Zoeken
Terug naar myVAILLANT Pro

Ombouw van aardgas naar propaan

Laat je bijstaan door een Vaillant expert om een condensatieketel om te bouwen van aardgas naar propaangas.

Heeft je klant geen aardgasaansluiting maar wil hij wel genieten van een condensatieketel met een hoog rendement en een lage CO₂-uitstoot? Dat kan! Ontdek hieronder wat de voorwaarden zijn om de ombouwing te kunnen doen en hoe Vaillant je hierbij kan ondersteunen.

Wanneer ombouwen?

Woont je klant in een gebied waar er geen gasaansluiting beschikbaar is, dan kan propaan dienen als alternatieve brandstof voor zijn centrale verwarming. Het propaangas wordt dan opgeslagen in een tank of gasflessen, dit kan zowel boven- als ondergronds.

Hoe ombouwen?

Er zijn 2 mogelijkheden:

 1. Bouw een bestaande ketel om naar een ketel op propaan
  De meeste bestaande Vaillant ketels kunnen omgebouwd worden naar propaan. Onze techniekers bouwen dan het geïnstalleerde toestel om zodat de ketel ook geschikt is om te werken met propaangas. Daarnaast voert onze technieker ook een uitgebreide controle en rookgasanalyse uit.

  Je kan in onze (onder “algemene kenmerken”) nakijken of de bestaande ketel geschikt is voor ombouw naar propaan.
 2. Koop een nieuwe ketel die geschikt is voor propaan.

We bieden ook ketels die al omgebouwd zijn om te werken met propaan. Bij “technische kenmerken” in onze staat in dat geval zowel een referentie voor aardgas als een referentie voor propaangas.

Voorwaarden om een bestaand toestel om te bouwen

Voor de centrale verwarming omgebouwd kan worden naar propaan moet er voldaan worden aan enkele voorwaarden. Zo moet de propaaninstallatie opstartklaar zijn en voldoen aan de wettelijke normen.

Om de interventie voor de ombouw voor te bereiden hebben wij onderstaande documenten nodig (aangeleverd volgens norm NBN D 51-006):

Pijpleidingenattest

Een volledig ingevuld pijpleidingenattest voor de volledige propaangasinstallatie – inclusief opslagtank, afsluitkraan en alle aangesloten toestellen.

Bijkomend voor Wallonië

Naast het pijpleidingenattest eveneens het controlerapport van de propaaninstallatie (tank en gasinstallatie) door een erkend controleorganisme (SECT) met een "conform"-advies met betrekking tot de voorschriften van het Waals besluit van 7 juli 2005.

Wie maakt deze documenten op?

Type attestCerga-propaaninstallateurNiet Cerga-propaaninstallateur
PijpleidingsattestJe mag zelf het attest opmaken en aanleveren.Het attest moet opgemaakt worden door een erkend controle organisme.
Controlerapport van de installatie (enkel voor Wallonië)Het rapport moet opgemaakt worden door een erkend controle organisme (SECT).Het rapport moet opgemaakt worden door een erkend controle organisme (SECT).

Verloop van de uitvoering

Bereid de aanvraag voor door de nodige documenten te verzamelen volgens de norm NBN D 51-006 en vraag de ombouw aan via het formulier hieronder.

Ons team neemt contact met je op om een afspraak te plannen. Er zal je op dat moment gevraagd worden om ons de nodige documenten te mailen.

Onze technieker zorgt voor een correcte ombouw van de ketel. Het toestel wordt buiten werking gesteld tot het keuringsrapport opgesteld is door je jezelf of het keuringsorganisme.

Prijs : €202 (excl. BTW)

Nadat het keuringsrapport opgesteld werd kan je het toestel opstarten en is het klaar voor gebruik.

Wat moet ik voorzien op de dag van de ombouw?

 • Zorg ervoor dat alle documenten die je moest voorbereiden ter plaatse aanwezig zijn op het moment dat onze technieker langskomt.
 • Voor de interventie zorg je ervoor dat dat:
  • de propaanopslagtank volledig aangesloten is tot aan de ketel;
  • de tank voorzien is van propaangas;
  • de gaskraan ontzegeld en geopend is;
  • de installatie ontlucht is en onder druk staat.

Ombouwing naar propaan aanvragen

Vul het formulier hieronder in om een Vaillant ketel te laten ombouwen van aardgas naar propaan. Nadat we je aanvraag ontvangen hebben contacteren we je zo snel mogelijk om een afspraak in te plannen.

Gelieve aan te geven op wiens naam we de factuur moeten opstellen

Gegevens van de klant + locatie van het toestel

Bezorg ons zo veel mogelijk informatie zoals model, installatiedatum, serienummer...
Het formulier kon niet verzonden worden omdat bepaalde verplichte velden ontbreken.