Veelgestelde vragen
Wat zijn de verschillen tussen een hybride warmtepomp en een stand alone warmtepomp?
Als je je oude ketel/installatie vervangt door een warmtepomp spreken we van een stand alone warmtepomp. De warmtepomp is dan de enige warmteopwekker van de installatie.
Bij een hybride warmtepomp of hybride verwarming worden twee warmte-opwekkers gecombineerd, meestal een combinatie van hernieuwbare en fossiele energiebronnen. De populairste oplossing is een warmtepomp gecombineerd met een gasketel, maar je kan ook andere energiebronnen zoals stookolie combineren.
Een hybride warmtepomp stuur je aan met een intelligente regeling waar je de energieprijzen één (of meerdere) keren per jaar ingeeft. Het systeem kiest dan op elk moment de meest interessante energiebron.
Welk systeem het meest geschikt is voor jou en je woning hangt af van verschillende factoren. Een installateur kan je hierbij adviseren.
Wanneer kies ik voor een hybride warmtepomp en wanneer voor een stand alone warmtepomp?
Twijfel je tussen een hybride of een stand alone warmtepomp? Dan is het vooral belangrijk om te kijken naar de isolatie van je woning, je afgiftesysteem en de vertrektemperatuur van je afgiftesysteem.
Is je woning al goed geïsoleerd en gebruik je een afgiftesysteem met lage temperaturen zoals vloerverwarming of ventilo-convectoren? Dan kan een stand alone warmtepomp een prima oplossing zijn.
Is je woning niet of amper geïsoleerd en verwarm je met radiatoren? Dan kan een hybride installatie interessant zijn. Als vuistregel raden we een hybride warmtepomp aan als de radiatoren werken met een vertrektemperaturen die hoger is dan 55 °C. Als je twijfelt wat voor jou de beste oplossing is kan een installateur je altijd advies geven.
Hoeveel kost een hybride verwarmingssysteem?
Om de kosten te bepalen voor een hybride warmtepomp speelt de bestaande installatie een cruciale rol:
Werkt je cv-ketel nog goed? Dan kan hij in de meeste gevallen behouden blijven en wordt er een extra warmtepomp gekoppeld aan de leidingen en radiatoren en wordt er meestal een weersafhankelijke regeling geplaatst die zowel de ketel als de warmtepomp kan aansturen. In de slimme regeling worden de energieprijzen genoteerd en het systeem kiest dan op elk moment de meest interessante energiebron.
In bepaalde regio’s kan je ook genieten van subsidies om de aanschafkosten van je hybride installatie te verlagen. Informeer je zeker over subsidieprogramma's om de kosten te verlagen.
Krijg ik subsidies voor een hybride verwarmingssysteem?
Of je recht hebt op een subsidie voor een hybride warmtepomp hangt af van verschillende factoren, waaronder de regio waar je woont. We verzamelden een overzicht van alle premies in heel België.
Kan ik mijn bestaande cv-ketel, leidingen en radiatorsysteem behouden?
Als jouw bestaande cv-ketel nog in goede staat is, kan je deze in de meeste gevallen behouden en eenvoudig combineren met een nieuwe warmtepomp. We raden altijd aan om een hybride installatie te besturen met een sensoCOMFORT slimme regeling van Vaillant.
De combinatie met gas- of stookolieketels van andere fabrikanten is eventueel ook mogelijk, maar de toestellen zullen in dat geval minder efficiënt met elkaar communiceren en bepaalde functies zijn mogelijk niet of beperkt beschikbaar.
Als je oude ketel ooit stukgaat kan je die ook eenvoudig vervangen door een recenter model, of je kan ervoor kiezen om je warmtepomp als stand alone oplossing te gebruiken.
Welke bestaande ketels kan ik blijven gebruiken voor mijn nieuwe hybride warmtepomp?
Heb je al een Vaillant ketel? Dan is het geen probleem om daar een warmtepomp op aan te sluiten. Al onze toestellen zijn zo geproduceerd dat ze probleemloos met elkaar kunnen werken. In bepaalde gevallen kan het zijn dat er bepaalde accessoires nodig zijn om de buitenunit van de warmtepomp aan te sluiten.
Als je een (oude) ketel hebt van een ander merk kan je installateur nagaan of je ketel nog goed werkt en aangesloten kan worden op de warmtepomp. Omdat de gegevensuitwisseling beperkt is zal de combinatie met andere merken tot 2007 minder efficiënt zijn in vergelijking met een volledige Vaillant-installatie.
Ik wil later overstappen op een volledig hernieuwbaar systeem. Waar moet ik op letten als het hybride systeem als tussenoplossing wordt gebruikt?
Dit is afhankelijk van veel factoren, zoals de woning, de isolatie, … Een installateur kan je hier het beste in adviseren.
Prestaties warmtepomp:
De warmtepomp moet zo worden gepland dat deze bij demontage van het gastoestel zelfstandig de verwarmingsbelasting aankan.
- Houd rekening met de planning van extra verbouwingen, want die hebben later invloed op de stooklast: Wat wil ik nog meer vervangen of isoleren in mijn woning?
- Samen met de installateur kan je vooraf controleren of het mogelijk is om de systeemtemperaturen te verlagen voor een eventuele op zichzelf staande warmtepomp. Zo kan je bepalen of je met slechts één warmtepomp aan jouw wensen kunt voldoen of dat er nog maatregelen of moderniseringen moeten worden doorgevoerd.
Fotovoltaïsche zonnepanelen
Door al pro-actief te investeren in de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen) kan je je installatie nog meer verduurzamen, zeker als het de bedoeling is om op termijn de warmtepomp als stand alone oplossing in te zetten. Een warmtepomp gebruikt voor 75% energie uit de natuur (bodem/lucht/grondwater) en 25% elektrische energie. Door je warmtepomp te combineren met PV-panelen wordt (een deel van) die elektrische energie opgewekt door zonne-energie en bespaar je nog extra op je verbruikskosten.
Deze combinatie is dus ideaal om je eigenverbruik te maximaliseren. Lees de brochure en kom hierover meer te weten!
Bereiding sanitair warm water:
Overweeg en controleer of de warmtepomp de bereiding van warm tapwater zelfstandig aankan. Zo is niet elke warmwaterboiler per se geschikt voor warmtepompen. Als de gasketel verdwijnt kan je ervoor opteren om een hydraulische binneneenheid zoals de uniTOWER te installeren.
Controle instellingen:
Verschillende parameters, zoals het instellen van het bivalentiepunt, moeten door een specialist worden geconfigureerd.
Wat betekent "goed geïsoleerd" in verhouding tot het gebouw?
Dit wordt bepaald door de U-waarde. De U-waarde geeft informatie over hoe goed een bouwelement (zoals geïsoleerde sandwichpanelen) verwarmde of gekoelde lucht opvangt. Hoe lager de waarde, hoe beter de isolatieprestaties. U-waarden variëren over het algemeen van 0,1 (zeer laag warmteverlies) tot 1,0 (hoog warmteverlies). In België heeft een goede buitengevel een U-waarde van 0,25 W/m²K.
Zijn er nadelen verbonden aan een hybride warmtepomp?
Er worden twee warmte-opwekkers geïnstalleerd, waardoor er meer ruimte nodig is voor de volledige installatie. Vaillant heeft echter een ruim productgamma met verschillende wandketels, waardoor je zeer veel flexibiliteit hebt en een installatie op maat van jouw woning kan hebben. Als je hier twijfels over hebt bespreek je dit best met je installateur, hij kan ervoor zorgen dat de installatie zo compact mogelijk geplaatst wordt, terwijl er ook voldoende rekening gehouden wordt dat alle toestellen vlot bereikbaar zijn om onderhoud of eventuele herstellingen uit te voeren.
Wat het onderhoud betreft moet een gas- of stookolieketel periodiek onderhouden worden, terwijl een warmtepomp veel onderhoudsvriendelijker is.