Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Restaurant 120 Côté Cour: steeds de ideale temperatuur dankzij een hybride systeem

Restaurant 120 Côté Cour

Voor hun restaurant in een smaakvol gerenoveerde oude schuur wensten chef-kok Alain Etienne en zijn echtgenote Laurence Levis een systeem dat de zaal gelijkmatig zou verwarmen en koelen, om er zowel in de winter als in de zomer aangenaam te kunnen eten. Daarnaast diende de installatie te voldoen aan de sanitaire warmwaterbehoefte van het restaurant, die groter is dan in een gewone woning. Het is dus een hybride systeem geworden, bestaande uit een aroTHERM plus monobloc lucht/water-warmtepomp gekoppeld aan een geïnstalleerde ecoTEC plus condensatiegaswandketel voor de verwarming en vloerkoeling, met een extra aroVAIR ventilo-convector en een 150 liter uniSTOR warmwaterboiler.

Nicolas Lantin (Lantin Chauffage-Sanitaire)

Nicolas Lantin, manager van het bedrijf Lantin Chauffage-Sanitaire, licht de keuze voor deze configuratie toe, te beginnen met de elementen voor verwarming: “De architect die verantwoordelijk was voor de renovatie van het gebouw had me gevraagd om een ecologisch en economisch performant systeem te installeren. Wij begonnen met een hogetemperatuur-warmtepomp gecombineerd met een ecoTEC plus-propaangasketel – er is hier geen gasnet”. “We hebben een prioriteitspunt ingesteld dat rekening houdt met de geldende elektriciteits- en gastarieven, zodat het regelsysteem de prioritaire werking van de warmtepomp of boiler kan selecteren, d.w.z. de meest geschikte en kosteneffectieve energiebron kiezen om de gewenste temperatuur te bereiken.”

Daarnaast zorgt de ketel voor de productie van de grote hoeveelheid warm water die via een uniSTOR boiler van 150 liter beschikbaar is voor het restaurant.

aroVAIR ventilo-convector

Koel, zelfs in een hittegolf

Wat hier de aandacht trekt, is de keuze voor vloerkoeling in plaats van conventionele airconditioning. Alain Etienne, eigenaar en chef-kok van restaurant 120 Côté Cour, in Gentinnes, motiveert de keuze als volgt: “Mijn vrouw en ik vonden dat airconditioning veel te koude lucht blaast en dat het niet geschikt is voor een restaurantruimte.” De vloer wordt dus gekoeld via het vloerverwarmingscircuit. De eigenaren waren zich er echter van bewust dat bij zeer hoge buitentemperaturen het noodzakelijk zou zijn om met een bijkomend systeem voor additionele koeling te werken. Kevin Henry, accountmanager Vaillant voor Waals-Brabant en Namen, stelde voor een aroVAIR ventilo-convector unit te plaatsen, een inbouwcassette in het plafond: “Als vloerkoeling moet plaatsvinden boven het dauwpunt om condensvorming op de vloer te voorkomen, laat dit systeem koeling tot onder het dauwpunt toe doordat het is uitgerust met een condensaatafvoer.” Nog een verschil tussen dit type ventilo-convector en een airco: dit is een hydraulische aansluiting, dus wateraanvoer en -retour. “We gebruiken het water dat is opgeslagen in een buffer die gemeenschappelijk is voor de ketel en de warmtepomp, om het vervolgens terug te sturen naar de ventiloconvector die warm of koud afgeeft”, legt Kevin Henry uit.

hybride systeem met een ecoTEC plus condensatieketel en aroTHERM plus lucht/water-warmtepomp

Eenvoudige plaatsing, productkwaliteit

Wat vindt Nicolas Lantin van de aroVAIR? “Dit model was gloednieuw, het was de eerste keer dat ik er een plaatste. Ik vind het gemakkelijk te installeren en effectief. Daarnaast neemt het niet veel ruimte in beslag, is het makkelijk in onderhoud en kun je met een afstandsbediening kiezen tussen verschillende snelheden en standen.”Over het algemeen waardeert Nicolas het plaatsingsgemak van Vaillant-producten (in het bijzonder de aroTHERM-warmtepomp) en hun kwaliteit. “Voor de ketel heb ik ecoTEC plus gekozen omdat die voor mij echt de beste prijs-kwaliteitsverhouding biedt. De ketel heeft een garantie van 5 jaar, biedt goede prestaties en van de honderd ketels die ik al heb geïnstalleerd, heeft geen ervan ooit een storing gehad. En als dat het geval is, zijn reserveonderdelen binnen de 24 tot 48 uur beschikbaar.”

restaurateurs : Laurence Levis en Alain Etienne

Opvolging van A tot Z

Dit zijn niet de enige redenen die Nicolas Lantin ertoe aanzetten om met Vaillant samen te werken. Hij spreekt van een echt partnership, totaal vertrouwen en de ongeëvenaarde service waarop hij kan rekenen: “Om te beginnen krijg ik op verzoek een technisch plan dat ons helpt perfect te werken. Ook hebben we telefonische technische ondersteuning voor aansluitingen. Hier had Kevin me bijvoorbeeld gewaarschuwd voor een kleine specificiteit van een elektrisch relais, en de monteur legde ons duidelijk uit hoe we de plaatsing moesten uitvoeren. We kunnen echt rekenen op een opvolging van A tot Z.”

Nicolas onderstreept ook het belang van de Vaillant-website: “Een compleet platform, waarop we alle informatie kunnen vinden: van de technische fiches tot de mogelijkheid om plannen, diagrammen opnieuw samen te stellen.“

buitenvoeler voor weersafhankelijk regelaar

Betrouwbaarheid en efficiëntie op lange termijn

Nicolas is al 12 jaar zelfstandig loodgieter-verwarmingsinstallateur. “Verwarming, voor nieuwbouw of kleine verbouwingen, vertegenwoordigt 80% van mijn werk. In het begin installeerde ik vooral individuele gascondensatieketels. Maar met de nieuwe normen en een scherper ecologische focus bied ik mijn klanten geregeld warmtepompen aan, die nu steeds efficiënter worden.” Waarom is Vaillant zijn favoriete merk? “Waar ik vooral naar op zoek ben, zijn producten die betrouwbaar en op lange termijn effectief zijn. En dat is precies wat ik vind in dit bekende merk, dat al jaren aanwezig is op de markt en volkomen terecht van een uitstekende reputatie geniet.”

draadloze weersafhankelijke thermostaat multiMATIC VRC 700f

Aardgas of propaan

Omdat de ketel niet op het gasnet kon worden aangesloten, viel de keuze op een van de vele converteerbare modellen ecoTEC plus cv-ketel op vloeibaar gas: ze kunnen worden goedgekeurd om zowel op aardgas als op propaan (I3P) te werken, hoewel erop gelet werd dat het juiste onderdeelnummer van de boiler aangepast is voor dit soort gas. Let op: een nieuwe propaantank, nodig voor de goede werking van het restaurant, wordt ook gebruikt om de boiler te voeden.

Projectfiche
Renovatiejaar:2021
Opleveringsjaar:2021
Verwarmingstype:Vloerverwarming
Vloerbekleding:Hout
Oppervlakte:50 tot 60 m² verwarmd en gekoeld oppervlak
Welke installatie?
InstallateurLantin Chauffage-Sanitaire, Cortil-Noirmont (Chastre – provincie Waals-Brabant)

Interesse in een warmtepomp?

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.