Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Doordachte doorgroeitechnologie in Hechtel

De hybrideconfiguratie die Tony Vanwijck heeft geïnstalleerd, beantwoordt perfect aan de doelstellingen van zijn klant. Op zijn 56 heeft Tony Baselet met zijn vrouw Sylvia Knippenberg een huis gebouwd op maat van hun oude dag. Naast toegankelijkheid, betekent dat ook comfort waar je niet naar moet omkijken. En dat alles binnen een budget dat binnen de perken moet blijven.

De keuze voor een geothermische warmtepomp

In de nieuwe landelijk gelegen eengezinswoning die vanzelfsprekend aan de huidige isolatie- en energienormen voldoet, is eerst een ecoTEC plus VCW condensatieketel geplaatst, berekend voor een laagtemperatuursysteem met vloerverwarming. In een latere fase werd die gecombineerd met een geoTHERM warmtepomp van 3 kW. De eerste vraag die opkomt, is waarom er voor dit vrijstaande huis met grote tuin niet voor een geothermische warmtepomp is gekozen.

Flexibele oplossing voor een veeleisende situatie

Tony Vanwijck, installateur: “Met deze hybride combinatie heb ik maatwerk kunnen leveren, want er moest met verscheidene zaken rekening worden gehouden. Allereerst maakt de Limburgse zandgrond het gebruik van een geothermische warmtepomp minder vanzelfsprekend. Je moet namelijk veel dieper gaan boren om genoeg warmteopname te krijgen.

De relatief grote beginkost van die oplossing lag buiten het budget van mijn klant. De timing heeft hier ook sterk gespeeld. In de ontwerp- en eerste bouwfase was de lucht/water geoTHERM hybride warmtepomp nog niet verkrijgbaar in België. Samen met de architect hebben we daarom voor de heel zuinige condensatiegaswandketel gekozen. Toen tijdens het bouwen de nieuwe geoTHERM hybride VWL S lucht/water-warmtepomp van 3 kW beschikbaar werd, zijn we gaan narekenen of een bijkomende oplossing met hernieuwbare energie interessant was.

De verhouding tussen de extra investering en de terugverdientermijn was gunstig en het kon met de beschikbare budgetten. De condensatiegaswandketel was al geplaatst, maar de flexibiliteit van de Vaillant-toestellen maakt deze ‘doorgroei’ perfect mogelijk. De toestellen én de verschillende systemen zijn namelijk volledig compatibel. Zalig om mee te werken.”

Eenvoudige installatie

Tony Vanwijck: “Een kleine warmtepomp in combinatie met de condensatiegaswandketel volstaat om dit huis van zo’n 190 m2 bewoonde oppervlakte te verwarmen. De benodigde luchteenheid hangt gewoon binnen naast de rest van de verwarmingsinstallatie aan de wand. Met een beetje overdrijving zou ik zeggen dat de echte klus in deze aanpassing nog het maken van het gat was om een aanzuiging van buitenlucht te creëren. De eigenaar was ook heel blij met de eenvoud van deze ingreep, zodat hij energiezuinig heeft kunnen bouwen zonder al te veel gedoe.”

Intelligente besturing

Het sluitstuk van de installatie is de weersafhankelijke regeling die voor een optimaal energierendement van het hybridesysteem zorgt. Tony Vanwijck: “Bij het opstarten van de installatie krijgen we hulp van Vaillant. Zij programmeren dan de besturing, waarbij onder andere de gas- en elektriciteitsprijs worden ingegeven. Het systeem meet elke tien minuten de binnen- en buitentemperatuur.

De thermostaat berekent dan hoeveel warmte er nodig is om de gevraagde binnentemperatuur te halen en welk toestel die het zuinigst kan produceren. In de praktijk zal de verwarmingsinstallatie gemiddeld zo’n 80% van het jaar op de warmtepomp alleen draaien. De condensatiegaswandketel treedt in werking vanaf nul graden, wat in dit hybridesysteem het goedkoopst is.

Daarnaast werkt de keteldiep modulerend, wat steeds het laagste gasverbruik garandeert. Als het cv-water maar een beetje moet worden verwarmd om de kamertemperatuur op peil te houden, wordt er zo geen energie of geld verspild. En samen met het wooncomfort is dat toch wel het hoofddoel van de installatie.”

Goed om te weten

Voorwaarden voor installatie

  • een grondig doorgedreven isolatie van de woning: vloeren, muren, dak, vensters
  • een verwarmingssysteem op lage temperatuur, bij voorkeur vloerverwarming
  • een goede luchtdichtheid van de woning

Voordelen van dit hybride systeem

  • flexibiliteit en eenvoud van installatie
  • warmtepomp kan met bestaande condensatieketel worden gecombineerd
  • warmtepomp werkt met luchteenheid, captatienet of boring
  • lagere installatiekost dan een gewone warmtepompinstallatie
  • warmtepomp is onderhoudsarm en heeft lange levensduur

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.