Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Warmtepomp: verwarming op z’n duurzaamst

Wil je graag je verwarmingsinstallatie vervangen? Je leest hier hoe een warmtepomp de verwarming van je woning op een efficiënte en ecologische manier op zich kan nemen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt omgevingswarmte uit de bodem, lucht of het grondwater en stuurt die naar de verdamper, waar een koudemiddel de warmte opneemt en verdampt. De compressor drukt de gassen daarna samen, waardoor de temperatuur verder stijgt. De warmte van het verdampte koudemiddel zet het verwarmingssysteem in gang en je vloerverwarming of een ander afgiftesysteem zorgt tot slot voor een aangename temperatuur in huis.

Je wist waarschijnlijk wel dat een warmtepomp een energiezuinige installatie is, maar wist je ook dat ze 75% van haar energie uit de omgeving haalt en voor slecht 25% op elektriciteit terugvalt? Door de efficiënte werking is een warmtepomp een erg betrouwbare verwarmingsinstallatie.

Verwarmen met een warmtepomp

Terwijl een verwarmingsketel op hoge temperaturen functioneert, werkt een warmtepomp op lage temperatuur. Om een zo goed mogelijk rendement te halen, combineer je hem dan ook het best met een afgiftesysteem dat eveneens op lage temperatuur werkt, zoals vloerverwarming of ventilo-convectoren. Ben je volop aan het renoveren en wil je je oude radiatoren – op hoge temperatuur – combineren met een warmtepomp? Dan is de aroTHERM plus lucht/water-warmtepomp de meest voor de hand liggende keuze. Dat is dé warmtepomp bij uitstek voor renovaties, omdat hij wel met hogere vertrektemperaturen kan werken.

Welke warmtepomp gebruik je voor je verwarming?

Voor de verwarming van je woning kun je een beroep doen op elke type warmtepomp, maar het rendement van je installatie zal afhangen van de energiebron die je kiest: zo heeft een lucht/water-warmtepomp meer last van temperatuurschommelingen, terwijl een bodem/water-warmtepomp daar niets van merkt, omdat de bodemtemperatuur constant blijft. Sowieso blijft elke warmtepomp in putje winter (tot -20 °C) je woning verwarmen.

Je kunt bovendien niet alleen verwarmen met warmtepompen. Ze produceren ook sanitair warm water en koelen je woning op warme zomerdagen. Een warmtepompboiler produceert enkel sanitair warm water en is dus niet geschikt om je woning te verwarmen.

Hoe snel verwarmt een warmtepomp?

Dat een warmtepomp dagen nodig heeft om je woning op temperatuur te krijgen is een mythe die al jarenlang achterhaald is – al warmt een warmtepomp effectief wel iets trager op dan een ketel. Maar een warmtepomp heeft dan weer het voordeel dat je geen temperatuurverlaging moet instellen ’s nachts of wanneer je op vakantie bent. Het volstaat om je verwarming gewoon enkele graden lager te zetten.

Wat zijn de verbruikskosten van een warmtepomp?

Hoewel een warmtepomp al erg efficiënt werkt, zijn er manieren om de verbruikskosten nog meer te drukken. Met zonnepanelen op je dak laat je je warmtepomp kosteloos draaien. De 25% elektriciteit die de installatie nodig heeft, haalt ze namelijk (deels) uit gratis zonne-energie.

Op zoek naar een warmtepomp om je woning te verwarmen?

Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp om aan je verwarmingsnoden te voldoen of zit je nog met enkele vragen over het prijskaartje of wat er allemaal komt kijken bij de installatie van een warmtepomp? Een installateur geeft je graag advies op maat.

Geen resultaten gevonden

Deze artikels interesseren je misschien ook

Werkt een warmtepomp nog voldoende in de winter?

05/05/2020

Zoals het woord al zegt, haalt een warmtepomp zijn energie uit warmte. Die is , afhankelijk van het type warmtepomp, afkomstig uit de bodem, de lucht of het grondwater. Maar is het in de winter niet te koud voor een goede werking van je warmtepomp? Of erger nog: valt ze dan niet helemaal stil? In dit artikel stellen we je gerust.

Ga je renoveren? Overweeg dan een warmtepomp!

06/10/2021

Ben je je woning volop aan het renoveren? Dan is het geen slecht idee om een warmtepomp te installeren. De voordelen van een warmtepomp zijn namelijk niet enkel weggelegd voor nieuwbouwwoningen. Afhankelijk van het soort renovatie heb je verschillende opties. Ontdek er hier alles over!

Hoe verleng je de levensduur van je warmtepomp?

26/07/2024

Een warmtepomp is een aanzienlijke investering, maar gelukkig betaalt deze zich na verloop van tijd volledig terug. Met de juiste zorg en onderhoud kun je de levensduur van je warmtepomp aanzienlijk verlengen. In dit artikel geven we je waardevolle tips om de levensduur van je warmtepomp te maximaliseren, zodat je er jarenlang van kunt genieten.