Sinds 1 januari 2022 mag je in Vlaanderen niet meer kiezen voor stookolie in nieuwbouw en bij een ingrijpende energetische renovatie. Ook voor bestaande woningen in een straat met een gasaansluiting is stookolie in Vlaanderen sinds 2022 niet langer toegelaten. Verwarmen op stookolie lijkt dus geen lang leven meer beschoren.
Maar als de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne ons één ding geleerd hebben, dan is het wel dat verwarmen met een fossiele brandstof ook niet altijd ideaal is. De prijzen kunnen sterk fluctueren, en ook al focussen de nieuwste generaties ketels enorm op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, toch blijft gas een fossiele brandstof.
Warmtepompen als duurzaam alternatief
Steeds meer mensen kiezen daarom voor een warmtepomp. Die haalt 75% van haar energie uit omgevingswarmte – uit de bodem, de lucht of het grondwater – en valt voor slechts 25% op elektriciteit terug. Bovendien is een warmtepomp door zijn efficiënte werking een heel betrouwbare verwarmingsinstallatie.
De voordelen van een warmtepomp
Maar eerst: isoleren
Bij een warmtepomp is het essentieel dat je de woning met een lage temperatuur kan verwarmen. Hoe lager de aanvoertemperatuur in het verwarmingssysteem is, des te beter het rendement van je warmtepomp zal zijn en hoe lager het verbruik is. Voor je een warmtepomp installeert, zorg je er dus best eerst voor dat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat uit je woning. Daarom is goede isolatie zo belangrijk voor een laag energieverbruik. Denk daarbij aan dak-, vloer- en muurisolatie, dubbele of driedubbele beglazing.
Je pakt deze isolatie trouwens best meteen grondig aan. Want als je nu te weinig isoleert, moet je binnen tien à vijftien jaar opnieuw isoleren om de nieuwe normen te halen. Met een isolatie in klasse B zit je meteen goed tot 2050.
Vloerverwarming of radiatoren?
Omdat een warmtepomp het beste rendement levert met lage afgiftesystemen, vormt het een ideale combinatie met vloerverwarming. Maar niet elke woning beschikt vandaag over vloerverwarming, en al je vloeren openbreken is een behoorlijk ingrijpende renovatie.
Gelukkig heeft Vaillant hiervoor de perfecte oplossing. De aroTHERM plus lucht/water-warmtepomp werkt ook met hoge vertrektemperaturen van 60 à 70° C. Daardoor kan ze in veel gevallen ook aangesloten worden op radiatoren.
Kies voor kwaliteit
Warmtepompen zijn een relatief nieuwe technologie, die in het begin last heeft gehad van kinderziektes. Vandaag kan je echter met een gerust hart in een warmtepomp investeren. Zeker als je kiest voor technologie die haar degelijkheid al heeft bewezen. Vaillant is een oerdegelijk Duits merk met vele jaren ervaring met de productie van warmtepompen. In Duitsland is de warmtepomp intussen dan ook de meest verspreide verwarmingstechnologie. Bovendien biedt Vaillant een uitzonderlijk uitgebreid gamma warmtepompen. Nieuwbouw of renovatie, alleenstaande woning of appartement, grote villa of kleinere woning: bij Vaillant vind je een geschikte oplossing voor elk woningtype!
Ontvang advies op maat
Wens je advies op maat over de meest geschikte warmtepomp?