Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Verwarmen met propaangas: meer over de prijs en jouw opties

De meeste Belgen vertrouwen nog altijd op aardgas om hun woning te verwarmen. Nu het mazoutgebruik stilaan wordt afgebouwd en daarnaast ook niet elke woning aansluitbaar is op het aardgasnetwerk, lijkt verwarmen met propaan een betrouwbaar alternatief. Wil je meer weten over propaangas, de prijs en jouw opties? Lees even mee.

Wat is propaangas en hoeveel kost het?

Propaangas – ook bekend als koolstofwatergas – is een goed alternatief voor aardgas. Dit type fossiele brandstof wordt boven- of ondergronds opgeslagen in een gastank of in gasflessen. Voor propaangas in bulk gelden maximumprijzen, wat bij aardgas niet het geval is. Deze prijzen gelden op 11 februari 2023.

  • Minder dan 2.000 liter: 0,7645 euro per liter (exclusief btw)
  • Meer dan 2.000 liter: 0,6988 euro per liter (exclusief btw)

Ook interessant om te weten: wie propaan in bulk liet leveren tussen 15 november 2021 en 31 maart 2023, heeft recht op een eenmalige overheidspremie van 300 euro. Lees er meer over.

De voordelen van verwarmen met propaan

Propaangas is erg flexibel en veelzijdig. Of je nu thuis verwarmt met klassieke radiatoren, vloerverwarming of ventilo-convectoren: je koppelt de brandstof makkelijk aan je huidige afgiftesysteem. Ook een hybride warmtepomp behoort tot de mogelijkheden: je kunt je verwarmingsketel op propaan eenvoudig combineren met een warmtepomp. Daarnaast is propaan een stuk milieuvriendelijker dan mazout: het stoot geen fijn stof uit en bevat tot 20% minder CO².

Verwarmen met propaan: wat zijn de opties?

Optie 1: investeer in een nieuwe cv-ketel

Gaat jouw cv-ketel al een tijdje mee, dan is het geen slecht idee om ineens te investeren in een nieuwe ketel die geschikt is voor propaan. Je mag zeker zijn van een rendabele en langdurige werking.

Optie 2: laat je huidige cv-ketel ombouwen

Is je verwarmingsinstallatie nog niet zo oud en in goede staat, dan kun je je bestaande ketel laten ombouwen tot een propaanketel. Een Vaillant-technieker doet alle aanpassingen en voert achteraf een grondige controlebeurt en rookgasanalyse uit.

De meeste Vaillant-ketels kun je probleemloos laten aanpassen. Check de voorwaarden.

Meer weten over propaangas, de prijs en jouw opties?