Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Hybrideaanpak met warmtepomp en condensatieketel

Dankzij de bodem/ water-warmtepomp kunnen we het huis ook passief koelen.

Een mooie nazomerdag begin september in Belzele, bij Evergem. In de garage van Steven De Baere en Steffi Van den Bulcke kijken we samen met Peter Peeters van Elisan Power Technics vol bewondering naar de verwarmingsinstallatie. Technisch uitdagend, zo blijkt al snel, maar wel met succes tot in de puntjes uitgevoerd. “Een kunstwerkje”, glimlacht Peter Peeters. Steven en Steffi kunnen enkel maar beamen. “Dit stoppen we heus niet weg in een kast”, klinkt het. “Dit mag gezien zijn.”

Gecombineerde oplossing

Toen Steven en Steffi de woning casco kochten, bleek dat er al een geothermische boring was uitgevoerd. “Van dat voordeel wilden we graag optimaal gebruik maken”, vertelt Steven. Een warmtepomp voor sanitair en verwarming samen, bleek al snel niet de meest praktische optie. In overleg met Elisan Power Technics besliste het jonge koppel om voor een gecombineerde oplossing te kiezen: een bodem/ water-warmtepomp geoTHERM VWS 36/4.1 met een vermogen van 3 kW in combinatie met een condensatiegaswandketel ecoTEC plus VC 206 (20 kW) en de uniSTOR warmwaterboiler van Vaillant.

De warmtepomp voedt de vloerverwarming in het huis. De condensatieketel zorgt voor de onmiddellijke beschikbaarheid van warm sanitair water. “In principe kun je de boiler uiteraard ook via de warmtepomp verwarmen”, zegt Peter Peeters. “Alleen vraagt dat met een installatie van 3 kW enige tijd. Als je dan wat langer onder de douche blijft staan, heeft de persoon na je pech. Met de gasketel bestaat dat probleem niet, want die verwarmt de boiler – een Vaillant uniSTOR VIH R 120 HA – in geen tijd.” Bovendien kan de wandketel de warmtepomp ook bijstaan op momenten dat er een piek zou zijn in de vraag naar verwarming.

Vaillant vertegenwoordiger Joost en installateur Peter Peeters

Meerwaarde

De geoTHERM VWS 36/4.1 3 kW van Vaillant biedt een handige oplossing voor passiefbouw en voor goed geïsoleerde, middelgrote nieuwbouwwoningen en appartementen. Het is bovendien een compact wandtoestel dat bijzonder weinig ruimte inneemt. “Bij Steven en Steffi zijn we tot een mooie hybrideinstallatie gekomen”, vertelt Peter Peeters. Het jonge koppel kreeg bovendien de primeur. “Het was de eerste keer dat we zo’n oplossing hebben uitgewerkt.

Technisch was het een behoorlijk uitdagende opdracht. Maar wanneer we vragen hadden, konden we altijd terecht bij de specialisten van Vaillant. Dat zorgt bij ons, installateurs, voor een goed gevoel. Je weet dat je altijd op Vaillant kunt rekenen.”

Dat goede gevoel overheerst ook bij Steven en Steffi. “Het is een heel stille oplossing”, zegt Steffi. “De warmtepomp is stiller dan de diepvriezer.” Het comfort dat de hybride-installatie vandaag biedt, is ook een troef voor de toekomst. “Ze geeft zonder twijfel een meerwaarde aan ons huis”, vertelt Steven. “Op korte termijn willen we trouwens ook nog fotovoltaïsche zonnepanelen installeren.” De bedoeling is om het energiepeil van het huis zo verder te verlagen, bij voorkeur tot onder E-peil 30, zodat Steven en Steffi in aanmerking komen voor de korting van vijftig procent op de onroerende voorheffing die Vlaanderen dan gedurende vijf jaar toekent.

Passieve koeling

Bij Steven en Steffi was de geothermische boring al uitgevoerd toen ze het huis kochten. Wie in het kader van een renovatie zo’n boring uitvoert, kan daarbij op een mooie premie rekenen. De overheid verdubbelt die premie zelfs voor woningen die niet op het gasnet zijn aangesloten. Wie de elektriciteitskosten voor zijn warmtepomp daarbij nog beter onder controle wil krijgen, investeert net als Steven en Steffi ook het best in fotovoltaïsche panelen. “Kers op de taart is dat we dankzij de bodem/water- warmtepomp het huis ook passief kunnen koelen”, besluit Steven, “dus zonder dat de compressor van de warmtepomp daarbij energie verbruikt.” Een lucht/water-warmtepomp kan ook voor koeling instaan, maar enkel actief, met bijkomend verbruik. Komt er straks weer een warme zomer aan zoals die van 2018, dan houden Steven en Steffi het binnen in huis zonder enige moeite aangenaam koel.

Projectfiche

Projectfiche
Bouwjaar:2016
Opleveringsjaar:2016
Verwarmingstype:Vloerverwarming
Vloerbekleding:Keramische tegelvloer
Warmwaterbehoefte:1 badkamer
Ventilatiesysteem:C+
Oppervlakte:145 m²
Welke installatie?
Installateur:Elisan Power Technics, Zelzate

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.