Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Exclusieve woningen in district 22 - waar comfort en ecologie hand in hand gaan

Donaustadt in Wenen, Oostenrijk

Bodem/water-warmtepomp voor een nieuwbouw-meergezinswoning

Ecologisch wonen met milieuvriendelijke bodem/water-warmtepomp van Vaillant

Algemene informatie over huis en systeem

De feiten

Het energieconcept

De feiten

De feiten

  • Wooncomplex met elf wooneenheden in een lage-energiegebouw
  • Appartementen van 63 tot 150 m²
  • Zeer hoogstaande voorzieningen waaronder een balkon of eigen tuin

Het energieconcept

Het energieconcept

  • geoTHERM VWS 380/3 bodem/water-warmtepomp met vermogen van 38 kW met een tussenwarmtewisselaar
  • Twee allSTOR VPS multifunctionele buffervaten van elk 1500 liter
  • Twee aguaFLOW exclusiv VPM 40/45 drinkwaterstations met tot 45 l/min. continue warmwaterproductie op 60°C
  • Twee eloBLOCK elektrische cv-ketels
  • Netatmo kamerthermostaat voor elke wooneenheid incl. een gratis app
  • Permanente afstandsdiagnose, instelling en regeling van het warmtecentrum met de comDIALOG online communicatiemodule

Het uitgangspunt

In het Weense district Donaustadt werd een opvallend gebouw opgetrokken dat elf door de eigenaar bewoonde appartementen telt. Het hele concept is afgestemd op gezinnen, koppels en alleenstaanden. Daarom hebben de appartementen exclusieve voorzieningen, zoals een patio en een eigen tuin.

De focus van het project lag op energievoorziening die zuinig omspringt met grondstoffen, gekoppeld aan een hoge graad van comfort. Verwarming in de winter en koeling in de zomer waren een vereiste. Aangezien de wooneenheden een bad en douche hebben, en sommige ook meerdere badkamers, was de toevoer van warm water het allerbelangrijkste. Bevoorradingszekerheid komt op de eerste plaats.

De oplossing

Centraal in het systeem staat de geoTHERM VWS 380/3 bodem/water-warmtepomp met een vermogen van 38 kW. De warmte – en passieve koeling! – wordt verspreid via vloerverwarming. De koeling wordt centraal geprogrammeerd. In elke wooneenheid is er een schakelaar om de koeling te activeren.

De warmwaterproductie gebeurt centraal. Om te voldoen aan de hoge warmwatervereisten, werd een allSTOR plus multifunctioneel buffervat met een inhoud van 1500 liter in het systeem ingebouwd. Daardoor is voldoende warm water beschikbaar, dat wordt geleverd via de twee aguaFLOW exclusiv drinkwaterstations, elk met een vermogen tot 45 liter per minuut. Dit vermogen en de instandhouding van de waterkwaliteit volgens de ÖNORM B 5029 norm worden ondersteund door elektrische naverwarming met de eloBLOCK. Op die manier kunnen pieken in de vraag worden opgevangen.

Het verwarmingscomfort wordt individueel geregeld met het netATMO-systeem, de kamerthermostaat voor de smartphone. De bewoners van elke wooneenheid kunnen dus verwarmingsscenario’s en warmwatertemperaturen op maat instellen en die in korte tijd aanpassen met hun eigen smartphones.

Betrouwbare werking dankzij service

Het hele systeem is digitaal verbonden en gekoppeld aan de klantendienst van Vaillant via de comDIALOG communicatiemodule. Het kan dus bewaakt en geparametriseerd worden – de klantendienst van Vaillant wordt zelfs zo snel van een storing op de hoogte gebracht dat een onderbreking van de toevoer binnen het gebouw in het beste geval helemaal vermeden kan worden.

Waarom kiezen voor Vaillant een goede beslissing is

Vaillant trad van het begin tot het einde van dit project op als een partner. Van de selectie van het systeem en de hulp bij de planning tot de levering en opstart van het product. Alle systeemcomponenten waren afkomstig van één bron. Dit was een groot voordeel. Het systeem wordt verder beheerd door Vaillant.

Heb je advies nodig van een specialist in warmtepompen?

Wij helpen je met plezier verder!