Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Een warmtepomp voor een kangoeroewoning

Een mooier kader dan de omgeving van het Grimbergse Prinsenbos is nauwelijks denkbaar. Hier in de Brusselse rand staat de nagelnieuwe moderne villa van Dirk De Leeuw en zijn echtgenote.

Eigenaars Dirk De Leeuw en echtgenote: "We wilden een kangoeroewoning met alle moderne comfort."

We bezoeken de woning een week voor de verhuizing is gepland. Hier en daar moeten nog enkele details worden afgewerkt maar technisch is alles klaar. Met dank aan Frederik De Leeuw van Delpa bvba die instond voor de installatie van de aroTHERM VWL monobloc lucht/water-warmtepomp van Vaillant en de bijpassende boiler, een uniSTOR VIH RW 300/3 BR, eveneens van Vaillant. Tweemaal De Leeuw: zou er een verband zijn? Jawel, Frederik is de zoon van Dirk en zijn bedrijf is gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met verwarming, sanitair, elektriciteit en verlichting. “Wij woonden hier net naast in een huis uit 1985”, schetst Dirk het kader. “Nu we wat ouder geworden zijn, wilden we een kangoeroewoning neerzetten op de aanpalende grond die vroeger deel uitmaakte van onze tuin, maar ook een bouwkavel was. We gingen in zee met de ontwerpers van mensArchitecten uit Ternat met deze villa als resultaat. Een gelijkvloers met alle faciliteiten: living, eetkamer, zithoek, keuken, ruime deuren van 1 meter en een slaapkamer plus badkamer. Een eerste verdieping met drie slaapkamers en een badkamer, die desgevallend kan verhuurd worden samen met de tweede verdieping die volledig open is en over een mooi terras beschikt.”

Installateur Frederik De Leeuw (Delpa bvba)

Performante warmtepomp

Voor de vloerverwarming hoefde hij niet ver te zoeken. Hij klopte aan bij Frederik die, in overleg met de diensten van Vaillant, opteerde voor de lucht/water-warmtepomp aroTHERM VWL 55/3 van het type monobloc. “Een zeer performant toestel. De plaats waar de warmtepomp moest komen was niet al te groot. Gezien het uitstekende E-peil van de woning (20) en de geringe warmteverliezen beantwoordde deze compacte warmtepomp volledig aan alle behoeften. Alle technieken bevinden zich in de buitenunit”, zegt Frederik. “Deze warmtepomp is voor allerlei woningtypes geschikt”, haakt Filip Van Loock, de vertegenwoordiger van Vaillant in. “Deze lage-energiewoning is er een typevoorbeeld van.”

Alle technieken van de warmtepomp bevinden zich in de buitenunit.

Actieve koeling

De koeling is van het actieve type. “Mijn ouders wensten op warme dagen te genieten van een aangename binnentemperatuur. De warmtepomp kan daar met zijn actieve koeling perfect voor instaan. Maar daarnaast hebben we ook in fotovoltaïsche zonnepanelen voorzien. Er liggen er voldoende om de energiebehoeftes te dekken en het nodige comfort te bieden.” Het warm water wordt geproduceerd door de warmtepomp. “Toch is er ter ondersteuning een elektrische weerstand van 230 V, modulerend tussen 2.000 W en 6.000 W. Wanneer er een overschot aan energie wordt opgewekt, voelt deze weerstand dit en begint hij hiermee het warm sanitair water op te warmen tot 75 °C”, vult Frederik aan. “De warmtepomp warmt de Vaillant-uniSTOR VIH boiler met een inhoud van 300 liter op tot maximaal 45 °C voor een optimaal rendement.” Als het bezoek is afgelopen, turen we naar de buitenunit die volop in werking is. We horen niets. Twee vliegen zoemen voorbij.

aroTHERM VWL 55/3 lucht/water-warmtepomp

Goed om te weten

Frederik De Leeuw is een gekwalificeerd installateur van warmtepompen en in het bezit van het RESCert-label, een keurmerk dat door alle gewesten in België is opgezet voor de opleiding en certificatie van betrouwbare en kwaliteitsvolle installateurs. Wie bij de installatie van een warmtepomp een premie wil genieten, moet bij het attest het certificeringsnummer voegen van de installateur die de warmtepomp plaatst.

Projectfiche

Projectfiche
Bouwjaar:2018
Opleveringsjaar:2018
Verwarmingstype:Lucht/water-warmtepomp
Vloerbekleding:Gietvloer
Warmwaterbehoefte:2 badkamers
Ventilatiesysteem:D
Oppervlakte:195 m²
Welke installatie?
  • aroTHERM VWL 55/3 monobloc lucht/water-warmtepomp vermogen bij A2/W35 tussen 1,8 kW en 6,4 kW
  • uniSTOR VIH 300/3 BR warmwaterboiler: inhoud 300 l
Installateur:Frederik De Leeuw, Delpa bvba, Eppegem

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.