Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Hotel “Der Bär” in Ellmau (Oostenrijk)

Hotel “Der Bär” in Ellmau, vlakbij het Kaisergebergte, combineert traditionele materialen met een tijdloos design. Als onderdeel van een grootschalige verbouwing werden de gastenkamers opnieuw ingericht. Daarnaast werden de hoofdgebouwen van de twee hotels “Der Bär” en “Haus Tyrol” gedeeltelijk opengewerkt en volledig gerenoveerd. De eigenaars beslisten ook om over te schakelen van olie- naar gasverwarming en kozen daarbij voor een Vaillant-systeem.

Een verfijnde levensstijl, wellness en een uitstekende keuken zijn de voornaamste troeven van hotel “Der Bär" in Ellmau, aan de voet van het Kaisergebergte in Tirol. De sfeer in het hotel laat zich best omschrijven als urban met een tikkeltje ‘Alpen’. Mooie, ruwe wollen stoffen, lampenkappen van rundsleer en veel oud hout in de kamers en suites zorgen ervoor dat de gasten zich thuis voelen in een rustieke en gezellige sfeer. De renovatie van dit familiehotel duurde drie jaar. De familie Windisch realiseerde een upgrade van de gastenkamers en zorgde er tegelijk voor dat de twee voornaamste hotelgebouwen werden aangepast aan de hedendaagse normen voor energie-efficiëntie. Eind 2013 werden twee ecoCRAFT gasketels en twee actoSTOR warmwaterboilers geïnstalleerd om verwarmingssysteem op stookolie, dat nog dateerde uit de jaren ’70, te vervangen.

Met dit project wilden de eigenaars de hoofdgebouwen, “Der Bär” en “Haus Tyrol”, herontwerpen en verbinden tot één geheel. De familie Windisch was er ook op gebrand om de energiekosten te verlagen. De ketel en de stookoliebrander uit de jaren ’70 waren verouderd en de isolatie was beperkt. Daarom vervingen de architecten de ramen, isoleerden ze de gevel en het dak en gebruikten ze bouwtechnologie in overeenstemming met de moderne normen. Voor de keuze van de energiebron bespraken ze met hotelmanager Andreas Windisch de verschillende opties, met de klemtoon op efficiëntie en duurzaamheid.

De uitstekende efficiëntie van condensatietechnologie en het feit dat de gasleiding vlak voor het hotel liep, waren de voornaamste redenen waarom de eigenaars voor gasverwarming kozen. De architecten beslisten om twee Vaillant ecoCRAFT exclusiv condensatieketels op gas te plaatsen met een gecombineerd vermogen van 560 kW. Samen met twee warmwaterboilers bevoorraadt het nieuwe Vaillant-systeem het volledige hotel, inclusief de keuken. De kelders waar zich voordien de olietanks bevonden, werden omgevormd tot werkruimten waar de receptionisten en het backoffice-personeel hun kantoorvoorraden kunnen opbergen. De tweede ruimte doet nu dienst als wasserij.

Dankzij het nieuwe verwarmingssysteem kon het hotel de jaarlijkse verwarmingskosten halveren. Dat betekent dat de investering zichzelf op vier jaar tijd zal terugverdienen.

Feiten en cijfers

Bouwgegevens
Naam van het projectHotel “Der Bär”
TypologieHotel
LocatieEllmau, Oostenrijk
Voltooiing2013
Kerncijfers - bouwprojectVernieuwbouw en volledige renovatie van een hotel, inclusief upgrading van de energievoorziening
Kerncijfers - technologie
EigenaarFamilie Windisch
ArchitectenLeopold+Wallack Architekten, Graz
Uitvoerend bedrijfBodenseer & Partner, Kitzbühel
Foto’sVaillant, Hotel Der Bär/Ydo Sol