Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Een nieuwbouw met één warmtepomp voor de verwarming en het sanitair warm water

In het huis dat Olivier Pagna bouwde in Olne, in de provincie Luik, installeerde Julien Baugnies, bedrijfsleider van Blue Energy Concept en specialist in hernieuwbare energie, de Vaillant aroTHERM VWL 115 lucht/water warmtepomp.

Olivier Pagna, eigenaar

Een warmtepomp, écht iets voor deze tijd

De keuze voor een warmtepomp

Olivier bouwde zijn huis zelf, met het advies van zijn vader en de hulp van zijn broer. Al bij aanvang van de werken koos hij voor een warmtepomp. “Ik sta er voor de volle 100% achter! Het is een meer hernieuwbaar, meer dynamisch en vooral heel zuinig systeem. Kortom, echt iets voor deze tijd.”

Voor hij aan de slag ging als zelfstandige voor een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf was Olivier technisch verkoper in de sector van de verwarmings-, ventilatie- en fotovoltaïsche systemen. Hij weet dus perfect waar hij het overheeft. “De warmtepomp biedt een groot voordeel. Ze maakt het mogelijk te werken met vloerverwarming, aan een lage temperatuur, dus (+- 30 °C starttemperatuur). De warmte komt overal, en de temperatuur is in alle vertrekken van het huis dezelfde."

"Wanneer je in de winter de deuren openzet, verlies je bovendien veel minder warmte. Dat is heel anders met radiatoren, die de omgevingslucht verwarmen! Ook het financiële aspect is niet te verwaarlozen, want ze biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, en dat zowel wat de installatiekosten als de energiefactuur betreft.”

De aroTHERM lucht/water warmtepomp.

Een warmtepomp zorgt voor een grote return on investment

Een hoog rendement

Enkele jaren geleden moest men veel meer geld neertellen voor de installatie van een warmtepomp. Dat kon ongeveer 30% meer zijn dan voor andere verwarmingssystemen, zoals een verwarmingsketel op stookolie. Het begrip ‘return on investment’ was toen heel belangrijk voor kandidaat-bouwers.

Olivier en zijn echtgenote Céline wonen sinds mei 2015 in hun huis, samen met hun kleine Théo, die in 2013 werd geboren. De thermostaat geeft aan dat de bewoners in negen maanden tijd 2600 kW verbruikten. Dat is een kostprijs van ongeveer 500 euro (tweevoudig uurtarief).

“Wij douchen een halfuur per dag, en ons zoontje gaat in bad. Mijn echtgenote, die wat meer een koukleum is dan ik, zet de thermostaat op 21,5 °C voor een optimaal comfort. Volgens mijn berekeningen, gebaseerd op de energietellers van de installatie, kosten verwarming en warm water ons gemiddeld 60 euro per maand.”

Julien Baugnies, bedrijfsleider van Blue Energy Concept, raadt voor een nieuwbouw de warmtepomp aroTHERM VWL 115 aan.

Een rendabele investering voor nieuwbouw

De beste keuze voor een nieuwbouw

“De warmtepomp is de beste keuze voor een nieuwbouw. Er zijn veel minder onderhoudskosten aan”, bevestigt installateur Julien Baugnies. “De installatie neemt ook weinig plaats in, zo’n 1 m² in een berging of kelder. Je kunt niet vergeten brandstof te bestellen (zoals stookolie) omdat de toelevering continu is. Zelfs bij een stroompanne blijft het huis warm."

"Dankzij de isolatie en de inertie van de vloerverwarming blijft de opgewekte warmte behouden en duurt de warmtestraling nog enkele uren. Al mijn klanten zijn tevreden. Ik installeer hoofdzakelijk systemen voor hernieuwbare energie. Soms gas, nooit stookolie. De lucht/water-warmtepomp die bij Olivier werd geplaatst heeft een rendement van 3,65 kW voor één kW elektriciteit. Alle warmtepompen zijn uitgerust met een teller, om het verbruik zo in alle transparantie te kunnen berekenen.”


Een rendabele investering

De warmtepomp heeft niet veel onderhoud nodig, en u moet er ook geen schoorsteen voor bouwen. “Nieuwe woningen zijn heel goed geïsoleerd, en je kunt heel gemakkelijk energieautonomie verkrijgen door fotovoltaïsche panelen te plaatsen”, voegt Olivier er nog aan toe. “We deden dat niet op het moment dat we het huis bouwden, omdat mijn echtgenote en ik toen andere prioriteiten hadden, zoals de isolatie. Maar we gaan dat binnen de drie jaar doen. Dat zal een heel rendabele investering zijn op huishoudelijk vlak!”


Technische fiche

Informatie over de producten
Type installatie:
  • warmtepomp aroTHERM VWL 115 met warmwaterboiler
  • geoSTOR RW 300 liter
  • module voor de verwarming van sanitair warm water VWZ MEH 61
Afmeting van de warmtepomp: 1103 mm (B) x 975 mm (H) x 463 mm (D)
Gewicht van de warmtepomp:126 kg
Nominaal calorisch vermogen: 10,5 kW (A7/W35)

Identiteitskaart

Informatie over de constructie
Eigenaars:Olivier Pagna en Céline Antoine
Beroep:hij is commercieel directeur van een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf (STG Construct), zij is onderwijzeres.
Soort woning:nieuwbouw.
Warmwaterverbruik:2 badkamers, met 1 douche en 2 baden.
Grootte van het huis:gelijkvloers 160 m2, eerste verdieping 125 m2.
Ramen:dubbele beglazing.
Verwarming:vloerverwarming in het hele huis.
Isolatie:22 cm in het dak,
12 cm in de muren,
11 cm in de vloer.

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.