Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

‘Fraunhofer inHaus’, Duisburg

Het ‘inHaus1’ in Duisburg is Duitslands meest innovatieve woongebouw. Het half vrijstaande gebouw huisvest naast wooneenheden ook een onderzoekscentrum. Bijna 15 jaar lang al testen instellingen van de Fraunhofer Society hier intelligente technologieën en kamer- en bouwsystemen die bedoeld zijn om ons het leven gemakkelijker, veiliger en comfortabeler te maken. De experimentele woonomgeving wordt verwarmd door systeemtechnologie van Vaillant.

Het ‘Fraunhofer inHaus’ Centre bundelt de onderzoeksactiviteiten en de competenties van verscheidene Fraunhofer-instellingen en ruim 120 businesspartners. In twee testomgevingen, het woongebouw ‘inHaus1’ en de onderzoeksfaciliteit ‘inHaus2’, werken onderzoekers samen met industriële partners aan oplossingen en het ontwikkelen van nieuwe markten. In de experimentele faciliteit ‘inHaus1’ wordt al bijna 15 jaar onderzoek verricht naar intelligent wonen in de toekomst. Sinds 2001 staan het laboratorium en de evenementen- en opleidingsruimte ter beschikking voor het testen van nieuwe materialen, vernieuwende bouwtechnologie en elektronische bijstandssystemen voor smart homes en seniorvriendelijk bouwen. Speciale aandacht gaat daarbij naar energie-efficiëntie en nieuwe bijstandssystemen om senioren het leven aangenamer en gemakkelijker te maken.

De warmtebron voor ‘inHaus1’ omvat een geothermische bodem/water-warmtepomp geoTHERM plus met vier sondes, een aanvullende condensatieketel op gas ecoTEC exclusive en vier auroTHERM zonnecollectoren. Daarnaast werden ook een gecontroleerd woningventilatiesysteem recoVAIR met warmterecuperatie en een climaVAIR monosplit airconditioning geïnstalleerd. De onderzoekers hebben alle componenten verbonden tot een intelligent netwerk, met het oog op een optimaal energiegebruik en maximaal comfort.

“Innovaties vinden niet langer plaats op productniveau, maar veeleer op systeemniveau. De doelstelling moet daarom zijn om de technische uitrustingsbundels, waaronder verwarming, ventilatie en airconditioning, onderling en met het systeem van het huis te koppelen tot een zo eenvoudig mogelijk netwerk”, aldus Volkmar Keuter, directeur van het ‘Fraunhofer inHaus’ Centre. “De signalen van de deur- en venstercontacten worden verzameld en naast die van de temperatuursensoren in de ruimten gelegd. De computer vergelijkt die dan met de gegevens van de verwarmingseenheid en het bufferopslagsysteem. Op die manier kan de technologie voor verwarming of koeling in heel uiteenlopende configuraties optimaal worden aangestuurd.”

Feiten en cijfers

Bouwgegevens
Naam van het projectinHaus 1
TypologieWoonomgeving, onderzoeksruimte
LocatieDuisburg
Voltooiing2001
Kerncijfers - oppervlakteBruikbare ruimte 250 m², verspreid over twee niveaus
Producten
  • bodem/water-warmtepomp geoTHERM met vier sondes
  • condensatiegaswandketel ecoTEC exclusiv
  • auroTHERM zonnecollectoren
  • recoVAIR ventilatie van de woonruimte
  • climaVAIR monosplit airconditioning
EigenaarFraunhofer inHaus Centre, bestaande uit Fraunhofer IAO, IBP, IMS, ISST, ISE en UMSICHT
ArchitectGeen architect bij betrokken, aangezien het om een testomgeving gaat
Facilitair plannerKarl Heinz Efkemann, Duisburg

Vergunningsgegevens

Contacten en goedkeuringen:
Verena Sagante M.A.
Bijkantoor van het Fraunhofer inHaus Centre
Consultant van het inHaus Management, Marketing & PR
Forsthausweg 1, 47057 Duisburg
Tel. +49 203 713967-235
verena.sagante@ims.fraunhofer.de

Interesse in een warmtepomp?

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.