Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Zo bereken je het juiste vermogen voor je cv-ketel

Een oude cv-ketel vervangen door een nieuw exemplaar is een slim idee! Zo ben je altijd zeker van de perfecte temperatuur in huis en krijg je meteen sanitair warm water wanneer jij dat wil. Bovendien bespaar je met een condenserende ketel tot 35% energie tegenover een niet-condenserend model. Al die voordelen gelden natuurlijk alleen wanneer je nieuwe cv-ketel het juiste vermogen heeft. Hoe je dat berekent, lees je in dit artikel.

Zo bereken je het juiste vermogen voor je cv-ketel

Wat is het vermogen van een cv-ketel?

Het vermogen van een cv-ketel wordt steeds uitgedrukt in watt (W). Dat cijfer geeft de maximale hoeveelheid energie weer die beschikbaar is om het cv-water en/of sanitair water op te warmen in een bepaalde tijdseenheid. Je bepaalt het vermogen van je ketel het best aan de hand van verschillende factoren:

  • Het bouwjaar van je woning
  • Het type huis waarin je woont
  • De grootte van je woning

Hoe bereken je het?

Het bouwjaar

Oudere huizen zijn doorgaans lang niet zo goed geïsoleerd als nieuwbouwwoningen, waardoor er veel warmte ontsnapt via kieren en spleten. Daarom heeft je ketel meer vermogen nodig om voor een aangename binnentemperatuur te zorgen. Een nieuwe woning met een degelijke isolatieschil daarentegen is meteen opgewarmd. De warmte blijft uiteraard ook beter binnen, waardoor je cv-ketel minder hard moet werken en dus minder vermogen nodig heeft.

Het type

Een appartement of rijwoning wordt omringd door andere woningen die ervoor zorgen dat de warmte minder snel ontsnapt. Dit type woning zit als het ware ingekapseld en daarom heeft je cv-ketel minder vermogen nodig. Een vrijstaand huis vraagt dan weer om een ketel met een groter vermogen. We geven je hieronder een overzicht van het gemiddelde aantal watt dat je nodig hebt per type woning, en afhankelijk van het bouwjaar:

Benodigd vermogen in W/m2
 1970199020002012Nieuwbouw met
warmteterugwinning
Rijwoning9080705040
Hoekwoning110100856045
Vrijstaande woning125110957050

De grootte

Tot slot speelt de bewoonbare oppervlakte van je huis een grote rol in het bepalen van het juiste vermogen. Vermenigvuldig het aantal vierkante meter met het gepaste cijfer uit de tabel hierboven.

Hulp nodig?

Heb je alle bovenstaande factoren in acht genomen, maar ben je nog niet zeker van het vermogen van je cv-ketel? Neem dan contact op met een Vaillant-installateur in jouw regio. Die kan je vast en zeker helpen!