlaanderen bij Vaillant, daaraan toe. “Hebben we vragen of twijfels bij het lastenboek over het ideale vermogen van de warmtepomp, dan gaan we in gesprek met het studiebureau over een eventuele aanpassing. Maar in dit geval klopte alles perfect.”

allSTOR buffervat

Met plezier met Vaillant in zee

“De ervaring met en het vertrouwen in Vaillant bouwden we door de jaren heen al op en ook de offerte viel gunstig uit”, zegt Boris. “We weten dat we bij hen van in het prille begin tot op het einde op een uitstekende ondersteuning kunnen rekenen. In dit geval verliep alles bijzonder vlot en waren er, op wat krappe ruimtes om de toestellen in te plaatsen na, geen problemen. Maar dat weet je nooit vooraf. We gingen dus met plezier met hen in zee.” “Vooraf bezorgen we onze klanten steeds mooi uitgetekende hydraulische en elektrische schema’s en hier zonden we ook een paar keer een van onze technici ter plaatse ter ondersteuning”, vult Guy aan. “Onder meer om de allereerste plaatsing te begeleiden en ook voor de opstart en finetuning van de installatie, om de bedrijfszekerheid te verifiëren. We willen vooral een goede, duurzame, technisch correcte en efficiënt werkende installatie afleveren.”

thermische zonnepanelen auroTHERM VFK

Warmwatercomfort dankzij thermische zonne-energie

In elke woning staat een aroTHERM 125/5 AS 230V S2 split lucht/water-warmtepomp met een VWL hydraulisch station in voor het warmwatercomfort. Aansturing verloopt via een multiMATIC VRC 700 weersafhankelijke regeling. Als primaire energiebron voor de sanitaire warmwatervoorzieningen van zowel de woningen als de appartementen en assistentiewoningen is geopteerd voor auroTHERM VFK 145 H thermische zonnepanelen. Elke gezinswoning telt er twee, gecombineerd met een auroSTOR VIH SW 500/3 BR zonneboiler, een auroMATIC VRS 570 regelaar en een auroFLOW VMS 70 pompgroep. Op de appartementen en assistentiewoningen ligt er één paneel per wooneenheid. Voor de assistentiewoningen zijn die gekoppeld aan één allSTOR plus VPS-buffervat van 1.000 liter en één auroFLOW exclusiv VPM-zonne-energiestation, voor de appartementen aan twee van elk.

Eén centrale regeling

“Onze thermische zonnepanelen bieden op jaarbasis zo’n 60% dekkingsgraad”, weet Guy. “Dankzij de hybride opstelling kunnen de bewoners in de winter dan terugvallen op de warmtepomp. Nauwkeurige instellingen en vlotte onderlinge communicatie tussen de systemen via één centrale multiMATIC VRC 700 weersafhankelijke regeling zorgen van zodra nodig voor automatische overschakeling.” “Naast de thermische zonnepanelen zijn op de woningen trouwens ook zes fotovoltaïsche panelen geplaatst. Die vangen onder meer het elektriciteitsverbruik van de warmtepompen op”, zegt Boris. Voor wie een digitale teller heeft, vormt zo’n warmtepomp een perfecte verbruiker van meer productie (975 kB), volgens Guy.

aroTHERM split lucht/water-warmtepomp

Duurzaam sociaal wonen

Die accentverschuiving binnen de sociale woningbouw van vooral budgetvriendelijk naar zeer toekomstgericht en duurzaam is opvallend, vindt Guy. Een beslissing die ook voor de bewoners een groot verschil maakt. Wie een sociale woning huurt, heeft doorgaans een beperkt inkomen. Toch kan wie hier woont van zeer ruim warmte- en warmwatercomfort genieten. Volledig op basis van hernieuwbare energie! “De gedroomde installatie voor veel van onze particuliere klanten”, zegt Boris. Na gunning is het op naar fase 2, waarin er nog 10 nieuwbouwwoningen bij komen en 41 wooneenheden een grondige renovatie zullen ondergaan. “Ook daar zetten we samen met Vaillant graag de schouders onder”, besluit hij.

Projectfiche
Renovatiejaar:2020
Opleveringsjaar:2021
Verwarmingstype:Vloerverwarming
Vloerbekleding:Tegels
Warmwaterbehoefte:76 badkamers met douche en dubbele wastafel, 3
woningen met een extra douche
Venitlatiesysteem:C+
Oppervlakte:
  • 18 gezinswoningen tussen de 140 en 150 m²
  • 40 appartementen tussen de 65 en 84 m²
  • 18 assistentiewoningen tussen de 48 en 62 m²
  • 3 gemeenschappelijke ruimtes van 92, 100 en 69 m²
  • 1 begeleidersverblijf van 12 m²
  • 2 vergaderruimtes van samen 15 m²
Welke installatie?76 WOONEENHEDEN:
 
Installateur: Lieven Deneckere bvba, Kortrijk

Interesse in een warmtepomp?

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.