Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Openbare kleuterschool, San Sossio Baronia (Italië)

Toen de gemeente San Sossio Baronia besloot om een openbare kleuterschool te renoveren, wilde ze er een zelfvoorzienend project van maken op basis van geothermische warmtepompen, thermische zonnepanelen en een condensatieketel. De combinatie van de verschillende energiebronnen zou de volledige structuur voorzien van huishoudelijk warm water en verwarming.

De openbare kleuterschool in San Sossio Baronia telt drie verdiepingen die elk een oppervlakte van ongeveer 400 m² hebben. De eerste verdieping wordt gebruikt als gymzaal en werd door de architect voorzien van ventilatorconvectoren. Op de tweede verdieping bevinden zich de speelruimte voor de kinderen en de administratieve kantoren, op de derde verdieping een appartement voor de gerant van het gebouw. Na de herstructureringswerken verlaagde de ingenieur de thermische behoeften door de volledige structuur te bedekken met een thermische behuizing. Omdat het systeem zowel verwarming als sanitair warm water moest leveren, koos hij voor een oplossing op maat met een gestratificeerd buffervat. Zo kan er water uit verschillende temperatuurlagen worden gehaald en aan bovenstaande eisen worden voldaan. Op het buffervat werden verschillende warmtegeneratoren, een zonne-installatie met leegloop, een condensatieketel en twee bodem/water-warmtepompen aangesloten. Alle warmtegeneratoren kunnen werken op de hoge en lage temperatuurlagen van het buffervat, volgens de vraag van de gebruiker en de stratificatie van het vat. Een snelle warmtewisselaar zorgt voor de productie van sanitair warm water die het water uit de bovenkant van het buffervat trekt. Het water voor de verwarming wordt door de circulatiepomp verzameld in de onderste laag.

Er werd ook een fotovoltaïsch systeem van 12 kW geïnstalleerd om de bedrijfskosten en milieu-impact te beperken. Door de verschillende oplossingen te combineren, werden bovenstaande doelstellingen al bereikt in de overgangsfase (3 maanden operationeel). Na een jaar in bedrijf zal de kostenvermindering naar schatting meer dan 50 % bedragen en de milieu-impact minimaal zijn. Door te kiezen voor auroTHERM VFK 140 zonnepanelen met leegloop kon een betere warmteoverdracht worden bereikt en het thermische comfort binnen de structuur worden geoptimaliseerd. Er werd ook voor deze oplossing gekozen wegens de operationele kenmerken. De structuur vereist 36 kW voor de twee bovenste verdiepingen en 28 kW voor de benedenverdieping. Er kon aan de vraag worden voldaan met een thermisch gelaagd buffervat van 1.500 l, twee parallel werkende bodem/water-warmtepompen van 15 kW elk, een condensatieketel van 46 kW en vier zonnepanelen met leegloop. Het sanitair warm water wordt aan het buffervat onttrokken via een console voor snelle warmteoverdracht die 35 l/min. produceert. Stroomafwaarts van het buffervat zorgen vier circulatiegroepen voor de thermische behoeften van de structuur, met een directe zone van 45/50 ºC en drie gemengde zones van 39 ºC. Elke bodem/water-warmtepomp beschikt over drie putten van ongeveer 98 m diep, goed voor een vermogen van bijna 5.000 W per put.

Feiten en cijfers

Bouwgegevens
Naam van het project:Openbare kleuterschool in San Sossio Baronia
TypologieKleuterschool
LocatieSan Sossio Baronia, Italië
Voltooiing2016
Kerncijfers - bouwprojectRenovatie van een kleuterschool om de thermische behoeften te verminderen. Het project is gericht op zelfvoorziening, met behulp van bodem/water-warmtepompen, een zonne-installatie en condensatieketel.
Kerncijfers - technologieVaillant ecoTEC plus condensatieketel, wandmodel
Vaillant flexoTHERM exclusive VWF 157/4 warmtepomp (2 stuks)
Vaillant allSTOR exclusive VPS 1500/3-7 multifunctioneel buffervat
Vaillant multiMATIC VRC 700 weersafhankelijke regelaar
Vaillant VR 70 module voor extra CV-kringen
Vaillant auroTHERM VFK 140/2 VD zonnepaneel
EigenaarGemeente San Sossio Baronia
ArchitectenFrancesco Iacoviello, Castel Baronia
Uitvoerend bedrijfThermica Baronia di De Cicco Giovanni, San Sossio Baronia
Foto’sVaillant

Interesse in een warmtepomp?

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.