Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Warmtepompen als uitweg uit de energie- en klimaatcrisis

Nu de prijzen voor gas en stookolie de pan uitrijzen, kijken steeds meer mensen uit naar een alternatieve oplossing. Daarbij komt een warmtepomp al snel naar boven als de ideale oplossing.

Sinds 1 januari 2022 mag je in Vlaanderen niet meer kiezen voor stookolie in nieuwbouw en bij een ingrijpende energetische renovatie. Ook voor bestaande woningen in een straat met een gasaansluiting is stookolie in Vlaanderen sinds 2022 niet langer toegelaten. Verwarmen op stookolie lijkt dus geen lang leven meer beschoren.

Maar als de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne ons één ding geleerd hebben, dan is het wel dat verwarmen met een fossiele brandstof ook niet altijd ideaal is. De prijzen kunnen sterk fluctueren, en ook al focussen de nieuwste generaties ketels enorm op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, toch blijft gas een fossiele brandstof.

Warmtepompen als duurzaam alternatief

Steeds meer mensen kiezen daarom voor een warmtepomp. Die haalt 75% van haar energie uit omgevingswarmte – uit de bodem, de lucht of het grondwater – en valt voor slechts 25% op elektriciteit terug. Bovendien is een warmtepomp door zijn efficiënte werking een heel betrouwbare verwarmingsinstallatie.

De voordelen van een warmtepomp

Zeer laag energieverbruik

Je bespaart tot 40% op je energiekosten in vergelijking met een verwarmingssysteem op fossiele brandstof.

Minder CO2-uitstoot

Een warmtepomp stoot tot 50% minder CO2 uit dan een stookolieketel, 40% minder dan een gasketel en 30% minder dan een condensatieketel. Gebruik je bovendien zonnepanelen? Dan kan je de CO2-uitstoot om je woning te verwarmen zelfs tot nul reduceren.

Zeer onderhoudsvriendelijk

Een warmtepomp vereist veel minder onderhoud dan een verwarmingsketel op stookolie of gas, want je hebt geen schoorsteen of gasaansluiting nodig.

Voordelig het hele jaar door

Een warmtepomp is een alles-in-één systeem voor zowel verwarming, koeling en warm water, dus in de zomer doe je er ook je voordeel mee.

Maar eerst: isoleren

Bij een warmtepomp is het essentieel dat je de woning met een lage temperatuur kan verwarmen. Hoe lager de aanvoertemperatuur in het verwarmingssysteem is, des te beter het rendement van je warmtepomp zal zijn en hoe lager het verbruik is. Voor je een warmtepomp installeert, zorg je er dus best eerst voor dat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat uit je woning. Daarom is goede isolatie zo belangrijk voor een laag energieverbruik. Denk daarbij aan dak-, vloer- en muurisolatie, dubbele of driedubbele beglazing.

 

Je pakt deze isolatie trouwens best meteen grondig aan. Want als je nu te weinig isoleert, moet je binnen tien à vijftien jaar opnieuw isoleren om de nieuwe normen te halen. Met een isolatie in klasse B zit je meteen goed tot 2050.

Vloerverwarming of radiatoren?

Omdat een warmtepomp het beste rendement levert met lage afgiftesystemen, vormt het een ideale combinatie met vloerverwarming. Maar niet elke woning beschikt vandaag over vloerverwarming, en al je vloeren openbreken is een behoorlijk ingrijpende renovatie.

 

Gelukkig heeft Vaillant hiervoor de perfecte oplossing. De aroTHERM plus lucht/water-warmtepomp werkt ook met hoge vertrektemperaturen van 60 à 70° C. Daardoor kan ze in veel gevallen ook aangesloten worden op radiatoren.

Ontdek de aroTHERM plus

Kies voor kwaliteit

Warmtepompen zijn een relatief nieuwe technologie, die in het begin last heeft gehad van kinderziektes. Vandaag kan je echter met een gerust hart in een warmtepomp investeren. Zeker als je kiest voor technologie die haar degelijkheid al heeft bewezen. Vaillant is een oerdegelijk Duits merk met vele jaren ervaring met de productie van warmtepompen. In Duitsland is de warmtepomp intussen dan ook de meest verspreide verwarmingstechnologie. Bovendien biedt Vaillant een uitzonderlijk uitgebreid gamma warmtepompen. Nieuwbouw of renovatie, alleenstaande woning of appartement, grote villa of kleinere woning: bij Vaillant vind je een geschikte oplossing voor elk woningtype!

Ontvang advies op maat

Wens je advies op maat over de meest geschikte warmtepomp?