Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Actieve eengezinswoning Bedburg

In Bedburg vlakbij Keulen werd een eengezinswoning gebouwd die zowel qua uitzicht als energievorm innovatief te noemen is. Architect Joachim Schaffeld uit Marl verzoende twee ideeën die in eerste instantie elkaars tegenpool leken: een efficiënte actieve woning zonder beperkingen qua architectuur of gebruik. Intelligente bouwtechnologie combineert beide aspecten. Een fotovoltaïsch zonne-energiesysteem genereert meer elektriciteit dan nodig, en een geoTHERM lucht-water-warmtepomp met opslagtank zorgt, in combinatie met het recoVAIR ventilatiesysteem met warmteterugwinning, voor extra energie-efficiëntie.

Eigenaars Ruth en Uwe Eschment wilden een gebouw boordevol licht met glazen gevels, open ruimten en een groot zwembad in de tuin. Tegelijk moest de eengezinswoning worden voorzien van gratis zonne-energie en omgevingswarmte, om het huis op lange termijn energie-efficiënt en onafhankelijk van fossiele brandstoffen te maken.

De maximaal toegelaten bouwhoogte in de woonzone was één verdieping plus een zadeldak van 45 ° . Om toch een gevoel van ruimte en twee verdiepingen te creëren zonder last te hebben van schuine muren, paste architect Joachim Schaffeld een slimme techniek toe. De tuingevel wordt gekenmerkt door een rood frame van twee verdiepingen hoog, waardoor zowel de standaardvorm als het kleurenpatroon op een drastische manier worden doorbroken. Zo konden ruimtes worden gecreëerd met een galerij, die over twee verdiepingen lopen en baden in het licht. De sfeer van het interieur wordt gekenmerkt door de grote raamopeningen, het spel van licht en schaduw op de witte muren, de open overgangen tussen de kamers en de warme tint van de echte parketvloer.

Het energieconcept steunt op intelligente verwarmings- en ventilatietechnologie met economische en ecologische voordelen op lange termijn. Het systeem moest ook het buitenzwembad bedienen. De verwarming van het gebouw is volledig gebaseerd op het gebruik van omgevingsenergie. Een geoTHERM warmtepomp dient als warmtebron voor de verwarming van de kamers en zorgt ook voor de warmwatertoevoer. De warmte wordt verdeeld door vloerverwarming. Het recoVAIR ventilatiesysteem zorgt voor ongeveer 90 % warmteterugwinning en doet het infiltratiewarmteverlies verder dalen. Een fotovoltaïsch systeem genereert de elektriciteit voor de bouwtechnologie. De configuratie en installatie van de Vaillant-producten, inclusief de vloerverwarming, werden uitgevoerd door Pedotherm. Naast de krachtige actieve technologie versterken de passieve warmtetoevoer van de zonnestraling en de open haard de warmteterugwinning van het kamerventilatiesysteem. De woning van het gezin Eschment voldoet aan de norm van een “efficiëntiehuis 70”. Dat benadert qua jaarlijks primair energieverbruik de norm van een “efficiëntiehuis 40” .

Projectinformatie

Bouwgegevens
Naam van het projectActieve woning van het gezin Eschment
TypologieEengezinswoning
LocatieBedburg, Duitsland
Voltooiing2013
Kerncijfers - oppervlakte
  • Vloeroppervlakte: 309 m²
  • Volume: 966 m³
Kerncijfers - energieconcept
  • Efficiëntienorm: KfW 70 (EnEV 2009)
  • Jaarlijks primair energieverbruik: 36,19 kWh/(m2a)
  • Warmteverdeling: 216 m² vloerverwarming, Pedotherm
Kerncijfers - technologie
  • Fotovoltaïsch systeem: 62,72 m² - 9,31 kWp
Vaillant-producten
  • geoTHERM VWL 81/3 S lucht-waterwarmtepomp met
  • allSTOR VPS 300/2 opslagtank
  • recoVAIR VAR 275/3 ventilatie met warmteterugwinning
  • geoSTOR warmwaterboiler van 300 liter
EigenaarRuth en Uwe Eschment, Bedburg
ArchitectArchitect Dipl.-Ing. Joachim Schaffeld, Marl
Facilitair plannerPedotherm GmbH, Geseke

Interesse in een warmtepomp?

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.