Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Warmtepomp en zonnepanelen: een efficiënte combinatie

Als je kiest voor een warmtepomp en zonnepanelen zet je dubbel in op hernieuwbare energie. Zo draag je bij aan de energietransitie en klimaatneutraliteit. We vertellen je meer over dit gouden duo, en hoe je het maximum uit je installaties haalt.

Slim investeren in je woning én de toekomst

Europa wil vanaf 2050 klimaatneutraal zijn. Daarom zullen de energie-eisen voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen de komende jaren verstrengen. Wist je al dat in het geval van nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie een minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare bronnen moet komen?

Bovendien leven we in een tijd waar de prijzen van gas en stookolie onvoorspelbaar zijn. Elektriciteit blijkt nog maar eens dé energiedrager van morgen. Slim investeren in je woning én de toekomst, da’s kiezen voor een warmtepomp en zonnepanelen.

Warmtepomp en PV-panelen: de ideale combinatie

Een warmtepomp draait voor het grootste deel op hernieuwbare energie uit de lucht, bodem of het grondwater. Voor het resterende deel gebruikt de installatie elektriciteit. Die stroom kun je goedkoop opwekken met PV-panelen. En da’s goed nieuws voor je energiekosten en terugverdientijd, want beide dalen.

Warmtepomp en zonnepanelen

Het verbruik van een warmtepomp mét zonnepanelen

Het verbruik van de warmtepomp is sterk afhankelijk van het type installatie, de isolatiegraad van je woning, je consumptiepatroon en de weersomstandigheden. In een nieuwbouwwoning ligt het jaarlijkse verbruik bijvoorbeeld rond 3.000 kWh: 1.500 kWh voor verwarming, 1.000 kWh voor de productie van warm water en 500 kWh voor koeling.

Efficiënt omgaan met energie: 3 manieren

Al onze warmtepompen bieden de mogelijk om efficiënt te werken in combinatie met zonnepanelen. Het blijft natuurlijk belangrijk om slim om te springen met de geproduceerde elektriciteit.

Ook het rendement van de warmtepomp is iets om rekening mee te houden. Die waarde wordt uitgedrukt met de COP. Het gemiddelde rendement van de meeste warmtepompen bedraagt minstens 4. Hoe hoger die waarde, hoe efficiënter het systeem. De installatie nóg voordeliger laten werken, kan op 3 manieren.

1. Smart Grid Ready-contacten

Een warmtepomp die gekoppeld kan worden aan de eigen PV-panelen en het elektriciteitsnet krijgt het Smart Grid Ready-label. De contacten zorgen ervoor dat de warmtepomp energie verbruikt op het moment dat de zonnepanelen stroom produceren. De warmtepomp slaat de energie op in de vorm van warmte, voor later gebruik. Zo kun je je zelfverbruik makkelijk verhogen.

2. Investeer in een thuisbatterij

Soms produceren je PV-panelen meer energie dan je nodig hebt. Als je die gratis elektriciteit niet verloren wil laten gaan, is een thuisbatterij een goeie investering. Die slaat het overschot aan energie op om het vervolgens later te gebruiken.

3. Energiemanagementsysteem: slim en automatisch energiebeheer

Een energiemanagementsysteem, zoals de Sunny Home Manager van SMA, weet op basis van actuele weersinformatie exact hoeveel stroom je panelen zullen produceren, hoeveel energie je verschillende elektrische toestellen verbruiken en op welke momenten het stroomverbruik in je huishouden piekt. Zo’n slim apparaat is een groot voordeel nu een deel van je energiefactuur wordt bepaald op basis van het capaciteitstarief.

Wil je meer weten over de warmtepomp als duurzame verwarmingsinstallatie? In ons e-book lees je er alles over.

Download ons e-book

Warmtepomp en zonnepanelen in een renovatiewoning

Binnen renovatieprojecten is hybride een interessante optie. Door een warmtepomp toe te voegen aan je huidige verwarmingsinstallatie dalen je stookkosten.

Op zoek naar een warmtepomp-installateur?

Wens je advies op maat over de meest geschikte warmtepomp om te combineren met zonnepanelen? Onze installateurs staan je graag bij!