Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Nieuw leven voor geklasseerd jachthuis

Op de grens tussen Maasmechelen en Zutendaal legt het Agentschap Natuur en Bos de laatste hand aan de bouw van een bio-ecologische loods. Eerder dit jaar werd al de verbouwing van het geklasseerde jachthuis Heiwijk tot duurzame ambtswoning en bio-ecologisch regiokantoor afgerond. De lucht-water monobloc warmtepompen aroTHERM spelen een hoofdrol in de verwarming en de productie van sanitair warm water in het complex.

Nieuw leven voor geklasseerd jachthuis

In 1968 kocht de voorganger van het Agentschap Natuur en Bos het geklasseerde jachthuis Heiwijk, de boerderij en de stallingen en nam ze in gebruik als uitvalsbasis voor de groenarbeiders van het Nationaal Park Hoge Kempen en als boswachterswoning. Met de strengere energieambities van de overheid drong zich een renovatie van het jachthuis op. Het geklasseerde jachthuis werd intussen verbouwd tot bio-ecologische woning en regiokantoor, de overige gebouwen maakten plaats voor een bio-ecologische loods. “De buitengevels van het jachthuis zijn volledig gerestaureerd, terwijl we binnen deze contouren een nieuwe houtskeletwoning optrokken. De nieuwbouw voldoet aan de principes van bio-ecologisch bouwen. In die context werd ook een energievriendelijke verwarmingsoplossing verwacht,” vertelt Mathijs Driesen, afdelingshoofd HVAC & Sanitair bij Driesen nv.

Mathijs Driesen (Driesen nv) en Kurt Schroyen (Vaillant): Wij vonden de ideale oplossing voor de productie van warm water én de warmtebehoefte voor vloerverwarming

Warmtepomp en zonnepanelen hand in hand

Driesen ging die uitdaging aan en werkte samen met Kurt Schroyen, accountmanager van Vaillant een concept uit dat aan de verwachtingen voldeed. “In de technische ruimte hebben we twee installaties opgesteld. De eerste voor de ambtswoning heeft een multifunctioneel thermisch gelaagd buffervat allSTOR exclusive (800 liter) als hart. In dit buffervat, dat zowel voor de productie van warm water als voor ondersteuning van de verwarming kan dienen, houden twee aroTHERM VWL-lucht/water-warmtepompen (monobloc) en een auroTHERM thermisch zonnepaneel het water op temperatuur. Deze combinatie is dus een veel compactere oplossing. Want door de boiler door een drinkwaterstation te vervangen en de buffer door een allSTOR exclusive zijn we van twee vaten naar één vat kunnen gaan. Door zijn gelaagde structuur kan de allSTOR exclusive warmte in het buffervat opslaan in temperatuurlagen. De bovenste laag levert het sanitair warm water voor het boswachtersgezin van zes. De onderste laag voorziet de vloerverwarming in de drie verdiepingen tellende woning van warm water. Een multiMATIC VRC 700 weersafhankelijke regeling stuurt de volledige verwarmingsinstallatie,” licht Mathijs Driesen toe. Het regiokantoor – bestaande uit twee kantoren en een vergaderzaal – heeft heel wat minder power nodig. “Hier volstaat een aroTHERM-lucht/ water-warmtepomp (monobloc) om een buffervat (100 liter) allSTOR VPS 100 op temperatuur te houden,” schetst Mathijs Driesen.

allSTOR exclusive (800 l) buffervat, met twee aroTHERM VWL-lucht/water-warmtepompen

Zoeken naar comfort

Voor Driesen was het de eerste keer dat hij een concept rond een warmtepomp uitwerkte. “En het was dan meteen een cascade-oplossing. Gelukkig konden we rekenen op de ondersteuning van Vaillant,” vertelt Mathijs. Kurt Schroyen analyseerde samen met Mathijs de verwachtingen van de opdrachtgever en zocht naar een oplossing die kon overtuigen. “Oorspronkelijk was er een zonneboiler voorzien. Maar gezien de grote behoefte aan sanitair warm water voor het boswachtersgezin zou een multifunctioneel systeem rond een buffervat meer comfort bieden, Want de buffer wordt gebruikt zowel voor de productie van warm water als voor de warmtebehoefte voor vloerverwarming. Tevens zorgen de thermische zonnepanelen auroTHERM niet alleen voor het sanitair warm water maar ook voor warmte voor de vloerverwarming,” geeft Kurt Schroyen aan. “Een bijkomend voordeel van deze opvatting is dat de zon zowel in de zomer als in de winter ondersteuning biedt. In de zomer zorgt zij voor hoge temperaturen voor sanitair warm water. In de andere seizoenen biedt ze ondersteuning voor de warmte voor de vloerverwarming.”

lucht/water-warmtepompen aroTHERM

Verzorgde installatie

Het onderbrengen van de technische installatie in de krappe, gewelfde kelder was geen sinecure. “Om de nodige bevestigingspunten te hebben zijn we gestart met een wand in Trespa-panelen. Een andere uitdaging was het binnenkrijgen van het grote buffervat langs het keldergat, er was nog geen trap naar de kelder en de deuropening is smal,” zegt Mathijs Driesen. Het installatiebedrijf leverde bijzonder verzorgd werk en zocht daarbij meer dan eens naar maatoplossingen. Zo werd tussen het buffervat en de warmtepompen die 20 m verderop staan opgesteld een ondergrondse leiding aangelegd. De overgang tussen de ondergrondse geïsoleerde leidingen en de warmtepomp werd mooi afgewerkt met een geplooide kap in dezelfde kleur als de warmtepomp. Ter hoogte van de luchtgroepen is de elektrische bekabeling netjes gebundeld in pvc-buizen.

Vloerverwarming voor loods

Dit najaar nog rust Driesen de aanpalende loods uit met een vergelijkbare oplossing. “We hebben net de studie afgerond,” verklapt Mathijs Driesen. “Het concept is vergelijkbaar met dat van het jachthuis, alleen gebruiken we hier geen zonne-energie. We vertrekken opnieuw van twee aroTHERM lucht/water-warmtepompen in cascade die een buffervat van 1.000 l op temperatuur houden. Het bijzondere aan deze passieve loods (de eerste in België opgetrokken in passieve woningbouw) is dat ze een lage energiebehoefte en grote piekbelasting heeft. Daardoor kunnen de groenwerkers nagenoeg gelijktijdig douchen. Voor de verwarming maken we opnieuw gebruik van vloerverwarming.”

Projectfiche
Bouwjaar:2018
Opleveringsjaar:2019
Verwarmingstype:vloerverwarming
Vloerbekleding:parket
Ventilatiesysteem:D
Oppervlakte:285 m²
Welke installatie?
  • Ambtswoning: allSTOR exclusive (800 l) buffervat, met twee aroTHERM VWL-lucht/water-warmtepompen en een auroTHERM thermisch zonnepaneel
  • Regiokantoor: allSTOR VPS 100 (100 l) buffervat, met een aroTHERM-lucht/water-warmtepomp
InstallateurDriesen nv

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.