Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Kortrijk krijgt eerste lucht/water-warmtepomp aroTHERM met split-technologie

Deze primeur was voor de firma Climawest uit Wevelgem: de eerste installatie van de lucht/water-warmtepomp aroTHERM VWL AS met split-technologie van Vaillant. Climawest maakte zo een nieuwbouwwoning in Kortrijk energiezuinig en future proof. De eenvoudige en snelle plaatsing, de stille werking en het hoge rendement gaven voor installateur en bewoners de doorslag.

Vaillant-vertegenwoordiger Dries Beernaert (rechts) en installateur Vincent Vanderheyde.

Wat meteen opvalt: de buitenunit staat op het dak van de woning. Vincent Vanderheyde van Climawest: “De binnen- en buitenunit kunnen zich tot op 25 meter afstand van elkaar bevinden. We kozen voor een dakopstelling, waardoor de buitenunit discreet uit het oogveld verdwijnt. Een ander voordeel is dat er geen beplanting rond kan groeien. Waar een te hoog geluidsniveau soms een bezwaar vormt, biedt de aroTHERM VWL AS split het ideale antwoord. Het toestel is het stilste op de markt. Dat opent perspectieven, bijvoorbeeld voor rijhuizen of – zoals in dit geval – op het dak van een nieuwbouwwoning. De uniTOWER VWL IS hydraulische binnenunit werkt al even geruisloos. Hij neemt in de garage niet veel meer plaats in dan een koelkast.”

auroPOWER fotovoltaïsch zonnepaneel

Wisselwerking met PV-panelen

Climawest installeert op het dak binnenkort ook nog fotovoltaïsche zonnepanelen van Vaillant. Dries Beernaert van Vaillant: “Je kunt de aroTHERM VWL AS met splittechnologie eenvoudig koppelen aan de omvormer van de PV-panelen. De opgewekte elektriciteit voedt op die manier rechtstreeks de warmtepomp, wat uiteraard gunstig is voor de energiefactuur van de bewoner.”

Nieuwbouw of energierenovatie

Bij het nieuwbouwproject in Kortrijk passen de puzzelstukjes voor een laag E-peil zorgvuldig in elkaar. Dankzij de combinatie van de nieuwe lucht/water-warmtepomp en de PV-panelen voldoet het project aan de strengste energieeisen en kan de bouwheer genieten van een korting op de onroerende voorheffing. De gebruikte opstelling leent zich echter evengoed voor de energierenovatie van bestaande woningen. Ze kan zelfs worden geïntegreerd in een bestaand verwarmingssysteem op stookolie of gas. De intelligente regeling met hybride management garandeert in dat geval een optimale benutting van de omgevingswarmte.

Vaillant-vertegenwoordiger Dries Beernaert (links) en installateur Vincent Vanderheyde

Snelle installatie

Vincent Vanderheyde blikt terug op een gestroomlijnde installatie. “De afstand tussen beide units vormde geen belemmering. De meegeleverde aansluitingsset en toebehoren vereenvoudigden onze job. Dat er geen rookgasafvoer vereist is, speelde zowel in ons voordeel als dat van de klant. Het vrijwaart de installateur van een tijdrovende klus en bespaart de eigenaar centen die hij anders aan ketelonderhoud moet spenderen. De modulaire opbouw verzekerde ons van extra plaatsingsgemak. Eén installatiedag kan zeker volstaan.”

Slimme weersafhankelijke regeling multiMATIC met gratis applicatie

Flexibiliteit en connectiviteit

Achteraan in de binnenmodule uniTOWER is plaats voorzien voor twee extra kringen, hierdoor houden we de installatie zeer compact en verliezen we geen bijkomende plaats op de muur. Het toestel past uiteraard ook binnen de grote mate van connectiviteit die Vaillant typeert. De verwarming laat zich eenvoudig aansturen met de smartphone of tablet met behulp van de multiMATIC-app. Wanneer buiten de temperatuur plots sterk daalt, zal de warmtepomp reageren nog voor het binnen kouder wordt. Op die manier blijft de temperatuur in de woning altijd aangenaam.

uniTOWER binneneenheid

Energie-efficiëntie

De toekomstige bewoners van het huis genieten van een hoog rendement tegen lage gebruikskosten. De aroTHERM VWL AS split – in combinatie met PV-panelen – geeft bovendien recht op aantrekkelijke belastingvoordelen. De geïntegreerde boiler van 190 liter is op maat van de gemiddelde behoeften van een vierpersoonsgezin. Door het uitgebreide gamma zijn ook oplossingen op maat mogelijk, zo kunnen we installaties met sanitaire boilers tot 500 l en 9 cv-circuits aanbieden. Dries Beernaert van Vaillant:“De COP-waarde – of de verhouding tussen de hoeveelheid afgegeven warmte ten opzichte van de hoeveelheid gebruikte energie – behoort in zijn segment tot de hoogste van de markt, zelfs bij een lage buitentemperatuur. De aroTHERM VWL AS split koppelt duurzaamheid aan energie-efficiëntie. Met onder meer ook nog een stille werking en vlotte installatie heeft het toestel heel wat troeven in huis, die de klant ongetwijfeld zullen bekoren.”

Projectfiche

Projectfiche
Bouwjaar:2018
Opleveringsjaar:2018
Verwarmingstype:Vloerverwarming
Vloerbekleding:Keramische tegelvloer
Warmwaterbehoefte:2 badkamers
Ventilatiesysteem:D
Oppervlakte:190 m²
Welke installatie?
  • Lucht/water-warmtepomp aroTHERM VWL AS split
  • Hydraulische binnenunit uniTOWER VWL IS
Installateur:Climawest, Wevelgem

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.