Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Groen vanbinnen

Leen en Koen Wildemeersch wonen met hun 20 maanden oude dochtertje Zoé in Aalter, halfweg tussen Gent en Brugge. Zij bekijken het leven door een groene bril – en dat zie je ook in hun huis.

De intelligente weg naar een groene toekomst

Het huis van Leen en Koen Wildemeersch in Aalter biedt een heel heldere en moderne aanblik. Het interieur baadt in het licht, met weinig tussenmuren en grote ramen van de vloer tot aan het plafond die uitgeven op de tuin. De woning oogt niet alleen knap, ze is ook bijzonder functioneel. In de lijn van hun groene en duurzame levensstijl hebben de eigenaars grondig nagedacht over de constructie.

Leen en Koen zijn allebei bouwkundig ingenieur. Het idee van een duurzame en efficiënte woning begon te rijpen toen ze nog in hun appartement van 85 m² in het centrum van Gent woonden. “We zijn beiden opgegroeid op het platteland en wilden ook onze kinderen zo grootbrengen,” aldus Leen Vandenbussche.

“Duurzaam wonen is voor ons belangrijk, dus gingen we op zoek naar een slimme oplossing die aansloot bij onze overtuiging.” Toen de eerste schets van het huis klaar was, gingen Leen en Koen te rade bij architecten en ingenieurs, om een gedetailleerd concept uit te werken dat hun visie in de praktijk zou brengen. Het resultaat is een milieuvriendelijke nieuwbouw van 200 m², waarvan het energieverbruik ruim voldoet aan het E-peil van E20 dat de EU tegen 2020 vooropstelt. De ramen, de muren en het dak zijn stuk voor stuk goed geïsoleerd. Omdat het recycleren van regenwater in Aalter verplicht is, gingen Leen en Koen nog een stap verder, door de hoeveelheid opgeslagen regenwater te verdubbelen van 5 000 naar 10 000 liter.

Intelligent op weg naar een groene toekomst

De kern van hun concept is een verwarmingssysteem dat bestaat uit een flexoTHERM exclusive bodem/water-warmtepomp van Vaillant met een boordiepte van 125 m en een maximaal uitgangsvermogen van 11 kW, gecombineerd met een geoSTOR VIH RW warmwaterboiler van 400 liter. Daarbij komen nog een centraal ventilatiesysteem en een fotovoltaïsch systeem. “Onze installatietechnicus raadde een product met het Green iQ-label aan. Na het vergeleken te hebben met andere producten, beseften we dat het alle kenmerken verenigt die wij belangrijk vinden,” zegt Koen Wildemeersch. “Het is milieuvriendelijk en efficiënt, en bovendien kunnen we het verwarmingssysteem bedienen met een app, zelfs als we niet thuis zijn.”

Het koppel koos bewust voor een warmtepomp met boring. “Hoewel dat een grotere investering is, valt het op lange termijn duidelijk voordeliger uit. Het systeem is niet zichtbaar, maakt geen lawaai en vergt tijdens het jaar weinig onderhoud,” vat Leen het samen.

Leen en Koen waren zo zeker dat het Green iQ-product de perfecte oplossing zou zijn, dat ze nog drie maanden wachtten tot de flexoTHERM exclusive in België op de markt kwam. Ze ontdekten hun eigen manier van wonen, in de lijn van hun groene levenshouding. “Elke dag kijken wij elkaar tevreden aan, in de wetenschap dat de woning en het verwarmingssysteem perfect bij ons passen,” besluit Leen. Het gezin woont sinds februari 2016 in hun nieuwe huis – perfect getimed, want kleine Zoé zette haar eerste stapjes toen ze pas verhuisd waren. En het zal niet lang meer duren voor ze met vier zullen zijn, want er is nóg een baby op komst.

Feiten en cijfers

Informatie over de bouwEengezinswoning in Aalter, België
Type bouwEengezinswoning
LocatieAalter, België
VoltooiingBouwjaar: 2016
EnergieconceptEnergiezuinige woning die tot stand kwam via de installatie van een flexoTHERM exclusive bodem/water-warmtepomp met een boordiepte van 125 m en max. 11 kW uitgangsvermogen, gecombineerd met een geoSTOR VIH RW 400 warmwaterboiler van 400 liter

PV-systeem (14 PV-modules) en centraal ventilatiesysteem

Opslag van regenwater (10.000 l); geïsoleerde ramen, muren en dak
Vaillant productenflexoTHERM exclusive VWF 117/4 Green iQ bodem/water-warmtepomp met een boordiepte van 125 m

geoSTOR VIH RW 400 warmwaterboiler

multiMATIC VRC 700-thermostaat en passieve koelmodule, alsook VR 900-poort met multiMATIC app
EigenaarsLeen en Koen Wildemeersch
ArchitectPeter Geldof, Hélène Maréchalhof 10B, 9050 Gentbrugge
InstallateurRoodblauw A. Dierickx en Zoon BVBA, Brugstra

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.