Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Een nieuwe cv-ketel kiezen? Hierop moet je letten

Heeft jouw oude cv-ketel zijn beste tijd gehad? Wacht dan niet te lang om een nieuw toestel in huis te halen, als je een panne wilt vermijden. Maar waarop moet je letten als je een nieuwe cv-ketel gaat kiezen? We zetten enkele aandachtspunten op een rijtje.

Welke technologie?

Tegenwoordig bestaan er heel wat duurzame technologieën om je woning te verwarmen. Een traditionele cv-ketel op stookolie of gas is dus allang niet meer de enige optie. Zo biedt een gascondensatieketel een veel beter rendement dan een oude, atmosferische ketel. Een andere optie is hybride verwarming, waarbij je een condensatieketel combineert met een warmtepomp.

Vaillant heeft in zijn gamma tal van gasketels.

Een nieuwe cv-ketel kiezen? Hierop moet je letten

Nieuwe cv-ketel met of zonder warm water

Cruciaal is ook de vraag of je nieuwe cv-ketel enkel je woning zal verwarmen of ook sanitair warm water moet produceren. Vandaag zijn de meeste systemen combiketels die voor beide kunnen. Al zijn deze niet beter of slechter dan een ketel of boiler. Je keuze hangt vooral af van je wensen: wil je een bad nemen en tegelijk een regendouche gebruiken? Dan is een boiler met groot volume optimaal. Een combiketel is dan weer aangewezen als je over weinig plaats beschikt.

Heb je behoefte aan grote hoeveelheden warm water? Dan kan het aangewezen zijn om daarvoor een aparte warmwaterboiler te voorzien.

Welk vermogen?

Afhankelijk van de grootte en het isolatieniveau van jouw woning, heeft jouw cv-ketel een bepaald vermogen of capaciteit nodig, uitgedrukt in kilowatt (kW).

Kies je een ketel met te weinig vermogen, dan kun je je huis niet voldoende verwarmen. Heeft je ketel daarentegen een te hoog vermogen, dan betaal je onnodig meer bij de aankoop. Laat je dus zeker adviseren, zodat je een cv-ketel op maat van jouw behoeften kiest.

Vloer- of wandmodel?

Een laatste belangrijke keuze is die tussen een vloermodel en een wandmodel. Welk type je het best kiest, hangt grotendeels af van de beschikbare ruimte die je hebt. Tip: als je momenteel een wandmodel hebt, vervang je die het best door een nieuw wandmodel.

Lees meer over het vervangen van je verwarmingsketel.

Op zoek naar professioneel advies over een nieuwe cv-ketel?

Neem vrijblijvend contact op met een installateur in jouw buurt.

Brochure

Download hier onze brochure over condensatiewandketels op gas zoals de ecoTEC plus en ecoTEC exclusive.

Download