Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Trainingscentrum van AC ChievoVerona (Italië)

De Noord-Italiaanse voetbalclub AC ChievoVerona wilde een nieuw, milieuvriendelijk en energiebesparend verwarmings- en warmwatersysteem voor haar trainingscentrum in de buurt van Verona. Studio Tecnico Bacciconi uit Verona installeerde voor de club een thermisch zonne-energiesysteem onder druk van Vaillant. Het systeem bestaat uit 18 thermische zonnepanelen en een multifunctioneel buffervat met talrijke componenten. Daarnaast werd in een condensatieketel voorzien voor de betrouwbare en energiezuinige verwarming van de kleedkamers met vloerverwarming, en voor de opwarming van het water voor de douches.

Warme voeten voor de spelers van Chievo: hernieuwbare energie en Vaillant-bouwtechnologie bieden de voetballers van AC ChievoVerona alle comfort. De eersteklasser traint in ideale omstandigheden in het officiële sportcentrum in het Veronellocomplex in de buurt van Verona. Het centrum bestaat uit verschillende voetbalvelden, tennis-, volleybal- en beachvolleyvelden en een hotelcomplex. Het sportcentrum AC ChievoVerona - Veronello - ChievoVerona Servizi srl huisvest ook de hoofdzetel van de club. De architectuur van het complex is functioneel en past bij de typische bouwstijl van de regio.

Voor het project werd echter ook een innovatieve bouwtechnologie met geïntegreerde zonne-energie toegepast, wat de energie-efficiëntie van het volledige complex ten goede komt.

Sinds 2014 worden de gebouwen van het recent gerenoveerde sportcentrum verwarmd door een complex systeem dat werd uitgewerkt door Studio Tecnico Bacciconi uit Verona en geïnstalleerd door Bortoletti Silvano & C. snc. De renovatie omvatte de installatie van vloerverwarming in de kleedkamers en een systeem dat het water van maximaal 24 douches kan verwarmen. Het volledige systeem wordt bediend door een thermisch zonne-energiesysteem onder druk, bestaande uit 18 auroTHERM plus VFK 155 V thermische zonnepanelen, die in twee parallelle rijen werden opgesteld. De zonnepanelen zijn verbonden via het auroFLOW exclusive VPM.60/2 S zonne-energiestation, dat verantwoordelijk is voor de warmteoverdracht van de zonnepanelen naar het allSTOR plus buffervat. De installatie van een bijkomende ecoTEC plus condensatieketel maakt het thermisch zonne-energiesysteem compleet. Het verwarmde water wordt opgeslagen in drie allSTOR plus buffervaten met verschillende capaciteit. Het systeem wordt aangestuurd door een calorMATIC VRC 630 regeling. De thermische zonnepanelen zorgen ervoor dat het water in de tanks wordt verwarmd tot een maximale temperatuur van 70 °C.

Het complexe systeem werd in 2014 met succes geïnstalleerd en werkt sindsdien zonder problemen. Het biedt de spelers van ChievoVerona het comfort dat ze nodig hebben na een stevige training op het veld.

Feiten & cijfers

Bouwgegevens
Naam van het projectVERONELLO - ChievoVerona Servizi srl
Officieel sportcentrum AC ChievoVerona
TypologieSpeciale constructie
LocatieVia Veronello, 2
Calmasino, Verona, Italië
BouwprojectCentrale verwarming in de kleedkamers, vloerverwarming, waterverwarmingssysteem voor 22-24 douches (9 l/min.)
Vaillant-productenCondensatieketel ecoTEC plus 1206/5 (120 kW)
calorMATIC VRC 630 regelaar
allSTOR buffervat met 2 allSTOR plus VPS 2000/3-5 (2000 l) buffervaten en 1 allSTOR plus VPS 500/3-5 (500 l) buffervat
Zonne-energiestation auroFLOW exclusive VPM 60/2 S
18 thermische zonnepanelen auroTHERM plus VFK 155 V
1 mengmodule VR 60
1 Vaillant zonne-expansievat (140 l), één extra veiligheidstank (12 l) en 6 zonnevloeistoftanks (20 l)
EigenaarVeronello – ChievoVerona Servizi srl
ProjectontwikkelaarBacciconi Ing. Alessandro
- Studio Tecnico Bacciconi, Verona
info@bacciconi.it
AannemersbedrijvenMaurizio Volpato
Bortoletti Silvano & C. snc
Verona, Italië