Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Alles-in-één: warmtepompoplossing voor vrijstaande huizen die voldoen aan de KfW 40 Plus efficiëntienorm

Heiden in Münsterland, Duitsland

De feiten

 • Eengezinswoning in prefabhoutconstructie met puntdak
 • 162 m² leefruimte en bruikbare vloerruimte
 • Primaire energiebehoefte: 24,6 kWh/m²a
 • Finale energiebehoefte: 28,0 kWh/m²a

Het energieconcept

 • recoCOMPACT exclusive lucht/water-warmtepomp voor verwarming en actieve koeling
 • 5,7 kW vermogen
 • Ingebouwde binnenventilatie met tot 95% warmteterugwinning
 • Ingebouwde boiler voor directe toevoer van 225 l warm water
 • Warmteverdeling en koeling via vloerverwarming
 • Fotovoltaïsch systeem bestaande uit 12 fotovoltaïsche modules met een vermogen van 3,6 kWp
 • 3,6 kW batterijsysteem

Duurzaam en betaalbaar wonen – beide kunnen samengaan

Het is nu al een tijdje mogelijk om prefabwoningen af te stemmen op de specifieke plannen van de eigenaars. Tanja en Philip Brun zijn daar een mooi voorbeeld van. Het koppel maakte zijn droom waar en heeft nu een eigen duurzame en betaalbare woning met een geprefabriceerd houtskelet: een comfortabele leefruimte van 162 m² die voldoet aan de KfW 40 Plus efficiëntienorm.

De uitdaging

Het verwarmingssysteem moest duurzaam en voordelig in gebruik zijn. Net zo belangrijk was een hoge seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding (SEPR).

En omdat al de gebouwtechnologie in het bijgebouw moest komen, was het van het allergrootste belang om zuinig om te springen met ruimte.

De oplossing

Het gezin Brun koos voor een alles-in-éénoplossing van Vaillant. Een recoCOMPACT exclusive lucht/water-warmtepomp die volledig binnen is opgesteld, voorziet het huis van milieuvriendelijke verwarming, warm water en verse lucht. Een warmwaterboiler van 225 l en een ventilatie-unit zijn ingebouwd. Tanja en Philip Brun zijn ook bijzonder te spreken over de koelfunctie.

Een groot deel van de stroom wordt geleverd door de fotovoltaïsche systemen en de batterij. Dat houdt de werkingskosten laag.

De lucht/water-warmtepomp recoCOMPACT exclusive kan in slechts één dag geïnstalleerd worden. Met niet meer dan 1,5 m² neemt het alles-in-éénsysteem weinig plaats in: het gezin Brun gebruikt de installatieruimte van 5 m² nu ook om er tuingereedschap in te zetten.

In de dichtbebouwde wijk was het voortgebrachte geluid een heel gevoelig punt: in de nachtstand ligt het geluidsniveau buiten, op 3 meter van het beschermrooster, onder 35 db(A) – dat kan je vergelijken met een tikkend uurwerk. Er waren nooit klachten van de buurman, ook al ligt het bijgebouw vlak naast zijn patio.

De lucht/water-warmtepomp recoCOMPACT exclusive kreeg het Green iQ-label dat wordt toegekend aan een bijzonder energiezuinig, intelligent verbonden en duurzaam product. Het systeem kan slim worden beheerd met een gratis app. Het milieubewuste gezin geniet hierdoor maximaal comfort en koppelt dat aan een goed gevoel.

Waarom Vaillant?

Verwarming, koeling, ventilatie en warm water verenigd in één toestel: deze perfect afgestelde en energiezuinige oplossing zorgt voor comfort in de gezinswoning.

De perfecte oplossing voor ons huis

“Een duurzaam en doeltreffend verwarmingssysteem dat de woning zo nodig ook kan koelen: na een hete zomer kunnen we het echt niet meer missen.”

Heb je advies nodig van een specialist in warmtepompen?

Wij helpen je met plezier verder!