Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Verwarmingssysteem met voorbeeldfunctie in Sleidinge

Flexibele geoTHERM hybridesystemen combineren een condensatiewandketel en een wandhangende warmtepomp. De intelligente regeling kiest automatisch de meest efficiënte energiebron. Mario Ramont koos voor zo'n installatie in zijn eigen huis... en zag dat het goed was!

Het goede voorbeeld

Installateur Mario Ramont wil in zijn eigen woning in Sleidinge het goede voorbeeld geven en zijn klanten de mogelijkheden tonen om een verwarmingssysteem te kiezen dat tegelijkertijd voordelig en milieuvriendelijk is. Mario: “Ik wou als bewoner van dit huis graag zelf kunnen genieten van een energiezuinige woning, en als installateur een installatie van hoge kwaliteit aan mijn klanten kunnen tonen... die bovendien betaalbaar is.

Kies je bij een warmtepompsysteem voor diepteboringen in plaats van een horizontaal captatienet of een luchteenheid, dan had je tot nu toe met diepteboringen altijd het beste rendement (COP = Coefficient Of Performance), maar de investering was duurder. Met dit nieuwe hybride systeem halen we met één boring een goed rendement en de kostprijs van de totale installatie zakt enorm. Nu, één bodem/water-warmtepomp van 3kW is meestal niet genoeg om een volledig huis te verwarmen, zeker niet als het buiten -10°C is.

Daarom is er ook een ecoTEC plus bijgeplaatst, een condensatieketel die de verwarming overneemt als de warmtepomp het niet meer kan bol werken. Ik heb hier ook een zonneboiler staan die voor sanitair warm water zorgt, een auroSTEP plus 250, maar in de winter kan die het ook niet alleen aan en springt de condensatieketel bij.”

Extraatje: passieve koeling

"In die bodem/water-warmtepomp werken we ook met het concept van passieve koeling. Die koeling heeft als voordeel dat ze niet zoals een airco werkt, want ze gebeurt door het water in de vloerverwarmingsbuizen. Niet via de compressor - die wordt bij de bodem/water-warmtepomp uitgeschakeld- maar via het water dat we oppompen. Dat sturen we door een platenwisselaar en dan wordt de vloer ‘gevoed’ met koel water in plaats van met verwarmd water. De impact is niet massaal, maar kan wel gaan tot 3 à 4 graden, waardoor je een veel koelere woning krijgt.”

Een renderende leerschool

“Ik heb gekozen voor Vaillant omdat het merk synoniem staat met hoge kwaliteit, duurzaamheid en innovatie, en dat al sinds vele jaren. Ook de garantie en de opvolging als er onverwachte problemen opduiken zijn altijd zeer correct. Op het gebied van hybride systemen met boringen was dit een van de eerste installaties die geplaatst zijn." "Het was voor mij ook de eerste keer dat ik dit installeerde. Een enorme leerschool dus, maar qua montage waren er weinig problemen, en als die er waren, was Kurt Van Belle, technisch-commercieel medewerker van groothandelaar Toch, er om mij back-up te geven." "Het grootste voordeel is wel dat als ik morgen een gelijkaardige installatie aan een klant verkoop, ik perfect weet waarover ik praat. Ook qua offerteberekening: ik weet heel goed wat er bij komt kijken op het gebied van beveiliging, filters en extra koperkoppelingen." "Maar het allerbelangrijkste bij dit systeem is uiteindelijk de boring . Als die niet goed is, zal de installatie nooit werken zoals het hoort. Daarom heb ik die ook laten uitvoeren door een gespecialiseerde firma met heel veel ervaring. Da's toch wel dé gouden tip: werk altijd met betrouwbare partners die ervaring hebben, niet met eendagsvliegen die om te stunten onder de prijs gaan.”

“Ik heb gekozen voor Vaillant omdat het merk synoniem staat met hoge kwaliteit, duurzaamheid en innovatie, en dat al sinds vele jaren. Ook de garantie en de opvolging als er onverwachte problemen opduiken zijn altijd zeer correct. Op het gebied van hybride systemen met boringen was dit een van de eerste installaties die geplaatst zijn."

"Het was voor mij ook de eerste keer dat ik dit installeerde. Een enorme leerschool dus, maar qua montage waren er weinig problemen, en als die er waren, was Kurt Van Belle, technisch-commercieel medewerker van groothandelaar Toch, er om mij back-up te geven."

"Het grootste voordeel is wel dat als ik morgen een gelijkaardige installatie aan een klant verkoop, ik perfect weet waarover ik praat. Ook qua offerteberekening: ik weet heel goed wat er bij komt kijken op het gebied van beveiliging, filters en extra koperkoppelingen."

"Maar het allerbelangrijkste bij dit systeem is uiteindelijk de boring. Als die niet goed is, zal de installatie nooit werken zoals het hoort. Daarom heb ik die ook laten uitvoeren door een gespecialiseerde firma met heel veel ervaring. Da's toch wel dé gouden tip: werk altijd met betrouwbare partners die ervaring hebben, niet met eendagsvliegen die om te stunten onder de prijs gaan.”

Goed om te weten

  • Dit is op dit moment zonder meer de meest gunstige combinatie, als je rekening houdt met de premies die er zijn.
  • Kiest de klant liever voor de klassieke condenserende gaswandketel plus een stukje hernieuwbare energie? Dan kan hij best de combinatie ketel met zonneboiler kiezen. Dat is ecologisch, heel betaalbaar en snel terugverdiend.

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.