Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Elternhaus Kinderhilfe Dresden

In 2008 werd op het terrein van het universitair medisch centrum het familiehuis van de kinderstichting Dresdner Kinderhilfe gebouwd. De vier verdiepingen tellende kubus, ontworpen door architectenbureau zanderarchitekten, biedt dertien appartementen voor gezinnen van kinderen die een behandeling ondergaan. Het interieur wordt gedomineerd door strakke lijnen, felle kleuren en natuurlijke materialen. Het efficiënte technologische concept bestaat uit een geoTHERM bodem/water warmtepomp met een 750 liter buffervat en vijftien elektrische VED E exclusive doorstromers van Vaillant.

Een bodem/water warmtepomp om energie te besparen.

Om energie te besparen werd gekozen voor technologie met een lage milieubelasting. Vanwege het wisselende gebruik van het gebouw werden de warmte- en de warmwatervoorziening van de appartementen ontworpen als aparte systemen. De ondergrond van het gebouw is zeer geschikt voor het gebruik van aardwarmte, die aan de bodem wordt onttrokken door middel van vijf putten van tot wel 100 meter diep. De warmte wordt door een Vaillant geoTHERM warmtepomp omgezet in voldoende energie om de 700 vierkante meter woonruimte en overige vertrekken via een buffervat van warmte en warm water te voorzien. Om de leidingen optimaal te benutten en bacteriologische besmettingen te voorkomen, werd de warmwatervoorziening opzettelijk ontworpen als een decentraal systeem.

De architectuur van het Kinderhilfe familiehuis

Het interieur wordt gedomineerd door strakke lijnen, felle kleuren en natuurlijke materialen. Bezoekers komen het gebouw binnen via de ingang aan de zuidzijde. Op de begane grond bevinden zich een klein kantoor, één appartement en een grote gemeenschappelijke huiskamer. Op elk van de drie bovenverdiepingen bevinden zich vier identieke units, die uitsluitend als woonruimte dienen. De appartementen hebben elk een oppervlakte van circa dertig vierkante meter en bestaan uit een gecombineerde woon-/slaapkamer, een keukenblok en een aparte doucheruimte.

In 2008 werd op het terrein van het universitair medisch centrum het nieuwe familiehuis ‘Teddybeer’ gebouwd met dertien appartementen. Hier kunnen gezinnen zich tijdens de ziekenhuisbehandeling van hun kinderen terugtrekken en tijdelijk verblijven.

De vier verdiepingen tellende kubus ligt aan de zuidoostkant van het medisch centrum op een voormalig braakliggend stuk grond. Het gebouw, dat is ontworpen door architectenbureau zanderachitekten, is aangepast aan de kenmerkende stijl van de andere gebouwen in dit gedeelte van de stad. De eenvoudige kubusvorm van het lichte, gestuukte gebouw wordt afgewisseld met grote raam- en deuropeningen, wat de gevel een opvallend uiterlijk geeft. De diepliggende kozijnen accentueren de contouren van de geperforeerde gevel nog verder.

Projectinformatie

Construction sign
Bestemming, naam project:Familiehuis Kinderhilfe Dresden
Type bouw:Appartementencomplex
Locatie:Schubertstr. 7, 01307 Dresden, Duitsland
Voltooiing:2008
Oppervlak:621 m2 bruikbaar oppervlak
EnergieconceptGescheiden kamerverwarming en warmwatervoorziening
Verwarming: Vaillant bodem/water-warmtepomp geoTHERM (27,1 kW) met 750 liter buffervat
Warm water: 15 elektrische VED E exclusive doorstromers
Eigenaar gebouw:Dresdner Kinderhilfe e.V.
Hübnerstr. 9
01069 Dresden, Duitsland
Tel.: +49 (0) 351 / 4700318
Fax: +49 (0351 / 4700359
info@dresdner-kinderhilfe.de
www.dresdner-kinderhilfe.de
Architect:zanderarchitekten
Bautzner Str. 98, 01099 Dresden, Duitsland
Tel: +49 (0)351 26 71 76 30
Fax: +49 (0)351 26 71 76 50
info@zanderarchitekten.de
Faciliteitenplanning:Bouwtechnologie: Planungsbüro Hühne GmbH
Steinplatz 6a, 01796 Pirna, Duitsland

Elektrische installaties: IB für Elektrotechnik Hr. Milde
Am Hufenberg 3, 01731 Kreischa, Duitsland
Overige technische planning:Statica: Ingenieur- und Sachverstandigenburo Dr.-Ing. Ralf AdlernHebbelstr.7, 01157 Dresden, Duitsland

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.