Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Nieuwe open bebouwing met zonneboiler en condensatieketel

Birgitt en Sarah besloten enkele jaren geleden om het stadsleven in Leuven in te ruilen voor een nieuw huis in de regio van Sint-Truiden. Het werd een hedendaagse woning met grote ramen achteraan, met een mooi uitzicht op het glooiende landschap. Voor de technieken was het devies: ecologisch verantwoord maar betaalbaar. Installateur Ronny Croes van de firma Croes-Bellen voerde de plaatsing van de toestellen uit.

"In Vlaanderen moet bij nieuwbouw en grondige verbouwingen een minimale hoeveelheid energie uit hernieuwbare bronnen komen. Met een zonneboiler voldoe je het gemakkelijkst aan die voorwaarde.''

Een nieuw begin

Sarah komt uit Gent. Voor Birgit betekende Sint-Truiden een terugkeer naar haar roots, met vader en moeder als buren.

Birgit: “Mijn vrouw en ik hebben elkaar als studenten leren kennen in Leuven, en we zijn in de buurt blijven wonen. We huurden een appartement niet te ver van Brussel, Sarahs werkplek, en niet te ver van Antwerpen, waar ikzelf werk.

"In Antwerpen wonen was handig, maar via mijn ouders konden we grond kopen in Sint-Truiden. Er is hier meer rust en natuur en vinden we op dit moment belangrijk, zeker voor ons zoontje Roman."

Een zonneboiler auroSTEP plus 250, en een condensatieketel ecoTEC plus VC 206

Voor nieuwbouw is in Vlaanderen een minimaal aandeel aan hernieuwbare energie verplicht.

Er zijn zes maatregelen mogelijk. Een zonneboiler, een PV-installatie en een warmtepomp zijn de meest gangbare daarvan.


Sarah: “We kozen voor een zonneboiler omdat die financieel gezien het interessantst is als je wilt inspelen op die wettelijke vereisten. Eigenlijk willen we ook graag een warmtepomp die de warmte uit de bodem haalt. Maar om budgettaire redenen houden we het voorlopig bij een condensatiegaswandketel.”

Ronny: “De ketel staat alleen in voor de verwarming, hoewel hij ook kan bijspringen in de productie van sanitair warm water. Maar daarvoor hebben we hier de zonneboiler, een auroSTEP plus."

"Het nieuwe model beschikt over een efficiënte pomp. Schijnt de zon feller, dan gaat de pomp harder draaien waardoor er meer warmte wordt overgedragen. Een boiler als deze heb je na 5 à 7 jaar terugverdiend."

Technische fiche

Informatie over de installatieNieuwbouw in Sint-Truiden
Zonneboiler:auroSTEP plus 250 (type leegloop)
Collectoren:auroTHERM VFK 145
Condenserende gaswandketel: ecoTEC plus VC 206
Weersafhankelijke regeling:multiMATIC VRC 700
Stuurmodule: VR70
Installateur Ronny Croes: "Het nieuwe model van de auroSTEP plus beschikt over eene uiterst efficiënte pomp. Schijnt de zon feller, dan gaat de pomp harder draaien, waardoor er meer warmte wordt overgedragen."

Gezien de minimalistische stijl van hun huis wilden Birgit en Sarah geen overdreven druk interieur.

Ze gaven de voorkeuraan vloerverwarming, maar lieten toch enkele radiatoren installeren.


Birgit: “We vinden het fijn om over een warme vloer te lopen. Beneden is er vloerverwarming in de keuken en woonkamer, en in de hal en het toilet. Boven is dat in de nachthal, het toilet, de badkamer en studeerkamer. Voor de verwarming deden we een beroep op een studiebureau. Zo vernamen we dat je beter radiatoren installeert als je een ruimte snel op de gewenste temperatuur wilt krijgen, bijvoorbeeld wanneer je ’s avonds thuiskomt …

Ronny: “Vloerverwarming is een aangenaam maar traag reagerend systeem, ideaal om hier een basistemperatuur van pakweg 19 °C te verkrijgen. Met die radiatoren voegen we snelheid en flexibiliteit toe. In de kelder hebben we ook twee kringen: één voor de radiatoren, die met een aanvoertemperatuur van 40 tot 60 °C werken, en eentje voor de vloerverwarming, waar een aanvoertemperatuur van 30 tot 35 °C volstaat. Komt er later een warmtepomp bij, dan is die vooral interessant in combinatie met de vloerverwarming. Bij een hogere aanvoertemperatuur is een condensatieketel interessanter.”

Sarah, eigenaar: "We kozen voor een zonneboiler omdat die financieel gezien het interessantst is als je wilt inspelen op de wettelijke vereisten"

De keuze voor een studiebureau

Het is uitzonderlijk dat bouwers voor het uittekenen van een verwarmingsinstallatie een studiebureau inschakelen. Maar niet onlogisch, zo blijkt!


Sarah: “In aanloop naar ons bouwproject hebben we heel wat gelezen en zijn we met verschillende mensen gaan praten. Onder meer op Batibouw, waar we twee jaar geleden ook met vertegenwoordigers van Vaillant spraken. Je komt altijd nieuwe dingen te weten. Bijvoorbeeld het feit dat oude ketels uitsluitend op vol vermogen werken. Een moderne ketel levert dan weer net die warmte die je nodig hebt. Niet te veel, en niet te weinig."

Identikit

Informatie over de bouwNieuwbouw in Sint-Tuiden
Bewoners:Birgitt (30), Sarah (32) en Roman (2)
Beroep:Allebei leerkracht Latijn - Grieks
Type: Open bebouwing - nieuwbouw
Warmwaterverbruik: 1 badkamer met bad en douche
Ontwerper:Egide Meertens, Riemst
Studiebureau:Heedfeld, Riemst
Start werken:november 2014
Oplevering:januari 2016
Verwarmingselementen:vloerverwarming + radiatoren
Beglazing: superisolerend (Ug = 1,1)
Oppervlak gelijkvloers: 103 m2
Oppervlak verdieping: 88 m2
Ventilatie:systeem D
Dakisolatie:PIR-schuim (2 x 10 cm)
Spouwisolatie:PUR-platen (14 cm)
Vloerisolatie:gespoten PUR (15 cm)
K-waarde:31
E-peil:62

Interesse in een warmtepomp?

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.