Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

12 huizen uitgerust met een warmtepomp op maat

Algemeen bouwbedrijf Deroubaix verhuurt sinds kort 12 eengezinswoningen in Guignies, deelgemeente van Brunehaut (Henegouwen). De 4 tweekamerwoningen en de 8 driekamerwoningen zijn voorzien van een lucht/water-warmtepomp aroTHERM split VWL, die aangesloten is op de hydraulische module VWL 57/5 en op een uniSTOR-boiler VIH RW van 200 liter. Dat is een zuinige en uitstekend presterende oplossing voor de verwarming en warmwatertoevoer van deze nieuwe, bijzonder goed geïsoleerde gebouwen.

Voor de installatie van het systeem deed het bedrijf Deroubaix een beroep op T.S.B. (Techniques Spéciales Bâtiment) van Yves Vandewattyne. Dit bedrijf plaatst al meer dan 30 jaar sanitaire, elektrische en verwarmingsinstallaties en al ongeveer 10 jaar warmtepompen, sinds deze toestellen op de markt kwamen dus. Ze hebben met andere woorden een pak ervaring, ook met de producten van Vaillant. De architect van het project, Stéphane Mincke, vond de keuze van Deroubaix dan ook terecht. “Ik werkte 5 jaar geleden al met Yves samen voor de installatie van warmtepompen van Vaillant in een soortgelijk project van 5 koppelwoningen. Aangezien de woningen in Guignies lijken op die van het oude project, weet T.S.B. perfect welke warmtepomp ze moeten voorstellen om te voldoen aan de vraag van de klant.”

De warmtepomp: een voor de hand liggende keuze

Het was dan ook vanzelfsprekend om dit systeem te gebruiken voor de 12 huizen van het Henegouwse project, vooral omdat ze zich op het platteland bevinden en er geen gasaansluiting is. “Aangezien het bouwterrein niet zo groot is, zou het ingewikkeld geweest zijn om een oplossing met gastanks te voorzien”, vertelt Stéphane. “Ik heb de bouwheer dus overtuigd om met warmtepompen en vloerverwarming te werken. Want ook al kost die oplossing iets meer, ze biedt een meerwaarde voor het gebouw en zorgt voor een aantrekkelijk huuraanbod omdat huurders op een flinke besparing op hun energieverbruik kunnen rekenen.” De kers op de taart: “Minder verbruiken is ook nog eens goed voor onze planeet. Een mooie kettingreactie”, voegt de architect er nog aan toe.

Warmwaterboiler uniSTOR VIH RW 200 liter

Het belang van een goede dimensionering

Omdat de huizen heel goed geïsoleerd, compact en aangrenzend zijn, gaat er bovendien heel weinig energie verloren. Dat maakt het onnodig om de verdieping te verwarmen als er zich geen slaapkamers en badkamer met extra verwarming bevinden. De warmtepomp moet dus alleen zorgen voor sanitair warm water en hoeft slechts zo’n 45 m² leefruimte op de benedenverdieping te verwarmen.

Valentin Lebrun (Vaillant) - Yves Vandewattyne (Installateur T.S.B)

Valentin Lebrun, accountmanager van Vaillant voor Henegouwen, benadrukt het belang van een goede dimensionering: “Een pomp moet perfect overeenstemmen met de reële warmtebehoeften in het huis. Om de compressor te sparen, is een nauwgezette dimensionering nodig. Een te grote pomp kost niet alleen onnodig veel, ze zorgt ook voor korte bedrijfscycli. Dat betekent dat het systeem regelmatig uitgeschakeld en vervolgens opnieuw ingeschakeld wordt.

Weersafhankelijke regelaar multiMATIC VRC 700

Elke inschakeling verbruikt veel energie, wat de compressor zwaar op de proef stelt. Is de pomp te klein, dan worden de elektrische weerstanden ingeschakeld voordat de buitentemperatuur -7 °C bedraagt. Ze verbruikt dan geen hernieuwbare energie, maar elektriciteit, met een hogere factuur tot gevolg. Het is beter dat het systeem nooit stopt en dat de klimaatregelaar (de multiMATIC VRC 700 in dit geval) de temperatuurcurve van het koud water aanpast aan de buitentemperatuur: dat deze dus het vermogen van de pomp verandert om het verbruik te verminderen. Zo blijft in de woning een ideale constante warmte behouden.”

aroTHERM split VWL 35/5 lucht/water-warmtepomp

Een uniek onderhoud

Aan de hand van het EPG en de plannen voert Vaillant binnen de 24 tot 48 uur een dimensioneringsstudie uit: op basis daarvan kan je als installateur je bestelling plaatsen. De oplossing wordt geleverd met een installatiehandleiding, een hydraulisch schema en een elektrisch schema. Een heel handige nieuwigheid: op de buiteneenheden – net als op de boiler – staat een QR-code die je als installateur kan scannen. Dat geeft toegang tot video’s op het YouTube-kanaal van Vaillant die de installatie en de inbedrijfstelling van de warmtepompen in detail uitleggen.

Installateurs stellen deze hulp op prijs, bevestigt Yves: “Wanneer ik een merk of product kies, wil ik een goede technische dienst en gepaste follow-up. Die vind ik bij Vaillant. Hun technische dienst is altijd beschikbaar en de groothandelaar waarmee ik werk, beschikt voortdurend over onderdelen. Een waardevolle troef als ik een herstelling moet uitvoeren.” Via een formulier op de website kunnen installateurs trouwens ook indienststelling door een van de Vaillant-techniekers aanvragen, een service die gratis aangeboden wordt.

Projectfiche
Renovatiejaar:2019
Opleveringsjaar:2021
Verwarmingstype:Vloerverwarming
Vloerbekleding:Tegels
Warmwaterbehoefte:4 badkamers met bad
8 badkamers met bad en douche
Oppervlakte:+/- 45 m² verwarmd in 4 zones van elk 200 m²
125 m² bewoonbaar per woning
Welke installatie?
InstallateurT.SB. (Techniques Spéciales Bâtiment), Frasnes-les-Anvaing

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.