De 10 voordelen van een warmtepomp op een rijtje
Ben je aan het bouwen of intensief aan het renoveren en ben je er nog niet helemaal uit welke verwarmingsinstallatie je juist wil? Misschien is een warmtepomp wel iets voor jou! Om de keuze te vergemakkelijken, sommen we hieronder alvast alle voordelen van een warmtepomp op.
1. Een warmtepomp biedt heel wat voordelen voor het milieu
Als je op zoek bent naar een milieuvriendelijke verwarmingsoplossing, is een warmtepomp een goed idee! Deze zorgt namelijk voor een grote vermindering van de CO2-uitstoot. Een warmtepomp maakt namelijk voor 75% gebruik van hernieuwbare energie (uit de lucht, de bodem of het water) én er is nauwelijks CO₂-uitstoot. Omdat de elektriciteitsmarkt steeds groener kleurt, stoten warmtepompen steeds minder en minder koolstofdioxide uit. Kies je er bovendien voor om je warmtepomp te koppelen aan zonnepanelen, dan bespaar je nog eens extra op je energiekosten.
2. Een warmtepomp vergt weinig onderhoud en heeft een lange levensduur
Bij gas- en stookolieketels ben je wettelijk verplicht om een jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud te laten uitvoeren. Niet alleen moet je daar dus tijd voor inplannen, het kost ook geld. Bij de meeste warmtepompen is zo’n jaarlijks onderhoud niet verplicht. Bovendien heb je voor een warmtepomp geen schoorsteen of gasaansluiting nodig, waardoor je je ook op dat vlak niet druk hoeft te maken over een nazicht. Verder heeft een warmtepomp, ondanks de kleine onderhoudsmoeite, toch een lange levensduur, gemiddeld zo’n twintig jaar. Daarbij komt dat het een van de veiligste én meest betrouwbare verwarmingstechnologieën op de markt is.
3. Een warmtepomp is een stille verwarmingsoplossing
Een warmtepomp van Vaillant is fluisterstil. Dankzij het slimme Sound Safe System behoren deze warmtepompen met hun 35 tot 50 dB tot de stilste op de verwarmingsmarkt. Het geluidsniveau van zowel de binnen- als van de buitenunit is opvallend laag. Dit maakt dat warmtepompen de perfecte verwarmings- en koelingsoplossing zijn voor appartementsgebouwen en locaties waar strenge geluidsbeperkingen gelden. Nog niet volledig overtuigd? Luister dan zelf hoe stil onze installaties zijn.
4. Een warmtepomp neemt niet veel plaats in beslag
Warmtepompen nemen relatief weinig plaats in beslag. Natuurlijk heb je wel een minimale oppervlakte nodig voor je installatie. Hoeveel dat is, hangt af van het type warmtepomp. Is je woning redelijk compact, dan kies je het best voor een warmtepomp zonder buitenunit.
5. Een warmtepomp heeft een hoog rendement
Het gemiddelde rendement van een warmtepomp bedraagt 4 COP, wat betekent dat er 1 kWh elektriciteit nodig is voor de productie van 4 kWh energie of warmte. Ben je op zoek naar de meeste efficiëntie, dan zit je goed met een geothermische warmtepomp. Dit type is iets duurder in aankoop, maar levert in ruil ook het hoogste rendement.
6. Een warmtepomp kan verwarmen én koelen
Alle warmtepompen van Vaillant kunnen naast verwarmen ook koelen, waardoor je het hele jaar door geniet van een optimaal binnenklimaat. Het type afgiftesysteem speelt hier een belangrijke rol. Met vloerverwarming kun je de temperatuur 3°C verlagen, terwijl je met ventilo-convectoren een nog lagere temperatuur kunt bereiken. Bovendien kunnen warmtepompen gebruikt worden voor sanitair warm water én zijn er bepaalde modellen die je kunt inzetten om je woning te ventileren. Een warmtepomp heeft met andere woorden veel te bieden en gunt je alle comfort in huis.
7. Een warmtepomp kan slim gestuurd worden
Warmtepompen kunnen slim gestuurd worden, zodat ze slechts werken op momenten van overproductie en niet op momenten dat er elektriciteit te kort is of wanneer er al andere huishoudtoestellen zoals je elektrische wagen, fornuis of wasmachine werken. Zo vermijd je pieken in je verbruik én een te hoge elektriciteitsfactuur. Daarnaast kunnen PV-panelen een deel van de nodige energie produceren en ben je nog onafhankelijker van de energieleveranciers.
8. Een warmtepomp is een voordeel binnen je renovatieplannen
Heb je renovatieplannen, dan past een warmtepomp daar perfect bij. Sinds 2006 moet elke renovatie voldoen aan de EPB-eisen of ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’. Ga je voor een ingrijpende energetische renovatie, dan vervang je installaties voor verwarming, koeling en warm water, en isoleer je grondig. Kies je voor een warmtepomp, dan ben je ook zeker dat je de EPB-eis rond het aandeel hernieuwbare energie haalt. De veelzijdige aroTHERM plus is bijvoorbeeld een zeer geschikte verwarmingsoplossing.
9. Je hebt recht op premies bij de installatie van een warmtepomp
Een warmtepomp installeren kan best wat kosten. Toch is het de investering waard, net omdat het zo’n duurzame oplossing is. Bovendien heb je mogelijk recht op een aantal premies, waardoor je de kosten kunt drukken en de terugverdientijd daalt. Wat je investeert in een warmtepomp haal je er op termijn zeker terug uit!
10. Met een warmtepomp ben je klaar voor de toekomst
De milieuregels en -doelstellingen worden steeds strenger. Zo stelt de Europese Green Deal dat we vanaf 2050 energieneutraal moeten zijn. Dit betekent dat de verwarming en koeling van gebouwen in de toekomst koolstofvrij moet zijn. Kiezen voor een afgiftesysteem op lage temperatuur zoals vloerverwarming, ventilo-convectoren of overgedimensioneerde radiatoren is dus zeker de boodschap. En met de aanschaf van een warmtepomp van Vaillant zet je de eerste stap in de goede richting en ben je jarenlang zeker van een aangenaam binnenklimaat.
Een warmtepomp biedt zo veel voordelen. Klaar om er een te laten installeren?
Een warmtepomp biedt niet alleen een groot comfort, maar is bovendien een zeer duurzame manier om je woning te verwarmen. Zie je door de bomen het bos niet meer en twijfel je welk type je moet kiezen? We zetten voor jou de verschillende soorten en aandachtspunten op een rijtje!
Meer informatie nodig?
Krijg advies op maat van je woning
Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.
Geen resultaten gevonden
Deze artikels interesseren je misschien ook
Hoe verleng je de levensduur van je warmtepomp?
26/07/2024
Een warmtepomp is een aanzienlijke investering, maar gelukkig betaalt deze zich na verloop van tijd volledig terug. Met de juiste zorg en onderhoud kun je de levensduur van je warmtepomp aanzienlijk verlengen. In dit artikel geven we je waardevolle tips om de levensduur van je warmtepomp te maximaliseren, zodat je er jarenlang van kunt genieten.
Werkt een warmtepomp nog voldoende in de winter?
05/05/2020
Zoals het woord al zegt, haalt een warmtepomp zijn energie uit warmte. Die is , afhankelijk van het type warmtepomp, afkomstig uit de bodem, de lucht of het grondwater. Maar is het in de winter niet te koud voor een goede werking van je warmtepomp? Of erger nog: valt ze dan niet helemaal stil? In dit artikel stellen we je gerust.
Ga je renoveren? Overweeg dan een warmtepomp!
06/10/2021
Ben je je woning volop aan het renoveren? Dan is het geen slecht idee om een warmtepomp te installeren. De voordelen van een warmtepomp zijn namelijk niet enkel weggelegd voor nieuwbouwwoningen. Afhankelijk van het soort renovatie heb je verschillende opties. Ontdek er hier alles over!