Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Dat varkentje heeft Vaillant even gewassen

Op de kraamafdeling van varkensbedrijf Aerts in Dilsen-Stokkem moet het continu goed warm zijn om de vitaliteit van de pasgeboren biggetjes te bevorderen. Omdat de bestaande installatie daarin tekortschoot, boog Vaillant zich over het probleem en vond de oplossing in de integratie van een aroTHERM plus lucht/water-warmtepomp, een allSTOR plus buffervat en 12 auroTHERM thermische zonnepanelen.

Kurt Schroyen (Vaillant) en Davy Claessens (Davy Claessens bv)

Bij het plannen van hun nieuwbouwwoning vroegen varkenshouders Wouter Aerts en Annemie Bernaerts aan een aantal installateurs uit de buurt offerte voor de verwarmingsinstallatie. Bij hun buurman, installateur Davy Claessens, hadden ze het beste gevoel. Zo kwamen ze automatisch bij Vaillant terecht. “Ik zweer al 20 jaar bij Vaillant”, zegt Davy. Omdat ze goed product met excellente service combineren. Thuis heb ik zelf ook een Vaillant-warmtepompinstallatie, die ik meteen ook aan Wouter en Annemie toonde.

Annemie Bernaerts en Wouter Aerts

Warmtepompinstallatie voor privéwoning

Davy riep er meteen Vaillant accountmanager Kurt Schroyen bij om een geschikte installatie te vinden voor de woning van de Aerts-Bernaertsen. Dat vormde geen al te grote uitdaging. Gasaansluiting was geen optie en grondboringen zouden te duur uitvallen, dus werd het een lucht/water-warmtepomp, meer bepaald een flexoTHERM VWF 87/4 met een aroCOLLECT VWL 11/4 buitenunit en een hydraulische scheidingsmodule VWZ PS 40, 2 gemengde pompgroepen en een uniSTOR VIH RW boiler van 300 liter. In de zomer kunnen ze op actieve koeling rekenen.

allSTOR plus buffervat van 1.000 L

Levensbelangrijke vloerverwarming

Al vroeg in de gesprekken kwam ter sprake dat de lucht/water-warmtepomp (van een andere producent) die in de kraamafdeling van het varkensbedrijf aan de luchtwasinstallatie was gekoppeld niet naar behoren functioneerde. Zo’n installatie is verplicht om het hoge ammoniakgehalte uit de stallucht te halen en de warmtepomp moest de nodige warmte voor de vloerverwarming aan het waswater onttrekken. “Maar deed dat dus onvoldoende”, legt Wouter uit. “Terwijl de vloerverwarming onder onze 130 biggenbedjes in die stal 365 dagen per jaar tussen de 35 en 36 °C moet blijven, of het buiten nu +30 of -10 °C is.” “Dat verhoogt de levensvatbaarheid van onze biggetjes”, vult Annemie aan. “Na hun geboorte moeten ze warm blijven en zo snel mogelijk opdrogen en biest drinken. Op een te koude inox vloerplaat koelt een nat biggetje af en verliest het aan vitaliteit.”

aroTHERM plus monobloc lucht/water-warmtepomp

Constante temperatuur

Samen met Davy en de collega’s van Vaillant boog Kurt zich over het probleem en ze stelden vast dat de warmtepomp te zwaar gedimensioneerd was voor de beschikbare warmte in het waswater. Ze zochten naar een oplossing. “De uitdaging bestond erin de warmte te blijven garanderen tijdens de werkzaamheden”, zegt Kurt. “We besloten de bestaande warmtepomp te behouden en aan het bestaande buffervat van 500 liter een extra aroTHERM plus lucht/water-warmtepomp te koppelen. Die zorgt nu voor een constante temperatuur in deze buffer, die als primaire warmtebron voor de vloerverwarming onder de biggenbedjes dient. De oude installatie draait nog parallel mee.”

Op naar duurzaamheid

Om zoveel mogelijk met groene energie te werken, kwam er nog een allSTOR plus buffervat van 1.000 liter bij. Dit wordt verwarmd door 12 auroTHERM VFK 135 thermische zonnepanelen met een auroFLOW plus zonnestation, wat helpt om het elektriciteitsverbruik tot een minimum te beperken. “We kozen voor een leegloopsysteem dat stopt als alles op temperatuur staat zodat de buffer in de zomer niet oververhit raakt door de hoeveelheid warmte die 12 zo’n panelen kunnen opwekken”, geeft Kurt nog mee.

auroTHERM plus VFK 135 thermische zonnepanelen

“Eens dit op temperatuur is, schakelen we met de auroMATIC VRS 570 regeling de retour om naar het allSTOR buffervat om de temperatuur van het retourwater te verhogen met zonnewarmte”, legt Wouter uit. “Is de temperatuur hoog genoeg, dan gaat de warmtepomp ervantussen en houden we de bedjes op temperatuur met zonnewarmte.” Per dubbele rij bedjes geeft een aparte pompgroep de mogelijkheid om de temperatuur aan te passen.

aroCOLLECT VWL 11/4

Installatie liep op rolletjes

“Ook zo handig aan samenwerken met Vaillant is dat je de volledig uitgetekende hydraulische en elektrische schema’s op een blaadje aangereikt krijgt”, vertelt Davy. “De installatie liep dan ook op rolletjes, al had de architect van het huis voor de ruimte waarin de warmtepomp en boiler moesten komen wel iets meer ruimte mogen voorzien. Best intens trouwens om als eenmansbedrijf 12 thermische zonnepanelen op het dak van de stal te installeren, maar ze liggen er en ze liggen er goed.” Voor de stal ging de keuze bewust uit naar een warmtepomp van het monobloc-type. Zo kon ze in haar geheel buiten geplaatst worden, om aanvreting door de ammoniak in de stallucht te vermijden.

“We konden toch al vaststellen dat het sterftecijfer van onze biggetjes met 5% gedaald is.”

Een goed gevoel

“We konden meteen al die uitstekende service waar Davy het over heeft ondervinden. Zowel Kurt als de technieker van Vaillant die de inbedrijfsstelling regelde, schoten ’s avonds na de werkuren nog ter hulp om de opstart vlot te trekken”, zegt Annemie. “We denken eraan om de vorige warmtepomp op termijn toch ook te vervangen door een lichter model van Vaillant, maar nu eerst even afwachten wat deze oplossing geeft”, geeft Wouter aan. “Het is nu nog te vroeg om concrete resultaten te zien, maar we hebben er alvast een goed gevoel bij en konden toch al vaststellen dat het sterftecijfer van onze biggetjes met 5% gedaald is.”

Projectfiche kraamafdeling varkensbedrijf
Bouwjaar:2015
Opleveringsjaar:2021
Verwarmingstype:Vloerverwarming
Vloerbekleding:Inox verwarmingsplaten
Oppervlakte:784 m² verwarmd
Welke installatie?
  • 1aroTHERM plus monobloc lucht/water-warmtepomp, op bestaand buffervat van 500 L in combinatie met allSTOR plus buffervat van 1.000 L
  • 1 Elektrische weerstand VWZ MEH 60 als back-up
  • 12 auroTHERM VFK 135 VD thermische zonnepanelen + 1 auroFLOW plus zonnestation
  • 1 multiMATIC VRC 700 weersafhankelijke regeling + 3 VR 91 afstandsbedieningen
  • 4 gemengde pompgroepencircuits
  • 1 auroMATIC VRS 570 regeling als delta-T-regeling voor bufferlading
Projectfiche privéwoning
Bouwjaar:2019
Opleveringsjaar:2020
Verwarmingstype:Vloerverwarming
Vloerbekleding:Tegels en parket
Warmwaterbehoefte:1 badkamer met bad en douche
Oppervlakte:300 m² bewoonbaar
200 m² verwarmd
Welke installatie?
InstallateurDavy Claessens bv, Dilsen-Stokkem

Interesse in een warmtepomp?

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.