Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Een hybride warmtepomp: alles wat je moet weten

Wil je duurzamer verwarmen, maar heb je nog een goed werkende verwarmingsketel die niet meteen aan vervanging toe is? Dan is een hybride warmtepomp misschien iets voor jou: een verwarmingsinstallatie die niet alleen vriendelijk is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het grote productportfolio van Vaillant biedt vele opties om hybride systemen mogelijk te maken voor de meest uiteenlopende klantbehoeften en woonsituaties.

Wat zijn de voordelen van een hybride warmtepomp?

Verlaagde energiekosten

Tegenwoordig is er onzekerheid over het aanbod en de prijzen voor fossiele energie. Met hybride verwarming word je zelfstandiger en flexibeler. Gebruik minder gas en meer groene stroom en elektriciteit om kosten te besparen.

Verminderde CO²-uitstoot

Draag eenvoudig bij aan klimaatbescherming. Hybride verwarmingssystemen gebruiken voornamelijk hernieuwbare energie, ondersteund door fossiele energie, om de piekbelasting vooral in de winter of voor warm water te dekken. Met een groen stroomtarief stoot je hernieuwbare energie zelf geen CO² uit.

Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen

Hybride verwarmingssystemen werken hand in hand om altijd efficiënt te verwarmen. De warmtepomp kan het grootste deel van jouw verwarmingsbehoeften dekken met hernieuwbare energie om zo je behoefte aan fossiele brandstoffen aanzienlijk te verminderen.

Lagere investeringskosten

In veel gevallen is er geen grote renovatie nodig. Je kan jouw bestaande verwarmingssysteem eenvoudig uitbreiden en leidingen en radiatoren behouden.

Daarnaast kan je ook overheidssubsidies bekomen tot 45% inclusief 10% staatssubsidie.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een klassieke verwarmingsketel. Als je hybride verwarmt, maak je dus zowel gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas of stookolie, als van hernieuwbare energie. De installatie rekent daarbij op een intelligente regeling die inschat welke warmtebron op welk moment het hoogste rendement geeft en dus het efficiëntst en goedkoopst is. Doordat je één keer per jaar in de thermostaat de energieprijzen ingeeft, houdt het systeem daarbij ook rekening met de gas- en elektriciteitskosten.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De werking van een hybride warmtepomp is anders dan die van een ‘gewone’ warmtepomp. Heb je alleen een warmtepomp, dan gebruikt die voor 75 procent omgevingsenergie om je huis te verwarmen en voor de overige 25 procent elektriciteit. Bij een hybride warmtepomp, daarentegen, is je ketel de tweede energiebron. Als de warmtevraag te hoog is of de buitentemperatuur te laag, zal de verwarmingsketel in actie schieten. Anders is de warmtepomp de aangewezen energiebron.

Renoveren met een warmtepomp

Wanneer kies je voor een hybride installatie?

Om voor je verwarming volledig te rekenen op een warmtepomp, is het essentieel dat je huis goed geïsoleerd is. Een warmtepomp werkt namelijk op lage temperatuur, dus is het noodzakelijk dat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat. Je ziet dit systeem dan ook vaak in nieuwbouwwoningen.

Een hybride warmtepomp is heel geschikt voor bestaande woningen — met een lagere isolatiegraad — of huizen die een beperkte renovatie ondergaan hebben. Het grootste deel van het stookseizoen zal ook bij die woningen de warmtepomp werken, maar op koude winterdagen is er een ketel nodig voor de hogere warmtevraag. Als je je woning verder zou renoveren, kun je ervoor zorgen dat de warmtepomp dan nog vaker werkt. Hoe meer je op de warmtepomp kunt terugvallen voor je verwarming, hoe voordeliger.

Ontdek hieronder welke van de 3 situaties van toepassing is op jou

Modernisering – Pas je oude verwarmingssysteem aan.

1. Situatie:

“Mijn huis is goed geïsoleerd, maar mijn cv-ketel is verouderd. Ik wil mijn gasrekening verlagen zonder grote verbouwingen uit te voeren en blijven verwarmen met mijn bestaande radiatoren.”

2. Aanbeveling:

Een nieuw hybride systeem van gas en elektriciteit lijkt de ideale oplossing. Het grootste deel van de verwarming en het warme water wordt geleverd door de warmtepomp. De ketel ondersteunt de productie alleen bij piekvraag. Je setup bestaat uit 100% nieuwe Vaillant toestellen:

  • Nieuwe gasketel
  • Nieuwe lucht/water-warmtepomp
  • Nieuw buffervat
  • Nieuwe warmwaterboiler
  • Nieuwe thermostaat

3. Je extra voordelen bij deze specifieke opstelling:

  • Optimale energie-efficiëntie dankzij een slimme combinatie van de beste warmtepomp- en gasboilertechnologieën
  • 100% toekomstbestendige apparaten met een lange levensduur

Upgrade - Breid je huidige ketel uit met een warmtepomp.

1. Situatie:

"Mijn huidige ketel is niet heel oud, hij voldoet nog steeds aan de laatste normen. Toch gaat mijn gasrekening omhoog. Ik ben erg geïnteresseerd in een hybride systeem om mijn stookkosten te verlagen en minder afhankelijk te zijn van alleen gas."

2. Aanbeveling:

Wij raden aan om het bestaande verwarmings- en warmwatersysteem aan te vullen met een warmtepomp. De warmtepomp levert het grootste deel van het verwarmingsvermogen. Een wandketel levert 100% van het warme water aan de warmwaterboiler en verwarmt alleen tijdens de piekvraag. Je opstelling bestaat uit een mix van nieuwe en oude toestellen:

  • Nieuwe lucht/water-warmtepomp
  • Nieuw buffervat
  • Vaillant thermostaat (indien niet geïnstalleerd)
  • Bestaande gas- of olieketel
  • Bestaande warmwaterboiler

3. Je extra voordelen bij deze specifieke opstelling:

  • Investering alleen in warmtepomp en buffer
  • Eenvoudige toekomstige vervanging van de ketel met hetzelfde wandoppervlak, dezelfde montagepunten, dezelfde leidingen en rookgasgeleiding

Optimalisatie - Warmtebewust met meer controle en comfort.

1. Situatie:

“Mijn gas combiketel is altijd de ideale oplossing geweest voor verwarming en warm water in mijn huis. Maar dat verandert met de stijgende kosten en de onzekerheid van fossiele brandstoffen. Ik wil meer controle en comfort zonder mijn opbergruimte te vullen met veel nieuwe apparaten!”

2. Aanbeveling:

Een gloednieuw, compact en efficiënt hybride systeem wordt aanbevolen. De warmtepomp levert het grootste deel van de verwarming met de buitenunit. Een compacte wandhangende combiketel voorziet in 100% van de warmtapwatervraag en verwarmt alleen bij piekvraag.

Je setup bestaat uit 100% nieuwe Vaillant toestellen:

  • Nieuwe combiketel
  • Nieuwe lucht/water-warmtepomp
  • Nieuw buffervat
  • Nieuwe thermostaat

3. Je extra voordelen bij deze specifieke opstelling:

  • Ruimtebesparende oplossing
  • Alle toestellen zijn wandhangend en compact. Geen externe opslag nodig.
aroTHERM plus lucht/water-warmtepomp

Welke hybride warmtepomp heb ik nodig?

Een hybride warmtepomp sluit je gewoon aan op je bestaande verwarmingssysteem, dus je hoeft geen grote breekwerken uit te voeren. Elke warmtepomp van Vaillant is geschikt, maar de eenvoudigste (en meest gekozen) oplossing is onze aroTHERM plus. Deze lucht/water-warmtepomp vereist namelijk geen grote binnenunit én is goedkoper bij aankoop dan andere warmtepompen. Ook eender welke Vaillant-ketel kan dienen voor een hybride verwarmingsinstallatie. Bovendien kun je ook een ketel van een ander merk combineren met onze warmtepompen.

 

Ontvang advies op maat

 

Waarom biedt Vaillant geen 2-in-1 hybride warmtepomp aan?

Vaillant kiest er resoluut voor om geen 2-in-1 hybride warmtepomp aan te bieden. Als je kiest voor een opgesplitst hybride systeem waarbij je een warmtepomp plaatst naast een bestaande of nieuwe ketel dan heb je als consument de vrijheid om na enkele jaren al over te schakelen naar een nog groenere installatie die enkel werkt met een warmtepomp.

Kies je voor een 2-in-1 hybride warmtepomp waarbij de ketel en de warmtepomp in dezelfde behuizing zitten, dan zit je voor minstens 10 jaar vast aan deze hybride keuze.

sensoCOMFORT als ideale regeling voor een hybride warmtepomp

Je verwarmingssysteem slim bedienen

Met de sensoCOMFORT, sensoROOM en sensoHOME is je verwarming bedienen bijzonder gemakkelijk.

  • Deze weersafhankelijke regelingen zijn ideaal voor een hybride verwarmingsinstallatie.
  • Dankzij de buitenvoeler bespaar je energie.
  • Door de myVAILLANT connect internetmodule VR 940f toe te voegen, bouw je deze systemen eenvoudig om tot een slimme regeling, zodat je je verwarming ook vanop afstand kunt bedienen via je smartphone of tablet.
  • De ingebouwde functie triVAI selecteert de voordeligste warmteopwekker op basis van de ingestelde tarieven en de energiebehoefte.

Laat je inspireren door deze succesverhalen

Een hybride warmtebron met 360°-zicht op Oostende

Op het dak van flatgebouw Sea heb je niet alleen een fenomenaal zicht over Oostende, maar vind je ook de hybride verwarmingsinstallatie die gebruikmaakt van zowel aardgas als luchtwarmte.

Een technisch kunstwerkje met hoog comfort

Steffie en Steven kozen voor hun woning in Evergem voor een hybride installatie: met een bodem/water-warmtepomp en een condensatieketel kunnen ze verwarmen én passief koelen.

BTW-verlaging voor hybride warmtepompen

De Belgische regering maakt de tijdelijke btw-verlaging voor hybride warmtepompen voor woningen jonger dan 10 jaar ongedaan.

Sinds 1 april 2022 is er een verlaagd BTW-tarief van 21% naar 6%, voor de levering (met plaatsing) van PV-panelen, thermische zonnepanelen en warmtepompen in woningen jonger dan 10 jaar.

Dit is nu vanaf 1 juli 2022 opnieuw 21% voor de hybride warmtepompen.

“Full-electric” warmtepompen blijven tot 31/12/2024 genieten van de tijdelijke BTW-verlaging van 6%.

 

Welke warmtepompen worden beoogd door de BTW-verlaging?

  • Warmtepompen zijn apparaten die warmte onttrekken aan natuurlijke bronnen, zoals de grond, de lucht of het grondwater en die warmte overbrengen in de woning.
    Sommige systemen dienen enkel tot verwarming (en koeling) van het gebouw terwijl andere aangesloten zijn op de sanitaire installatie (al dan niet combi).
    De leveringen met plaatsing van deze warmtepompsystemen worden beoogd door de BTW-verlaging.
  • Enkel warmtepompen die bestemd zijn om de woning te verwarmen en/of van warm sanitair water te voorzien, kunnen beoogd zijn.
    Warmtepompen die uitsluitend dienen als koeling zijn niet beoogd.
  • Lucht/lucht warmtepompen die zowel warmte als koeling kunnen produceren zijn dus bedoeld voor zover de warmtefunctie niet definitief uitgeschakeld kan worden.
    Het is evenwel niet vereist dat de (actieve) koelfunctie (definitief) uitgeschakeld wordt.
  • Warmtepompboilers – zijnde een bijzondere vorm van lucht/water warmtepomp gekoppeld aan een boiler waarmee deze één onlosmakelijk geheel vormt – zijn ook bedoeld.

 

Hybride warmtepompen worden vanaf 01/07/2022 uitgesloten, ze worden door het Koninklijk Besluit gedefinieerd als volgt:

Warmtepompen die worden gecombineerd met een ander verwarmingstoestel dat:

  1. samen met de warmtepomp is aangesloten op hetzelfde gemeenschappelijke afgiftesysteem met water;
  2. gebruik maakt van een andere energiebron dan elektriciteit;
  3. zowel afzonderlijk als gelijktijdig kan functioneren;
  4. al dan niet gelijktijdig werd geïnstalleerd met de warmtepomp.

 

De regering gaat er van uit dat woningen jonger dan 10 jaar klaar zijn voor “full electric” warmtepompen op basis van de EPB-eisen.

Voor woningen ouder dan 10 jaar blijft de algemene tariefverlaging naar 6% voor renovatiewerken van kracht, ook voor hybride warmtepompen.

 

Raadpleeg de brochure

Laat je verrassen door de uitgebreide mogelijkheden.

Lees meer over onze hybride systemen.

Download de brochure (474 kB)

Veelgestelde vragen

Wil je graag meer informatie over een hybride warmtepomp bij jou thuis?