Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Moet je je thermostaat uitzetten als je op vakantie gaat?

Heb jij ook een checklijstje als je op vakantie vertrekt? Koffers pakken, de koelkast leegmaken en de planten een laatste keer water geven … Maar wat met je verwarmingsinstallatie? Moet je je verwarming uitzetten als je op reis gaat?

Moet je je thermostaat uitzetten als je op vakantie gaat?

Je verwarming niet helemaal uitzetten

Het lijkt misschien zinloos om je verwarming of klimaatregeling te laten aanstaan terwijl jij op vakantie bent. Toch is het aangewezen om bij je vertrek je installatie niet volledig uit te schakelen. In plaats van de ketel uit te schakelen, zet je hem het best in de modus ‘vakantie’ of ‘vorstvrij’, of stelt je de thermostaat in op het minimum. Daar zijn een aantal goede redenen voor.

  • Geniet van een comfortabele temperatuur wanneer je terugkomt. In de winter hoef je je woning bij terugkomst niet weer volledig op te warmen. In de zomer hoef je je woning niet opnieuw helemaal af te koelen. Op die manier bescherm je je woning ook tegen de negatieve gevolgen van vorst of oververhitting.
  • Daarnaast is je installatie niet uitschakelen beter om storingen te voorkomen. Sommige ketels zijn geprogrammeerd om na enkele dagen de pomp automatisch met koud water te laten draaien. Dat duurt maar enkele minuten en verbruikt nauwelijks elektriciteit, gas of stookolie. Zo vermijd je dat de pompblokkeert als je de verwarming na een langere inactieve periode weer opstart.
  • Heb je een condensatieketel en ben je lang niet thuis? Laat die dan het best onder spanning staan. De nieuwe generatie cv-ketels heeft een ingebouwde magneet. Door je ketel zonder spanning te zetten, loop je risico dat er magnetisch vuil in de pomp blijft vastzitten. Wil je daarnaast ook dat de ketel zo weinig mogelijk energie verbruikt? Zet de thermostaat dan zo laag mogelijk. Hetzelfde advies geldt voor wie vloerverwarming heeft en op vakantie gaat.
  • Ook je warmtepomp helemaal uitzetten als je op vakantie bent, is niet het beste idee. Bij terugkomst moet die namelijk extra hard werken. Wat je bespaart, verlies je dan opnieuw. Verder geldt het risico op legionellabesmetting ook hier. Zet de warmtepomp dus op een heel lage temperatuur, maar niet helemaal uit.

Let op: als je bij je vertrek de elektriciteit volledig uitschakelt of de stekker uittrekt, dan kan je ketel niet draaien.

Wat dan wel doen?

Vandaag is het perfect mogelijk om je verwarmingsinstallatie op afstand – en dus ook vanaf je vakantieadres – te bedienen. Zo kom je na je reis gegarandeerd terug thuis in een warm nest. Het Vaillant-gamma bevat heel wat thermostaten en regelaars die je met een app op je smartphone of tablet kunt aansturen. Dit vraagt wel een internetmodule, zoals de VR 940f of VR 921.

Slimme thermostaat sensoCOMFORT

Onze slimme thermostaten garanderen maximaal comfort in een paar tikken dankzij de gebruiksvriendelijke interface. Afhankelijk van jouw situatie kies je een van onderstaande systemen:

  • sensoHOME is dé slimme thermostaat voor appartementsgebouwen en kleine woningen.
  • sensoCOMFORT is dan weer perfect voor uitgebreidere verwarmingsinstallaties, zoals een hybride warmtepomp.

Nog vragen over onze thermostaten?