Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Werkt een warmtepomp nog voldoende in de winter?

Zoals het woord al zegt, haalt een warmtepomp zijn energie uit warmte. Die is , afhankelijk van het type warmtepomp, afkomstig uit de bodem, de lucht of het grondwater. Maar is het in de winter niet te koud voor een goede werking van je warmtepomp? Of erger nog: valt ze dan niet helemaal stil? In dit artikel stellen we je gerust.

Werkt een warmtepomp nog voldoende in de winter?

Je warmtepomp blijft werken

Zelfs tijdens de wintermaanden zit er nog warmte-energie in de bodem, de lucht en in het water. Een warmtepomp kan die warmte ook bij vriestemperaturen (tot -20°C) onttrekken om je van energie te voorzien. Net zoals bij een koelkast die in een zeer warme omgeving staat, zal een warmtepomp bij zeer koude temperaturen harder moeten werken. Ze verbruikt daarbij meer energie, waardoor het rendement, uitgedrukt in de SCOP-waarde (Seasonal Coefficient of Performance) van je lucht/water-warmtepomp, tijdens de winter wat lager ligt.

Hou deze kanttekening in je achterhoofd: de COP van een warmtepomp is maar een momentopname en zegt dus eigenlijk weinig. Het is verstandiger om naar de SPF (seasonal performance factor) van de warmtepomp te kijken. Dat is het gemiddelde rendement van je warmtepomp over een heel jaar, gemeten op verschillende tijdstippen doorheen de seizoenen.

Het beste rendement tijdens de winter

De bodem heeft meestal een constante temperatuur rond de 7°C en is minder afhankelijk van temperatuurschommelingen dan de lucht. Daarom heeft een geothermische warmtepomp of bodem/water-warmtepomp het hoogste rendement, ook tijdens de winter. Andere types warmtepompen halen in de zomer (> 20°C) dan weer een zeer hoog rendement voor sanitair warm water.

Tip: je kunt zonnepanelen installeren om het verbruik van je warmtepomp te compenseren.

Vind een installateur

Merk je dat je warmtepomp niet voldoende energie oplevert tijdens de winter? Contacteer dan snel je installateur en bekijk samen de mogelijkheden.

Contacteer een installateur

Krijg advies op maat van je woning

Met een warmtepomp van Vaillant ben je klaar voor de toekomst. Als je voor dit type verwarmingssysteem kiest, ontzie je niet alleen het milieu, maar bespaar je ook energie.