Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

EnergieWertHaus Rösrath

In 2010 werd in Rösrath een milieuvriendelijk huis of ‘EnergieWertHaus’ gebouwd als resultaat van de samenwerking tussen het echtpaar Hermann – een ontwerper en een bouwer –, de fabrikanten Vaillant en Ytong, en de certificeringsinstelling DEKRA.

Doel van het EnergieWerthaus project

Het doel was om een modulair systeem voor nieuwe energiezuinige woningen te ontwikkelen dat alleen via gecertificeerde ontwerpers en aannemers kan worden uitgevoerd. Het energieverbruik van dergelijke woningen ligt dertig procent onder het wettelijk verplichte niveau en het huis in Rösrath ontving hiervoor in 2012 de RWE Award voor klimaatbescherming.

In 2010 werd in Rösrath een milieuvriendelijk ‘EnergieWertHaus’ gebouwd in de vorm van een tweegezinswoning. Het energieverbruik van dit huis ligt dertig procent onder het wettelijk vereiste niveau, waarvoor het in 2012 de RWE Award voor klimaatbescherming ontving. Het duurzame concept werd ontwikkeld door het echtpaar Johannes en Dagmar Hermann – respectievelijk bouwer en ontwerper –, in samenwerking met Vaillant, fabrikant van verwarmingstechnologie, Ytong, specialist op het gebied van bouwmateriaal, en de certificeringsinstelling DEKRA. Het doel was om een energiezuinig modulair systeem voor milieuvriendelijke huizen te ontwikkelen, dat alleen via gecertificeerde ontwerpers en aannemers kan worden ontworpen en uitgevoerd.

De architectuur van het huis

De heldere architectuur van het huis, dat uit twee samengevoegde rechthoekige skeletten bestaat, valt op in de landelijke omgeving. De drie verdiepingen tellende nieuwe woning ligt tegen een heuvel en hiervan is gebruikgemaakt om in de kelder extra leefruimte te creëren. De enorme aluminium ramen, die van de vloer tot het plafond reiken, onderbreken de gepleisterde gevels en laten veel licht binnen in het woning. De combinatie van driedubbel glas en 36,5 centimeter dikke gasbetonnen muren vormt het energiezuinige skelet van het gebouw.

Het verbruiksniveau

Het systeem voor warmteopwekking is al even milieuvriendelijk. Via één put wordt voldoende energie gewonnen om aan de warmte- en warmwaterbehoefte te voldoen door middel van een Vaillant geoTHERM bodem/water-warmtepomp met een tweeledig buffervat. Daarnaast zorgt het Vaillant recoVAIR ventilatiesysteem ervoor dat er geen energie verloren gaat en tot wel 95 procent van de afvalwarmte wordt teruggewonnen.

De woning met een oppervlakte van 240 vierkante meter heeft een totaal primair energieverbruik van slechts 34,79 kWh/m2 per jaar. Het uiteindelijke energieverbruik, of het totaal van de kamer- en warmwaterverwarming, is nog lager, namelijk 13,4 kWh/m2 per jaar. “De verbruiksniveaus liggen meer dan tien procent onder de vereisten voor een passiefhuis”, aldus Johannes Hermann.

Facts and figures

Bouwinformatie
Bestemming, naam project:EnergieWertHaus Rösrath
Type bouw:Woning
Locatie:Bensberger Straße 325, 51503 Rösrath-Forsbach, Duitsland
Voltooiing:2010
Belangrijke cijfers – oppervlak:240 m2 woon- en gebruiksruimte
Belangrijke cijfers – technologie:Primair energieverbruik: 34,79 kWh/m2 per jaar
Uiteindelijk energieverbruik: 13,4 kWh/m2 per jaar
Energiezuinige woning KfW55 conform EnEV2009
Belangrijke cijfers – energieconcept:Aardwarmte via put, geoTHERM bodem/water-warmtepomp in combinatie met allSTOR buffervat (boiler en buffer in één), vloerverwarming, recoVAIR ventilatiesysteem
Eigenaar gebouw:Dipl.-Ing. Architecture Johannes Hermann, Dagmar Hermann M.A.
Projectontwikkelaar:Samenwerkingsverband van Vaillant, Ytong en DEKRA
Architect:Dipl.-Ing. Architecture Johannes Hermann, Dagmar Hermann M.A.
YTONG Bausatzhaus Rhein-Sieg-Oberberg GmbH
Faciliteitenplanning:Dipl.-Bauing. Helmuth Rosenthal
  

Interesse in een warmtepomp?

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.