Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Evergreen-gebouw geeft duurzaamheidsvisie van Vorsselmans een fysieke dimensie

Het nieuwe Evergreen-gebouw van Vorsselmans

Iedereen in Wuustwezel kent het. Het nieuwe Evergreen-gebouw van Vorsselmans, een toonaangevende Kempense leverancier van aluminium ramen en deuren, complexe gevelconstructies en zonnepanelen, bepaalt met zijn 12 meter hoogte niet alleen het landelijke zicht, maar is ook een schoolvoorbeeld van duurzaam bouwen, werken en innoveren. Twee flexoTHERM VWF 197/4 bodem/water-warmtepompen in cascade zorgen voor verwarming en koeling van het groene kantoorgebouw.

De groene gevel van Evergreen is met zijn 12 meter hoogte uitgegroeid tot een icoon, met een selectie van planten en bloemen die niet alleen mooi ogen, maar ook CO² uit de lucht halen én ook nuttig zijn voor de bijen van de buurman-imker. Bovendien zorgt de groene muur voor minder geluidshinder en lagere omgevingstemperatuur, waarmee ze bijdraagt aan een beter (werk)klimaat. Het is een staaltje van de kunde van Vorsselmans’ R&D-afdeling.

Bram Geerts (werfleider Lauryssen)

Innovatief, duurzaam en groen

CEO Mark Vorsselmans trekt de duurzaamheidsvisie door in hoe het bedrijf omgaat met medewerkers, klanten en andere stakeholders. “We kozen voor ons bouwteam partners waarin we vertrouwen hebben”, onderstreept Marc Vorsselmans. “Voor de sanitaire- en warmtetechnieken vroegen we aan Lauryssen Service uit Brecht en hun partner Vaillant om ons het beste voorstel te maken gezien onze ambitie om een ecologisch gebouw op te trekken, dat onze mensen een aangename werkomgeving biedt.” Geen wonder dat het voorstel van de combinatie Lauryssen Service-Vaillant meteen een schot in de roos was. De visie van Vorsselmans op duurzame bouwontwikkeling sluit nauw aan bij die van Vaillant: innovatief, duurzaam en letterlijk en figuurlijk groen.

De keuze van de bouwheer viel op een geothermie-installatie met twee flexoTHERM bodem/water-warmtepompen

Een open-bronsysteem voor hoog rendement

De keuze van de bouwheer viel op een geothermie-installatie. Er waren 2 boringen nodig om het vereiste vermogen te bekomen. Lauryssen installeerde 2 flexoTHERM VWF 197/4 bodem/water-warmtepompen met een allSTOR plus VPS 500 buffervat met 3 zones voor de kantoren.

Omdat er toch weinig plaats was voor verticale boringen en er een groot vermogen nodig was, opteerde Lauryssen met zijn partner boorbedrijf Backx uit Sint-Lenaarts (Brecht) in de Noorderkempen voor een systeem met open bron, veelal toegepast bij grote vermogens zoals industriegebouwen. Een open-bronsysteem gebruikt grondwater als bron voor de warmtepomp. Gwen Backx van Putboringen Backx licht toe: “De putpompen pompen het water naar boven vanuit een diepte van 100 meter, waar het altijd eenzelfde temperatuur heeft van 11°C. De Vaillant flexoTHERM bodem/water-warmtepompen zorgen voor de koeling of opwarming van het gebouw afhankelijk van het seizoen. Nadien wordt het opgewarmde of afgekoelde water opnieuw in de aarde gebracht, op een diepte van 80 meter. Met dit systeem kan er met een hoog rendement verwarmd worden en betekent koelen gewoon een superrendement. De rendementen van onze systemen in combinatie met de Vaillant flexoTHERM bodem/water-warmtepompen en de sterke partners van Vaillant maken deze systemen onklopbaar.”

In de hoogste nood kan via een Vaillant ecoTEC plus gascondensatieketel nog bijgesprongen worden of in noodverwarming voorzien worden. In de regel wordt die gasinstallatie gebruikt voor sanitair warm water in het gebouw, dat bediend wordt via een uniSTOR exclusive warmwaterboiler.

Jan Lauryssen (installateur) – Eric Roodhooft (Commercieel directeur Vaillant) – Marc Vorsselmans (CEO Vorsselmans)

Eric Roodhooft, Commercieel directeur Vaillant ziet een zeer performante oplossing voor klimaatregeling: “In de Kempen is Vorsselmans een toonaangevend bedrijf. Ze wilden hun reputatie alle eer aandoen en kozen voor een duurzaam concept voor hun nieuwe gebouw.” Voor een gebouw met zovele wandhoge ramen biedt de consistente klimaatregeling met verwarmen of koelen uitzonderlijk veel comfort, vindt Eric Roodhooft. “De hybride opstelling met 2 warmtepompen in cascade biedt om te beginnen meer bedrijfszekerheid, maar het gevraagde vermogen was zo groot dat we dit niet met één warmtepomp wilden invullen. Onze installateur Lauryssen heeft een eigen studiedienst en dus heel wat eigen expertise in huis. Vaillant heeft samen met Lauryssen de basisconfiguratie opgesteld, maar de verdere uitwerking is door de installateur zelf gebeurd.”

Lauryssen koos voor een installatie van 2 flexoTHERM bodem/water-warmtepompen in een cascaderegeling. Bram Geerts, werfleider Lauryssen, verklaart de keuze:“De Vaillant warmtepompen werken afzonderlijk of samen. De cascade zorgt voor verdeling van de workload tussen beide pompen. De afname in het buffervat wordt continu gemonitord en in functie van de temperatuur gaan de pompen afwisselend werken. Na drie draaiuren schakelt de installatie over van de ene naar de andere pomp om beide aan het werk te houden.”

De configuratie werd op het Lauryssen-studiebureau volledig doordacht en in 3D uitgetekend. Dat vergemakkelijkt de installatie ter plekke. De modulatie van de warmtepompen zorgt voor continue bevoorrading van de vloerverwarming en –koeling in de drie zones van het kantoorgebouw. Elke verdieping kan apart de gewenste temperatuur instellen. “De installatie liep erg vlot en vanaf de dag dat het gebouw in gebruik werd genomen, zorgde de klimaatregeling van de werkomgeving voor een echte verademing. Wij zijn supertevreden”, aldus Marc Vorsselmans.

Lauryssen zaakvoerder Jan Lauryssen wist dat hij met Vaillant als partner koos voor zekerheid. “Wij hebben een jarenlange samenwerking met Vaillant, dus er kon ons niks overkomen. Onze mensen zijn bovendien zeer goed vertrouwd met de oplossingen van Vaillant, niet in het minst door de jaarlijkse opleidingen van onze technische dienst bij Vaillant.”

Projectfiche showroom en kantoren
Project
  • Unieke duurzame architectuur
  • Vrijstaand gebouw met groene gevel en geothermie
    2 Verdiepingen bovengrond, met kantoren, showroom en ontspanningsruimtes met lounge bar, een ondergrondse verdieping met bergingen en fietsenstallingen.
  • De kantoren en showroom zijn uitgerust met geothermie voor vloerverwarming en -koeling (met 3 apart aan te sturen zones).
Opleveringsjaar:2022
Verwarmingstype:Vloerverwarming en -koeling
Vloerbekleding:Parket en beton
VentilatiesysteemD
E-peilE40
Welke installatie?
InstallateurLauryssen, Brecht

Interesse in een warmtepomp?

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.