Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Appartementencomplex tapt uit duurzaam vaatje

Brouwerijgebouwen domineren al sinds 1881 het centrum van Alken, maar in sommige ervan vloeit geen bier meer. De historische gevels van de voormalige gisterij van brouwerij Alken-Maes beschutten nu een appartementencomplex dat sterk op duurzaamheid gericht is. Elke wooneenheid kan van het verwarmings- en warmwatercomfort van haar eigen aroTHERM split lucht/water-warmtepomp genieten.

Bekijk de film!

Residentiële herbestemming

Het eertijds revolutionaire lage gistingsproces dat Cristal Alken zijn typerende smaak geeft, vond vroeger in een apart gebouw plaats. Toen de brouwerij overschakelde op moderne installaties om bier van lage gisting te brouwen, te gisten en te lageren, raakte de gisterij in onbruik. Bouwheer en hoofdaannemer D-Build gaf het gebouw een residentiële herbestemming. Met behoud van de voor- en een zijgevel en het karakteristieke witte brugje dat de brouwerijgebouwen over de rijweg heen met elkaar verbond, tekenden Univ Architecten een modern appartementencomplex uit.

Achter de historische muren met hun strakke industriële uitzicht zitten nu 39 appartementen in loftstijl verscholen, verdeeld over drie bouwlagen, met ondergronds parkeerplaats en bergruimtes. In grootte variëren ze tussen de 51 en 153,53 m². Bij elke wooneenheid hoort minstens één ruim terras dat uitkijkt over de binnentuin met waterpartij. Verschillende ervan hebben zelfs nog een tweede terras.

Strenge EPB-eisen

In de uitwerking van het project stond duurzaamheid voorop. De keuze voor warmtepomptechnologie voor verwarming en sanitair warmwatervoorziening was dan ook bij voorbaat een uitgemaakte zaak.

“Het streefdoel? Bijna-energieneutraal bouwen (BEN). Het E-peil mocht de 30 dus niet overschrijden”, zegt Guy Janssen, mede-eigenaar van Bouwonderneming René Warson, die instond voor de installatie van verwarming, sanitair en het fotovoltaïsche (PV) systeem. Eén probleem! De toen nog gloednieuwe aroTHERM split haalde de EPB-vereisten niet op haar eentje. “Tot onze grote frustratie”, geeft Guy toe. “Want wij werken alleen met andere producten dan Vaillant als het écht niet anders kan. Zelfs als de klant een andere leverancier voor ogen heeft, proberen we deze toch naar het Vaillant-kamp over te halen. Gewoon omdat we heel tevreden zijn over hun service, uitleg en toelevering in vergelijking met andere merken.“

Kurt Schroyen (Vaillant) en Guy Janssen (René Warson nv)

Oplossing zoeken

“Ook bij ons was de verrassing groot dat onze aroTHERM split lucht/water-warmtepomp niet weerhouden was, want we hadden haar bij de opening van het project uitgebreid voorgesteld”, zegt accountmanager Kurt Schroyen. “Eigenlijk bleek het vooral om een foute timing te gaan: tot en met 2018 straften bouwvergunningen een ingebouwde weerstand die zowel voor verwarming als sanitair dienst kan doen af in het EPB.

Samen met projectingenieur hernieuwbare energie Hans Buyle boog ik me meteen over het probleem om toch tot een oplossing te komen.” Ze vonden die in de plaatsing van extra PV-panelen. Met een door Vaillant volledig uitgewerkte nieuwe offerte, die het E-peil op 29 bracht, ging Guy bij de bouwheer aankloppen. Met succes! Hij kreeg groen licht om elk appartement van zijn eigen aroTHERM split warmtepomp te voorzien, in combinatie met vijf tot dertien PV-panelen, afhankelijk van de oppervlakte.

uniTOWER

Vlotte plaatsing

“De compacte uniTOWER binnenunit is echt wel dé oplossing voor appartementen die geen overschot aan ruimte hebben”, vindt Guy. “Bovendien liet deze zich zelfs in de kleinste appartementen makkelijk plaatsen. Met behulp van de technische uitleg en ondersteuning die Vaillant verstrekt, hoef je voor de volledige installatie per warmtepomp op niet meer dan één dag te rekenen.” “De eigenlijke indienststelling van de warmtepompen nemen wij bij Vaillant trouwens voor onze rekening”, voegt Kurt daaraan toe. “Dat is een zorg minder voor Guy.”

weersafhankelijke regelaar multiMATIC VRC 700

Belangrijk pluspunt

Een minder voor de hand liggend, maar wel belangrijk pluspunt van de aroTHERM split warmtepomp is de geluidsarme werking van de buitenunit, ondervindt Guy. Bij de versie met het hoogste vermogen van 7 kW overschrijdt het geluidsniveau van de buitenunit de 54 dB(A) niet. “Vanwege de dakinstallatie van samen 39 buitenunits hadden de terrassen op de hoogste verdieping aanzienlijke geluidshinder kunnen ondervinden. Niet zo bij aroTHERM split warmtepompen! Dankzij hun superstille werking zijn ze zelfs nauwelijks hoorbaar.”

Projectfiche
Bouwjaar:2018
Opleveringsjaar:2020
Verwarmingstype:vloerverwarming
Vloerbekleding:Tegels
Warmwaterbehoefte:39 badkamers met douche
Oppervlakte:Totaal 3.818 m², verdeeld in 39 wooneenheden met oppervlaktes
tussen de 51 m²
en 153,53 m²
Welke installatie?
  • 39 aroTHERM split lucht/water-warmtepompen
  • 35 x VWL 55/5 AS 230V S2
  • 4 x VWL 75/5 AS 230V S2
  • Alle met uniTOWER binnenunit
InstallateurRené Warson nv,
Dilsen-Stokkem

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.